Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
RODITELJI I DJECO, PODUPIRITE SE U PRIANJANJU UZ EVANĐELJE

Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 29. prosinca 2019.

Papa_Franjo_2019-2.png

Kako ne ostati zadivljen Marijinom poslušnošću prema djelovanju Duha Svetoga koji od nje traži da postane majka Mesije – upitao je Sveti Otac i dodao – Marija se, kao i svaka mlada žena svoga vremena, pripremala ostvariti svoj životni projekt, odnosno vjenčati se s Josipom, ali kad je shvatila da joj Bog daje osobito poslanje, ne ustručava se prozvati Njegovom „službenicom“ (usp. Lk 1, 38).
 
MARIJINA VELIČINA U POSLUŠNOSTI BOGU
Isus će istaknuti njezinu veličinu ne toliko zbog uloge majke, koliko zbog njezine poslušnosti Bogu: „Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!“ (Lk 11,28). Kad ne razumije u potpunosti događaje koji je se tiču, Marija u tišini razmatra, razmišlja i štuje božansku inicijativu. Njezina prisutnost u podnožju križa posvećuje tu potpunu raspoloživost – kazao je papa Franjo.
 
JOSIP - ČOVJEK ŠUTNJE I POSLUŠNOSTI
Što se tiče Josipa, Evanđelje nam ne donosi ni jednu njegovu riječ; on ne govori, već djeluje u poslušnosti. On je čovjek šutnje i poslušnosti. Današnji evanđeoski izvještaj (usp. Mt 2, 13-15.19-23) podsjeća na tu poslušnost pravednoga Josipa tri puta, a odnosi se na bijeg u Egipat i povratak u Izraelovu zemlju. Pod vodstvom Boga, koga zastupa anđeo, Josip udaljava svoju obitelj od Herodovih prijetnji i tako se Sveta obitelj solidarizira sa svim obiteljima svijeta koje su prisiljene na progonstvo i koje su prisiljene napustiti svoju zemlju zbog represije, nasilja i rata.
 
„JELO JE MOJE VRŠITI VOLJU ONOGA KOJI ME POSLA“
Na kraju, treća osoba u Svetoj obitelji, Isus; On je Očeva volja – rekao je Papa i dodao – kako kaže sveti Pavao, On nije bio „Da!“ i „Ne!“, već samo „Da!“ (usp. 2 Kor 1,19), i to se očitovalo u mnogim trenucima njegova ovozemaljskog života – rekao je Papa i kao primjer naveo događaj u Hramu, kada je Isus roditeljima koji su ga žalosni tražili, odgovorio: „Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?“ (Lk 2,49).
 
Sveti je Otac potom podsjetio na Isusove riječi: „Jelo je moje vršiti volju Onoga koji me posla“ (Iv 4, 34); i na Njegovu molitvu u maslinskom vrtu: „Oče moj! Ako nije moguće da me čaša mine da je ne pijem, budi volja tvoja!“ (Mt 26, 42). Napomenuo je pritom kako su svi ti događaji savršeno ostvarenje riječi: „Žrtva i prinos ne mile ti se […] Tada rekoh: 'Evo dolazim […] vršiti Bože volju Tvoju!'“ (Heb 10, 5-7; Ps 40, 7-9).
 
SVETA OBITELJ KAO PRIMJER ODGOVORA NA OČEVU VOLJU
Sveta nazaretska obitelj primjer je zajedničkoga odgovora na Očevu volju; njena tri člana međusobno si pomažu kako bi otkrili Božji plan. Molili su, radili i razgovarali – rekao je Papa i upitao – Ti, znaš li razgovarati sa svojom obitelji ili si poput onih mladih koji se za stolom dopisuju s mobitelom u ruci? Za tim je stolom tišina kao da su na misi i nema razgovora. Moramo ponovno početi razgovarati u obitelji. To je zadatak za danas, upravo na dan Svete obitelji.
 
Sveta obitelj može biti uzor našim obiteljima kako bi se roditelji i djeca međusobno podržavali u pristajanju uz Evanđelje, taj temelj svetosti obitelji – potaknuo je Sveti Otac. Mariji, Kraljici obiteljī, povjerio je sve obitelji u svijetu, posebno one koje se nalaze u iskušenju patnje ili oskudice, te na njih zazvao njenu majčinsku zaštitu.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 30.12.2019. IPovratak
Božja riječ

5.KORIZMENA NEDJELJA

Bijaše neki bolesnik, Lazar iz Betanije, iz sela Marije i sestre joj Marte. Marija bijaše ono pomazala Gospodina pomašću i otrla mu noge svojom kosom. Njezin dakle brat Lazar bijaše bolestan. Sestre stoga poručiše Isusu: »Gospodine, evo onaj koga ljubiš, bolestan je.« Čuvši to, Isus reče: »Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.« A Isus ljubljaše Martu i njezinu sestru i Lazara. Ipak, kad je čuo za njegovu bolest, ostade još dva dana u onome mjestu gdje se nalazio. Istom nakon toga reče učenicima: »Pođimo opet u Judeju!« Kažu mu učenici: »Učitelju, Židovi su sad tražili da te kamenuju, pa da opet ideš onamo?« Odgovori Isus: »Nema li dan dvanaest sati? Hodi li tko danju, ne spotiče se jer vidi svjetlost ovoga svijeta. Hodi li tko noću, spotiče se jer nema svjetlosti u njemu.« Iv 11, 1-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora