Anketa
Najdraža molitva mi je
 
34%
 
16%
 
3%
 
47%
PROMIŠLJANJE: 28.NKG

AUTOR: Sanja Bosak

10-2015-28NKG.jpg

„Što imaš, prodaj i idi za mnom!“
   (Mk 10, 17-30)

„Živa je riječ Božja i djelotvorna...“ Potrebno je dobro naćuliti uši i čuti, ne samo slušati. Čuti što savjetuje, što kudi, što zapovijeda i što naučava. Svatko tko se o nju oglušuje, u srcu ne želi istinski slijediti put Božji, ali svejedno očekuje dobit i razumijevanje, očekuje jasan dokaz da Bog postoji, očekuje usrdnu pomoć Božju i život vječni. Nije li to svojevrsno trgovanje s Bogom? Ako Bog pomogne ostvariti koju želju, onda će biti i vjere u Njega. A želje su obično isprazne, vezane za materijalno umjesto duhovnoga. Zaboravljamo da Bog prati svaki naš korak, svaku našu misao, proučava nas i želi da Ga slijedimo na putu koji će nas odvesti u bolje sutra, u „život vječni u budućem vijeku“.

Možemo li krenuti tim putem bez duhovnosti?
U evanđelju Isus nije nimalo blag prema bogatašima jer njihovo im je bogatstvo preče od nebeskog kraljevstva. To bogatstvo nije znak Božjeg blagoslova jer ga ne primaju sa zahvalnošću, ono im je tek smetnja za ulazak u Kraljevstvo jer ga se nikako ne mogu odreći. Odnosi li se bogatstvo samo na zaradu, položaj i karijeru ili Isus misli i na druga „bogatstva“ koja sputavaju čovjeka da čini dobro, da postane neosjetljiv za brige i nevolje bližnjih? Oholost, tvrdoglavost, zavist, samouvjerenost - i to su „bogatstva“ koja udaljavaju čovjeka od Boga i od ljudi, opterećuju ga i čine robom svojih uvjerenja. Evo što nam kaže Phil Bosmans, belgijski katolički svećenik i pisac: „Život je bujna pustolovina s Bogom i ljudima u svijetu svjetla i tame. Ne želim biti ni junak ni mučenik, nego samo mali kobold koji bere zaboravljeno cvijeće i smije se velikanima svijeta koji sjede u svojim naslonjačima bogatstva i moći.”

Čovjek nije stvoren da bude sam, zatvoren u svojoj ljušturi. Sputan svojim „bogatstvima“. Stvoren je da bude otvoren prema svijetu, voljen, poštovan, ali i da voli, poštuje. Da stječe bogatstva koja će biti znak Božjeg blagoslova. Koja će ga uputiti da ide za Njim. Izvući iz vlastite praznine. Koja će mu odmagliti zamagljeni pogled da jasno vidi radost puta koji će slijediti. A nije nimalo lako slijediti taj put. Treba se osloboditi strahova jer Bog će pomoći i utješiti; s Njim je sve moguće.

Približimo se Bogu da što bolje čujemo Riječ. Ona dovodi do spoznaje u kojoj ćemo drugačije gledati na sebe i svijet oko sebe osjećajući unutarnji mir i promjenu. Prepustimo li se tijeku vlastitih misli, shvatit ćemo da najveće bogatstvo imamo u Bogu „koji je sebe osiromašio da bi nas obogatio“.

Prigrlimo Riječ, pustimo da nas vodi; ispunit će nas sigurnošću i snagom, ojačati vjeru u život vječni i nikada se nećemo osjećati napušteni i sami. U Njoj ćemo spoznati izvor sreće i komadić raja.
Objavljeno: 8.10.2015. IPovratak
Božja riječ

4.USKRSNA NEDJELJA

U ono vrijeme: Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene ­poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.« Iv 10, 11-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora