Anketa
Najdraža molitva mi je
 
26%
 
16%
 
5%
 
53%
Razgovori s trinaestgodišnjakinjom

AUTOR: Ljiljana Krišto

Kako je sve moglo postati iz ništa? Kako je Bog mogao iz ništa sve stvoriti?
- Bilo bi ti razumljivije da je uvijek sve postojalo, nego da je prvo bilo ništa, pa je onda Bog sve stvorio?

Da. Kako je moglo biti ništa, pa onda sve.
- Pa, nikad i nije bilo ništa, uvijek je bio Bog. Može li se zgrada sama od sebe napraviti?

Ne može, netko je treba zamisliti, pa zatim i izgraditi.
- Tako i Bog, prvo zamisli, a zatim ostvaruje.

Ali ako Bog postoji zašto nam se ne pokaže? Zašto ne dođe i kaže: „Ja sam Bog“.
- Pokazuje nam se u skladu svemira, prirodi, fizikalnim i kemijskim zakonima i u svim ljudima. A pokazao nam se i u Isusu, ali čak i oni koji su gledali kako je činio Božje stvari (ozdravljao bolesne, uskrisivao od mrtvih, opraštao grijehe) nisu mu povjerovali kada je rekao da je Bog, nego su ga razapeli. Kako da nam se pokaže?

Neki su mu ipak povjerovali. Ljuti li se Bog kada ja sumnjam kao što se naljutio na Tomu?
- Nije se naljutio na Tomu:
Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. 25Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«
26I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!«
27Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« 28Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« 29Reče mu Isus:
»Budući da si me vidio, povjerovao si.
Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« (Iv 20, 25-29)

Isus je dao Tomi da opipa njegove rane i stavi prst na njih. Rekao  je „Blaženi oni koji ne vidješe, a vjeruju“, ali je Tomi dao sve što je tražio da povjeruje. No Toma je to trebao tražiti – nije rekao. „Ne vjerujem i gotovo.“ Čovjek treba tražiti susret s Bogom.

Ali što je sa židovima i muslimanima svi oni tvrde da je njihov Bog pravi?
- Mi svi imamo jednoga Boga, a u glavnom se sporimo oko toga kakav je Bog iznutra. Svjedočanstvo Faustine Kowalske:
Jednom sam bila razmišljala o Presvetom Trojstvu, o Božjem biću. Željela sam bezuvjetno istražiti i spoznati tko je ovaj Bog..Trenutačno moj je duh bio obuzet i kao odnešen u svemir. Ugledah nepristupačnu svjetlost i u njoj nešto kao tri izvora svjetlosti koje nisam mogla shvatiti.
Iz te svjetlosti izađoše riječi u liku munja i okružiše nebo i zemlju. Ništa nisam razumjela od toga i ražalostila sam se.
Tada iziđe iz nepristupačnog mora svjetlosti naš ljubljeni Spasitelj u neshvatljivoj ljepoti sa svjetlosnim ranama. Iz ove svjetlosti mogao se čuti sljedeći glas:
"Kakav je Bog u svojoj biti, nitko neće spoznati, ni anđeoski duh niti ljudi." Reče mi Isus: "Spoznaj Boga razmatranjem Njegovih svojstava".
Mi svi vjerujemo u ista Božja očitovanja:  pravednost, dobrotu, istinu i ljepotu, a sporimo se uglavnom o tome kakav je Bog iznutra, a to nitko ne može spoznati.
Sporimo se i oko toga tko je bio Isus. Kršćanima je dana posebna milost. Isus kaže za sebe:17Zaista, kažem vam, mnogi su proroci i pravednici željeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli.«(Mt 13,17)

Bog traži sluge, a ja ne želim biti sluškinja.
- Isus je rekao: 15Više vas ne zovem slugama
jer sluga ne zna
što radi njegov gospodar;
vas sam nazvao prijateljima
jer vam priopćih sve
što sam čuo od Oca svoga.(Iv. 15)
Bog ne traži sluge (jer sluga ne zna što radi njegov gospodar). On traži prijatelje. One koji će s njim surađivati oko izgradnje njegovog svijeta – Božjeg kraljevstva.

Zašto se Boga treba bojati?
Bojiš li se ti pretrčati cestu po kojoj jure automobili? Je li takav strah dobar?

Da.
Tako je i Božji strah dobar jer nas sprječava da povređujemo sebe i druge ljude.
Objavljeno: 12.10.2015. IPovratak
Božja riječ

4.NEDJELJA KROZ GODINU

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci. A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega. Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.« I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj. Mk 1, 21-28
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora