Anketa
Najdraža molitva mi je
 
40%
 
15%
 
5%
 
40%
PROMIŠLJANJE: 29.NKG

AUTOR: Sanja Bosak

 Sin Čovječji došao je da život svoj dade kao otkupninu za mnoge.“   (Mk 10, 35-45)

Da bi čovjek bio uspješan, potrebno je puno odricanja, truda, muke i znoja. Onima koji promatraju uspješne čini se da im sve ide „kao od šale“, da im je talent prirođen pa im je doći do bilokakva uspjeha lako. I mnogi bi voljeli biti na njihovu mjestu; skupljaju slike poznatih, njihove autograme, guraju se u prve redove na nastupima samo da im budu bliže. I ne slute koliko odricanja, napetosti, poremećenih obiteljskih i prijateljskih odnosa stoji iza tih uspjeha. Da, ljudi se uvijek zadržavaju samo na onom izvanjskom. Nisu li Ivan i Jakov razmišljali poput većine? Nisu li bili zadivljeni Isusovim „uspjesima“, čudima koja je činio, popularnošću koju je imao? Kad je navijestio dolazak Kraljevstva Božjeg, željeli su biti tik uz Njega. Da ih svi vide. Da i oni dobiju djeliće slave Onoga koji mijenja povijest. Potpuno nesvjesni prave istine. Nesvjesni da bi ih to njihovo udivljenje stajalo života.

Biti uz nekoga tko je „velik“ znači odreći se samoga sebe. Prihvatiti radost, ali prihvatiti i bol. A to je teško jer svi žele za sebe samo dobro. Lakovjerno obećavaju biti uz koga i u dobru i u zlu, „na istom putu“. Sve manje podnose razna razočaranja u ljude, u život. Gube hrabrost i vjeru, povezanost s Onim koji će se bezuvjetno pri njihovu padu uvijek naći uz njih. I ne shvaćaju da će čovjek biti čovječniji, snažniji, hrabriji što je tješnje povezan s Bogom.

Kad Isus pita svoje učenike: „Možete li piti čašu koju ja pijem ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?“ oni spremno i lakovjerno odgovaraju potvrdno ne shvaćajući pravo značenje toga upita. Da čovjek zna da će uz nekoga biti pogubljen, bi li ga slijedio ili bi se odmaknuo? Da će ga iznevjeriti, izdati, ismjehivati, osuditi, bi li mogao podnijeti? A upravo su to čaša i krst koje Isus nudi. I nastavlja poukom: „Tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.“ Često čovjek u svojim molitvama želi osobni uspjeh, nagradu, priznanje, slavu zaboravljajući što je najvažnije: mir u duši, zajedništvo s bližnjima i Bogom, ljubav i prihvaćanje u srcu. Ono što Isus od nas traži i moli jest da slijedimo Njegov put, vjerujemo u bolji život, ne osuđujemo, odbacimo svoju sebičnost i jal, odreknemo se sebeljublja te prema svima budemo susretljivi i blagi, spremni na svako dobro. Tek ćemo tada imati sve; tek ćemo tada zaslužiti sjediti uz Njega gdje će nam „biti pripravljeno“.
Objavljeno: 17.10.2015. IPovratak
Božja riječ

20.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.« Židovi se nato među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv ­moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.« Iv 6, 51-58
Raspored misa

NEDJELJA
(srpanj i kolovoz)

07:30h
09:30h
18:30h

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora