Anketa
Najdraža molitva mi je
 
34%
 
16%
 
3%
 
47%
PROMIŠLJANJE: 5. USKRSNA NEDJELJA

AUTOR: Sanja Bosak

04-2015-peta-vazmena.jpg

„Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda.“
  (Iv 15, 1-8)
 
Čovjek se u današnje vrijeme previše otuđuje od drugih. Misli da ga samoća umiruje, štiti od povređivanja, zaklanja od obveza prema drugima. Može li u tom svom otuđenom svijetu biti istinski miran i sretan? Može li sam prevladati strahove, zanemariti ljutnju, ne dozvoliti da mržnja uđe u njegovo srce? Može li se sam radovati sitnim stvarima, svojim uspjesima, veselju drugih? Može li sam ustati iz svojih neuspjeha, nepravda, bespomoćnosti ili bolesti? Želi li se, uistinu, otuđiti i od Boga?

Sve izgleda lako; kažu to je život. Usponi i padovi. Mir i nemir. Volja i nevolja. Uspijemo li svoj život predati voljenima i Bogu, možemo reći da smo sretni ljudi. Uspijemo li se održati zajedno s voljenima i s Bogom, možemo reći da smo zaštićeni od varki „blještavila neiskrenosti“. 
 
Današnje nam Evanđelje (Iv 15, 1-8) daje alegoriju u kojoj se Isus predstavlja kao trs, a učenike naziva lozama koje moraju ostati povezane s trsom da bi donosile rod. Kad bolje razmislimo, samo u zajedništvu možemo ostvariti i više no što smo naumili. Samo u istinskoj vjeri i predanju možemo svoj život učiniti smislenijim. Ali nikada sami. I nikada bez vjere. Rowan Williams, canterburyjski nadbiskup, rekao je: „Imati vjeru znači htjeti živjeti tako da se vidi kako je Bog živ. A to znači živjeti na način koji pokazuje da ima više mogućnosti, no što ih svijet prepoznaje.“

Koliko god čovjek pomišljao da može bez Božje snage i pomoći kročiti stazama ovoga života, u srcu će uvijek osjećati teret usamljenosti. Kad nam je već ponudio obilje svoje milosti govoreći „Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam.“, zašto onda oholo odbacili tu milost? Ona nam je udijeljena za novi početak kako bismo rasli u dobrim djelima i djelima ljubavi. Dopustimo, dakle, da milost djeluje u nama jer samo tada posjedujemo onu snagu da ispunimo Božju riječ. Biti loza na Njegovu trsu i svakodnevno donositi rod, to je naše poslanje. I bez obzira na naše osobitosti, mane i nesavršenosti On nas poziva da zajedno s Njim širimo kraljevstvo nebesko. 
Objavljeno: 3.5.2015. IPovratak
Božja riječ

4.USKRSNA NEDJELJA

U ono vrijeme: Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene ­poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.« Iv 10, 11-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora