Anketa
Najdraža molitva mi je
 
26%
 
16%
 
5%
 
53%
PROMIŠLJANJE: 5. USKRSNA NEDJELJA

AUTOR: Sanja Bosak

04-2015-peta-vazmena.jpg

„Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda.“
  (Iv 15, 1-8)
 
Čovjek se u današnje vrijeme previše otuđuje od drugih. Misli da ga samoća umiruje, štiti od povređivanja, zaklanja od obveza prema drugima. Može li u tom svom otuđenom svijetu biti istinski miran i sretan? Može li sam prevladati strahove, zanemariti ljutnju, ne dozvoliti da mržnja uđe u njegovo srce? Može li se sam radovati sitnim stvarima, svojim uspjesima, veselju drugih? Može li sam ustati iz svojih neuspjeha, nepravda, bespomoćnosti ili bolesti? Želi li se, uistinu, otuđiti i od Boga?

Sve izgleda lako; kažu to je život. Usponi i padovi. Mir i nemir. Volja i nevolja. Uspijemo li svoj život predati voljenima i Bogu, možemo reći da smo sretni ljudi. Uspijemo li se održati zajedno s voljenima i s Bogom, možemo reći da smo zaštićeni od varki „blještavila neiskrenosti“. 
 
Današnje nam Evanđelje (Iv 15, 1-8) daje alegoriju u kojoj se Isus predstavlja kao trs, a učenike naziva lozama koje moraju ostati povezane s trsom da bi donosile rod. Kad bolje razmislimo, samo u zajedništvu možemo ostvariti i više no što smo naumili. Samo u istinskoj vjeri i predanju možemo svoj život učiniti smislenijim. Ali nikada sami. I nikada bez vjere. Rowan Williams, canterburyjski nadbiskup, rekao je: „Imati vjeru znači htjeti živjeti tako da se vidi kako je Bog živ. A to znači živjeti na način koji pokazuje da ima više mogućnosti, no što ih svijet prepoznaje.“

Koliko god čovjek pomišljao da može bez Božje snage i pomoći kročiti stazama ovoga života, u srcu će uvijek osjećati teret usamljenosti. Kad nam je već ponudio obilje svoje milosti govoreći „Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam.“, zašto onda oholo odbacili tu milost? Ona nam je udijeljena za novi početak kako bismo rasli u dobrim djelima i djelima ljubavi. Dopustimo, dakle, da milost djeluje u nama jer samo tada posjedujemo onu snagu da ispunimo Božju riječ. Biti loza na Njegovu trsu i svakodnevno donositi rod, to je naše poslanje. I bez obzira na naše osobitosti, mane i nesavršenosti On nas poziva da zajedno s Njim širimo kraljevstvo nebesko. 
Objavljeno: 3.5.2015. IPovratak
Božja riječ

4.NEDJELJA KROZ GODINU

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci. A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega. Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.« I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj. Mk 1, 21-28
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora