Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
ZAHVALA!

Papa Franjo jučer tijekom opće audijencije zahvalio je bugarskom i makedonskom narodu za srdačan prijam, te se osvrnuo na glavne točke posjeta. Na kraju istaknuo primjer Jeana Vaniera.

Angelus2---naslovnica.jpg

Papa Franjo vratio se sinoć s trodnevnog apostolskog putovanja u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, te je hodočasnicima u današnjoj katehezi, tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra, govorio upravo o dojmovima s pohoda tim dvjema zemljama. U Bugarskoj, na susretu s narodom koji je spoj između Srednje, Istočne i Južne Europe vodilo ga je sjećanje na svetog papu Ivana XXIII. koji je bio apostolski delegat u toj zemlji.
 
S motom „Pacem in terris“ pozvao sam sve da hode putom bratstva i bio sam radostan da sam na tom putu mogao učiniti korak naprijed susretom s patrijarhom Bugarske pravoslavne Crkve, Neofitom i članovima Svetog sinoda – rekao je Papa i istaknuo – Zapravo, kao kršćani, naš je poziv i poslanje biti znak i instrument jedinstva, i to možemo biti uz pomoć Duha Svetoga, stavljajući ono što nas ujedinjuje ispred onoga što nas je podijelilo i što nas još dijeli.
 
Evanđelje su u Bugarsku donijeli sveti Ćiril i Metod, tako da ih je sveti papa Ivan Pavao II., uz svetoga Benedikta, proglasio zaštitnicima Europe – rekao je Sveti Otac i nastavio – Oni koji su bili grčkog podrijetla, iz Soluna, znali su kreativno koristiti svoju kulturu za prenošenje kršćanske poruke slavenskim narodima. Stvorili su novo pismo kojim su preveli Bibliju i liturgijske tekstove na slavenski jezik. Danas nam također trebaju oduševljeni i kreativni navjestitelji evanđelja kako bi ono došlo do onih koji ga još ne poznaju i natopilo nove zemlje gdje su se stari kršćanski korijeni osušili.
 
Međutim, sveta Majka Terezija iz Kolkate, koja je rođena u Skoplju, bila je duhovna prisutnost koja je pratila papu Franju u Sjevernoj Makedoniji. Crkva u toj zemlji mala je zajednica koja je Kristovom milošću postala kuća prihvata u kojoj mnogi nalaze mir. To prihvaćanje obilježava cijelu zemlju – rekao je Papa i istaknuo – Svojim posjetom htio sam ohrabriti tradicionalnu sposobnost prihvaćanja u toj zemlji različitih etničkih i vjerskih skupina, poput njezinog prihvata velikog broja migranata i izbjeglica tijekom 2015. i 2016. godine. Migranti im stvaraju teškoće, ali oni ih primaju i vole.
 
Sjeverna Makedonija mlada je zemlja koja se treba otvoriti širokim vidicima bez gubitka svojih korijena – rekao je Sveti Otac i podsjetio – Bio sam dirnut evanđeoskom nježnošću kad sam posjetio sestre Majke Terezije. Ta se nježnost rađa iz molitve i klanjanja. One prihvaćaju sve, osjećaju se majke svih i čine to nježnošću. Često kao kršćani gubimo tu dimenziju, no ako nema nježnosti postajemo previše ozbiljni i kiseli. Te su redovnice blage i rade s neprijetvornom ljubavlju.
 
Na misi u Skoplju, na periferiji današnje Europe, ponovo se dogodilo čudo Boga koji je s nekoliko kruhova i riba, razlomljenih i podijeljenih, nahranio mnoštvo. Njegovoj neiscrpnoj Providnosti povjerimo sadašnjost i budućnost naroda koje sam posjetio na tom putovanju.
 
Pozdravljajući hodočasnike francuskoga govornog područja, Papa se spomenuo jučer preminuloga Jeana Vaniera, velikog čovjeka Crkve, koji je ustanovio zajednicu 'Arka' koja brine o osobama s intelektualnim teškoćama. Radio je za najsiromašnije, najodbačenije i za one koji su u majčinom krilu bili osuđeni na smrt. On ih je primio i pomogao im da se rode. Neka Jean Vanier bude primjer svima nama i neka nam pomaže s neba – rekao je Papa. Na kraju je, u pozdravu hodočasnicima na talijanskom jeziku, spomenuo da je prošle subote u Mexico Cityju blaženom proglašena Maria de la Conception Cabrera, majka obitelji koja je svjedočila spasenjsku vrijednost Kristova križa.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 9.5.2019. IPovratak
Božja riječ

3.NEDJELJA DOŠAŠĆA

Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.« Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: ‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’ Zaista, kažem vam, između rođenih od ­žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!« Mt 11, 2-11
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora