Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
15%
 
5%
 
42%
ZAVARAVANJE JE HTJETI LJUBITI BOGA BEZ LJUBAVI PREMA BLIŽNJEM

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 4. studenog 2018.

Angelus---naslovnica-(1).jpg

Dvije dimenzije ljubavi, ona prema Bogu i ona prema bližnjemu, ujedinjene, oznaka su Kristova učenika – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra u Vatikanu te se osvrnuo na evanđelje današnje liturgije (Mk 12,28b-34) koje govori o zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Neki je pismoznanac upitao Isusa: „Koja je zapovijed prva od sviju?“ (Mk 12,28). A On mu je odgovorio citirajući ispovijest vjere kojom svaki Izraelac počinje i završava dan i koja počinje riječima: „Čuj, Izraele! Gospodin, Bog naš, Gospodin je jedini!“ (Pnz 6,4) – citirao je Papa i objasnio – Na taj način Izrael čuva svoju vjeru kao temelj svega svojeg vjerovanja. Postoji samo jedan Bog i to je naš Bog u smislu da se vezao uz nas neraskidivom vezom, ljubio nas je, ljubi nas i ljubit će nas zauvijek.

Iz tog izvora, te Božje ljubavi, proizlazi za nas dvostruka zapovijed: „Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje! Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga“ (Mk 12,30-31) – rekao je Sveti Otac i nastavio – Birajući te dvije zapovijedi koje je Bog dao svojem narodu i ujedinjujući ih, Isus nas je poučio jednom zauvijek da se ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu ne mogu razdvojiti, dapače, još više, podupiru jedna drugu.

 Iako jedna slijedi drugu, one su dva lica iste medalje – rekao je papa Franjo i dodao – Ako se žive zajedno, istinska su snaga vjernika! Ljubiti Boga znači živjeti od Njega i za Njega, za ono što On jest i za ono što On čini. Naš Bog je bezrezervno darivanje, bezgranično oproštenje, ostvarenje koje potiče i daje da rastemo. Zato ljubiti Boga znači svaki dan ulagati vlastitu snagu kako bismo bili njegovi suradnici u bezrezervnom služenju svojemu bližnjemu, u traženju neograničenog oproštenja i u njegovanju zajedništva.

Evanđelist Marko se ne trudi potanko objasnio tko je bližnji, jer bližnji je osoba koju svaki dan susrećemo na svojem putu – rekao je Papa i istaknuo – Ne radi se o tome da izabiremo svojeg bližnjeg, to nije kršćanski. Misliti da je naš bližnji onaj kojeg smo izabrali, nije kršćanski, to je poganski.

Riječ je o tome da trebamo imati oči kako bismo ga prepoznali i srce kako bismo željeli njegovo dobro – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Ako se vježbamo gledati kao što Isus gleda, nastojat ćemo uvijek slušati i biti uvijek uz onoga tko je u potrebi. Potrebe bližnjih zasigurno traže djelotvorne odgovore, no prije toga traže suosjećanje. Slikovito možemo reći da gladan čovjek ne treba samo tanjur juhe, nego i osmjeh, da ga netko sasluša i moli za njega, po mogućnosti da moli s njim.

Današnje evanđelje poziva sve nas da budemo usmjereni ne samo prema hitnim potrebama najsiromašnije braće, nego iznad svega da budemo pažljivi prema njihovoj potrebi za bratskom blizinom, smislom života i nježnošću – rekao je papa Franjo i naglasio – To je izazov za naše zajednice. Radi se o izbjegavanju opasnosti da budu zajednice koje mnogo toga poduzimaju, no malo ostvaruju; o opasnosti da budu samo „uslužne postaje“, ali da pružaju malo zajedništva, u punom i kršćanskom smislu toga pojma.

Bog koji je ljubav stvorio nas je za ljubav kako bismo ljubili druge ostajući ujedinjeni s Njim. Bilo bi zavaravanje htjeti ljubiti bližnjega bez ljubavi prema Bogu; isto tako, bilo bi zavaravanje htjeti ljubiti Boga bez ljubavi prema bližnjemu. Te dvije dimenzije ljubavi, prema Bogu i bližnjemu, ujedinjene, oznaka su Kristova učenika. Neka nam Blažena Djevica Marija svakodnevno pomaže prihvatiti i svjedočiti tu pouku punu svjetla – zaključio je Papa.  

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 5.11.2018. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA KROZ GODINU

Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana. Iv 2, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora