Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
11%
 
10%
 
70%
 
9%
UJEDINITE KONTEMPLACIJU I AKCIJU KAKO BISTE ŽIVJELI RADOSNO

Papin nagovor prije molitve Kraljice neba u nedjelju 21. srpnja 2019.

Angelus2---naslovnica-(1).jpg

Potrebno je ujediniti kontemplaciju i akciju kako bismo živjeli radosno – rekao je danas papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije koje govori o Isusovom posjetu Lazarovim sestrama, Marti i Mariji (Lk 10,38-42). One su ga primile i Marija je sjela do Njegovih nogu i slušala ga; ostavila je ono što je radila kako bi bila blizu Isusa; nije htjela propustiti nijednu Njegovu riječ – rekao je Papa.
 
Tako i za svakoga od nas, kao i za Mariju, ne bi smio postojati nikakav posao ili zabrinutost koja bi nas mogla držati daleko od božanskog Učitelja – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Sve moramo staviti na stranu, jer kad nas posjeti u našem životu, Njegova prisutnost i Njegova riječ moraju biti prije svake stvari. Gospodin nas uvijek iznenađuje; kad ga stvarno počnemo slušati, oblaci nestaju, sumnje ustupaju mjesto istini, strahovi miru, a različite životne situacije nalaze svoje pravo mjesto.
 
U tom prizoru o Mariji iz Betanije koja sjedi do Isusovih nogu sveti je Luka pokazao molitveni stav vjernika koji zna biti u Učiteljevoj prisutnosti kako bi ga slušao i kako bi se sjedinio s Njim – rekao je papa Franjo i objasnio – Radi se o pauzi tijekom dana, treba se sabrati u tišini kako bismo napravili mjesta Gospodinu koji prolazi i pronaći hrabrosti ostati malo po strani s Njim, kako bismo se potom vratili svakodnevnim stvarima s više vedrine i učinkovitosti.
 
Hvaleći ponašanje Marije koja je izabrala bolji dio, Isus, kao da, ponavlja svakome od nas: „Ne dajte da vas obuzmu stvari koje radite, nego slušajte najprije glas Gospodnji kako biste dobro izvršavali zadatke koje vam život daje“ – rekao je Papa i primijetio – Tu je i druga sestra, Marta. Sveti Luka kaže da je ona bila ta koja je ugostila Isusa. Možda je Marta bila starija među njima dvjema; ne znamo, no ta je žena sigurno imala karizmu gostoprimstva.
 
Naime, dok je Marija slušala Isusa, ona je bila potpuno zaokupljena mnogim poslovima – rekao je Sveti Otac i nastavio – Stoga joj Isus kaže: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo!“ Tim riječima sigurno nije namjeravao osuditi služenje, nego brigu kojom je ona to doživljavala. I mi dijelimo zabrinutost svete Marte, te na njezinom primjeru učimo da u svojim obiteljima i zajednicama živimo smisao prihvaćanja i bratske ljubavi kako bi se svatko mogao osjećati prihvaćen, osobito maleni i siromašni.
 
Današnje nas evanđelje podsjeća da je mudrost srca upravo u tomu da znamo ujediniti ta dva elementa: kontemplaciju i akciju – rekao je papa Franjo i istaknuo – Marta i Marija nam pokazuju put. Ako želimo okusiti život s radošću, moramo usvojiti ta dva stava: s jedne strane onaj „stajati do Isusovih nogu kako bismo ga slušali dok nam objavljuje tajnu svega; a s druge strane biti brižni i spremni na gostoprimstvo kada On prolazi i kuca na naša vrata s licem prijatelja kojem treba trenutak odmora i bratske ljubavi.
 
Neka nam Presveta Marija, Majka Crkve, daruje milost da ljubimo i služimo Bogu i braći, Martinim rukama i Marijinim srcem kako bismo uvijek slušajući Krista mogli biti graditelji mira i nade – zaključio je Papa.
 
Prije pedeset godina, kao da je bilo jučer, čovjek je kročio na Mjesec, ostvarivši tako izvanredan san – rekao je Sveti Otac nakon podnevne molitve i potaknuo – Neka uspomena na taj veliki korak čovječanstva pobudi želju za zajedničkim napretkom prema još većim ciljevima; prema više dostojanstva za slabe, više pravde među narodima i više budućnosti za naš zajednički dom. Na kraju je papa Franjo pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, preporučivši se u molitve.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 23.7.2019. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Kaza Isus svojim učenicima prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati: »U nekom gradu bio sudac. Boga se nije bojao, za ljude nije mario. U tom gradu bijaše i neka udovica. Dolazila k njemu i molila: ’Obrani me od mog tužitelja!’ No on ne htjede zadugo. Napokon reče u sebi: ’Iako se Boga ne bojim nit zaljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me.’« Nato reče Gospodin: »Čujte što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog ­obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k ­njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?« Lk 18, 1-8
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora