Anketa
Najdraža molitva mi je
 
40%
 
15%
 
5%
 
40%
PROMIŠLJANJE: 28.NKG

AUTOR: Sanja Bosak

10-2015-28NKG.jpg

„Što imaš, prodaj i idi za mnom!“
   (Mk 10, 17-30)

„Živa je riječ Božja i djelotvorna...“ Potrebno je dobro naćuliti uši i čuti, ne samo slušati. Čuti što savjetuje, što kudi, što zapovijeda i što naučava. Svatko tko se o nju oglušuje, u srcu ne želi istinski slijediti put Božji, ali svejedno očekuje dobit i razumijevanje, očekuje jasan dokaz da Bog postoji, očekuje usrdnu pomoć Božju i život vječni. Nije li to svojevrsno trgovanje s Bogom? Ako Bog pomogne ostvariti koju želju, onda će biti i vjere u Njega. A želje su obično isprazne, vezane za materijalno umjesto duhovnoga. Zaboravljamo da Bog prati svaki naš korak, svaku našu misao, proučava nas i želi da Ga slijedimo na putu koji će nas odvesti u bolje sutra, u „život vječni u budućem vijeku“.

Možemo li krenuti tim putem bez duhovnosti?
U evanđelju Isus nije nimalo blag prema bogatašima jer njihovo im je bogatstvo preče od nebeskog kraljevstva. To bogatstvo nije znak Božjeg blagoslova jer ga ne primaju sa zahvalnošću, ono im je tek smetnja za ulazak u Kraljevstvo jer ga se nikako ne mogu odreći. Odnosi li se bogatstvo samo na zaradu, položaj i karijeru ili Isus misli i na druga „bogatstva“ koja sputavaju čovjeka da čini dobro, da postane neosjetljiv za brige i nevolje bližnjih? Oholost, tvrdoglavost, zavist, samouvjerenost - i to su „bogatstva“ koja udaljavaju čovjeka od Boga i od ljudi, opterećuju ga i čine robom svojih uvjerenja. Evo što nam kaže Phil Bosmans, belgijski katolički svećenik i pisac: „Život je bujna pustolovina s Bogom i ljudima u svijetu svjetla i tame. Ne želim biti ni junak ni mučenik, nego samo mali kobold koji bere zaboravljeno cvijeće i smije se velikanima svijeta koji sjede u svojim naslonjačima bogatstva i moći.”

Čovjek nije stvoren da bude sam, zatvoren u svojoj ljušturi. Sputan svojim „bogatstvima“. Stvoren je da bude otvoren prema svijetu, voljen, poštovan, ali i da voli, poštuje. Da stječe bogatstva koja će biti znak Božjeg blagoslova. Koja će ga uputiti da ide za Njim. Izvući iz vlastite praznine. Koja će mu odmagliti zamagljeni pogled da jasno vidi radost puta koji će slijediti. A nije nimalo lako slijediti taj put. Treba se osloboditi strahova jer Bog će pomoći i utješiti; s Njim je sve moguće.

Približimo se Bogu da što bolje čujemo Riječ. Ona dovodi do spoznaje u kojoj ćemo drugačije gledati na sebe i svijet oko sebe osjećajući unutarnji mir i promjenu. Prepustimo li se tijeku vlastitih misli, shvatit ćemo da najveće bogatstvo imamo u Bogu „koji je sebe osiromašio da bi nas obogatio“.

Prigrlimo Riječ, pustimo da nas vodi; ispunit će nas sigurnošću i snagom, ojačati vjeru u život vječni i nikada se nećemo osjećati napušteni i sami. U Njoj ćemo spoznati izvor sreće i komadić raja.
Objavljeno: 8.10.2015. IPovratak
Božja riječ

20.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.« Židovi se nato među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv ­moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.« Iv 6, 51-58
Raspored misa

NEDJELJA
(srpanj i kolovoz)

07:30h
09:30h
18:30h

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora