Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
DEKALOG LJUBAVI

AUTOR: Ljiljana Krišto

1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene.
Ja sam Ljubav, Istina, Dobrota, Ljepota. Stvorio sam te iz punine slobode i želim da sudjeluješ u mojoj slobodi: slobodi da ljubiš i budeš ljubljena, slobodi da se želiš dobro sebi i drugima, slobodi da vidiš ljepotu i da je stvaraš, slobodi da prepoznaješ istinu i da se za nju boriš. Ne boj se nikoga i ničega ako samo mene tražiš, jer Ja sam pobijedio svijet. Nisam te stvorio kao marionetu, želim da u slobodi koristiš sve svoje talente koje sam ti dao i nalaziš, uvijek nove, načine kako u ovome svijetu ostaviš trag dobrote, ljepote, ljubavi i istine.
Dođi k meni i pokatat ću ti kako da u olujama ploviš kao da je bonaca, kako je duh postojan i kada se čini da je sve propalo. Vrednija si od puno vrabaca i sve su ti vlasi na glavi prebrojene. Možda te čekaju poteškoće i kušnje, ali kroz njih te otimam iz površnosti ovoga svijeta da bih te pripremio za stan u vječnosti.

2. Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga uzalud.
Iziđi Iz užurbanosti ovoga svijeta. Zastani, smiri se, obrati pažnju na svoje misli, važi svoje riječi. Traži me svim srcem svojim, svom dušom svojom i zatim utihni da bih Ja mogao govoriti. Tada ćeš spoznati da Ja jesam. Da jesam u svakom atomu zraka kojeg udišeš, da jesam u zraci izlazećeg sunca, da jesam u dalekim zvijezdama, da jesam u svakom cvijetu, da jesam u radosnom pjevu ptice, da jesam u svakom pogledu tvojih ukućana, susjeda, prijatelja, beskućnika, bolesnih... i da trebam tebe da se diviš, da zahvaljuješ, da svjedočiš, da tješiš, da voliš, da ozdravljaš, da nosiš nadu.

3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji
Bez mene ne možeš učiniti ništa. Bez mene se ne možeš održati u istini, dobroti, ljepoti i ljubavi. Ja sam izvor. Ja sam zdenac na koji dolaziš da natopim suhu zemlju tvoga srca. Dođi k meni da te nahranim kruhom od kojeg više nećeš gladovati i napojim vodom od koje više nećeš žeđati. Zaboraviš li moj dan, izaći ćeš iz istine i nećeš ni prepoznavati da više nisi u ljubavi i dobroti, da vidiš ljepotu na krivim mjestima i činiš sebe, druge ljude i svijet oko sebe nesretnijima iako misliš da si dobar. Pokloni meni, moj dan i dopusti mi da i Ja poklonim tebi sve što ti potrebno. Ne moj tražiti i očekivati malo. Ja sam svemoguć.

4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.
Znaj, ako te i majka i otac zaborave, Ja te nikada zaboraviti neću, ali ne mogu zaboraviti ni tvoje roditelje. U tebi su tvoji roditelji postali istinsko jedno. Prihvati taj dar. Ne traži da budeš nešto što nisi. Iako ima puno nesavršenosti i u tebi u njima upravi svoj pogled u dobre stvari. Jačaj dobro u sebi i njima. Dopusti da ljubav, prihvaćanje i opraštanje iscijeli rane. Nisam došao radi pravednih, nego radi grešnih. Ja sam nježnost i milosrđe. Dopusti si da budeš nježna prema sebi, ali isto tako odlučna da sa mnom ideš stalno dalje. Dopusti mi da te svakog dana sve više oslobađam od tvoje nemoći, bijede, samosažaljenja, hladnoće, osude sebe i drugih. Iz slobode koju ti darujem moći ćeš u ljubavi pomoći i sebi i roditeljima.

5. Ne ubij!
Poštuj svoj i tuđi život kao što poštuješ i mene jer Ja sam život, Ja sam Tvorac. Izvan mene nema ničega. Sve što jesam želim ti darovati i darujem ti onoliko koliko možeš primiti. Dao sam se i raspeti za tebe, ali s darom života Ja raspolažem i svaki ljudski život će meni položiti račun. Svakom čovjeku udahnuo sam djelić sebe. Svaki čovjek na neponovljivi i jedinstveni način odražava djelić moje osobnosti. Što je više oslobođen za ljubav, dobrotu i istinu to je jasnija i vidljivija moja slika u njemu. U svakom ljudskom biću je moje očitovanje svijetu. Prihvati i njeguj svaki ljudski život i u najnepovoljnijim okolnostima da bi me mogla doista spoznavati. Ne ono što očekuješ da sam, nego ono što sam doista jesam.

6. Ne sagriješi bludno.
Spolnost je sveta, kao što si i ti sveta, kao što sam i Ja Svet. Ti si tjelesno i duhovno biće. Dopusti mi da ti pokažem spolnost kao očitovanje duhovnog darivanja u sigurnosti braka u kojem sam Ja jamac. Ništa manje od toga nije te dostojno. Užitak je kratkotrajan, a ljubav vječna.

7. Ne ukradi
Ispunjaj svoje srce sa mnom. Mnoge tvoje žudnje za materijalnim stvarima samo su izraz unutarnje praznine. Dopusti mi da te natopim milošću. Pozovi me u svoj život. Dopusti mi da ti pokažem snagu moje providnosti u tvojim potrebama. Budi osjetljiva i za potrebe drugih. Podijeli ono što imaš s onima koji oskudijevaju. Ja u ovome svijetu imam samo ruke onih koji su me spremni slijediti.

8. Ne reci lažna svjedočanstva
Budi dobronamjerna. Štiti intimu i ranjivost druge osobe. Svaki drugi i drugačiji darovan ti je da bi proširila srce. Zagledaj se u dobro u sebi i drugima i dopusti da dobro raste, tako da se sve drugo umanjuje.

9. Ne poželi tuđeg ženidbenog druga
Život je prepun lijepih, ali i veoma teških trenutaka. Dobro je da uz sebe imaš nekoga u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti. Dobro je i da djeca rastu u sigurnosti da će „jedno“ u njima opstati zajedno. Ne zaboravi - Ja sam s vama. Dopusti mi da uvijek iznova obnavljam u vama bračnu ljubav. Bračni drug ti je darovan da bi rasla u ljubavi, ne samo da bi ti bilo ugodno.

10. Ne poželi nikakve tuđe stvari
Ti si jedinstveni, neponovljivi original. Imaš svoju svrhu i zadaću u ovome svijetu. Pozvana si dati odgovor na životne situacije koji proizlazi iz talenata, kreativnosti i sposobnosti koje sam ti darovao. Budi strpljiva i pouzdaj se u mene. Dopusti da ti otkrijem svrhovitost mnogih teških trenutaka. Ne žudi za životima drugih ljudi. Oni imaju svoj put.
Objavljeno: 9.6.2018. IPovratak
Božja riječ

PRESVETO TROJSTVO

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.« Iv 3,  16-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora