Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
USTRAJTE U MOLITVI DJETINJIM POVJERENJEM U BOGA-OCA

Papin nagovor prije molitve Kraljice neba u nedjelju 28. srpnja 2019.

Angelus---naslovnica.jpg

Pozvani smo neprekidno moliti i ne umoriti se, poput djece kada svojim „zašto“ žele privući očev pogled – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, komentirajući evanđelje današnje liturgije u kojem nam sveti Luka govori o okolnostima u kojima Isus poučava moliti „Oče naš“ (Lk 11,1-13). Učenici već znaju moliti, izgovarajući formule židovske tradicije, no žele živjeti istu „kvalitetu“ Isusove molitve.
 
Učenici mogu vidjeti da je molitva bitna dimenzija u životu njihovog Učitelja; naime, svaku njegovu važnu akciju obilježavaju duge molitve – rekao je Papa i istaknuo – Štoviše, zadivljeni su jer vide da ne moli kao drugi učitelji tog vremena; Njegova je molitva intimna veza s Ocem, toliko da žele sudjelovati u tim trenucima jedinstva s Bogom kako bi u potpunosti okusili njegovu slatkoću. Tako jednoga dana čekaju da Isus na skrovitom mjestu završi molitvu i onda ga traže: „Gospodine, nauči nas moliti“.
 
Odgovarajući na izričito pitanje učenika, Isus ne daje apstraktnu definiciju molitve, niti poučava učinkovitu tehniku ​​kako moliti i „dobiti“ nešto – rekao je Sveti Otac i primijetio – Umjesto toga poziva svoje učenike da iskuse molitvu, stavljajući ih izravno u komunikaciju s Ocem, potičući u njima čežnju za osobnim odnosom s Njim. U tom se sastoji novost kršćanske molitve! Ona je dijalog među osobama koje se ljube, dijalog utemeljen na povjerenju, podržavan slušanjem i otvoren za solidarnost. To je dijalog Sina i Oca, dijalog između djece i Oca. To je kršćanska molitva.
 
Stoga im daje molitvu „Oče naš“, možda najdragocjeniji dar koji nam je ostavio božanski Učitelj tijekom svojeg zemaljskog poslanja – rekao je papa Franjo i nastavio – Nakon što nam je otkrio svoje otajstvo Sina i brata, tom nam molitvom Isus pomaže ući u Božje očinstvo. Kada nas uči „Oče naš“ uvodi nas u Božje očinstvo i pokazuje način kako ući u molitveni i izravni dijalog s Njim, kroz djetinje povjerenje. To je dijalog između oca i sina, sina s ocem.
 
Ono što tražimo u „Oče našu“ sve je već ostvareno i dano nam je u Jedinorođenom Sinu, to jest posvećenje Njegova imena, dolazak Kraljevstva Božjega, dar kruha, oproštenje i oslobođenje od zla – rekao je Papa i dodao – Dok tražimo, otvaramo svoju ruku za primanje. To znači primati darove koje nam je Otac pokazao u Sinu. Molitva koju nas je Gospodin naučio, sinteza je svake molitve i uvijek je Ocu upućujemo u zajedništvu s braćom. Ponekad se događa da smo u molitvi rastreseni, no često osjećamo kako bismo se htjeli zaustaviti na prvoj riječi: „Oče“ i osjetiti to očinstvo u srcu.
 
Isus potom pripovijeda prispodobu o „dosadnom“ prijatelju i kaže: „Treba biti uporan u molitvi“ – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Dolaze mi u pamet mala djeca koja počinju postavljati pitanja koja ne razumiju. Pitaju oca: zašto? Traže tumačenja, no kada im otac počne tumačiti, postavljaju druga pitanja, ne slušajući cijelo tumačenje. Djeca se osjećaju nesigurna u mnogim stvarima koje počinju djelomično shvaćati i žele samo privući na sebe očev pogled i zato su tu mnogi njihovi, „zašto“.
 
Ako se u „Oče našu“ zaustavimo samo na prvoj riječi, učinit ćemo isto kao kad smo bili djeca, privući ćemo očev pogled. Reći „Oče, Oče“, isto je kao i reći „zašto, zašto“ i On će nas pogledati. Molimo Mariju, ženu molitve, da nam sjedinjenima s Isusom pomogne moliti Oca kako bismo živjeli evanđelje, vođeni Duhom Svetim – zaključio je papa Franjo.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 30.7.2019. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA DOŠAŠĆA

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propo­-vije­dajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; ­hranom mu bijahu ska­kavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordan­ska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ­ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, sije­če se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.« Mt 3, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora