Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
15%
 
5%
 
42%
PUT SLUŽENJA

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 21. listopada 2018.

Angelus2---naslovnica.jpg

Put služenja najbolji je lijek protiv bolesti prvih mjesta – rekao je danas papa Franjo prije podnevne molitve, na Trgu svetoga Petra u Vatikanu osvrćući se na odlomak iz Markova evanđelja današnje liturgije (Mk 10,35-45) koji opisuje Isusa kako ponovo i s velikim strpljenjem pokušava ispraviti svoje učenike odvraćajući ih od mentaliteta svijeta prema onom Božjem.

Isusu se ukazala prilika u odnosu na braću Jakova i Ivana, dvojicu prvih učenika koje je susreo i pozvao da ga slijede – rekao je Papa i dodao – Već su proveli dosta vremena s Njim i pripadaju upravo skupini dvanaestorice apostola. Dakle, dok su bili na putu u Jeruzalem i dok su se učenici tjeskobno nadali da će Isus tamo prigodom blagdana Pashe konačno proglasiti Kraljevstvo Božje, dvojica su braće ohrabrivši se uputili Učitelju zahtjev: „Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva“ (MK 10,37).

Isus zna da Jakova i Ivana pokreće veliko oduševljenje za Njega i za Kraljevstvo, ali zna i to da su njihova očekivanja i revnost zagađeni duhom svijeta – rekao je Sveti Otac i nastavio – Stoga odgovara: „Ne znate što ištete!“ (Mk 10,38). I dok su oni razgovarali o „prijestoljima slave” na koja bi sjeli pored Krista Kralja, On govori o „kaležu“ koji treba piti i o „krštenju“ koje treba primiti, to jest, o svojoj muci i smrti.

Jakov i Ivan neprestano gledajući prema povlastici kojoj su se nadali, poletno kažu: „Možemo!“ – istaknuo je papa Franjo i primijetio – No, zapravo, i tu nisu svjesni onoga što kažu. Isus naviješta da će Njegov kalež piti i da će Njegovo krštenje primiti, što znači da će i oni, kao i drugi apostoli, sudjelovati u Njegovom križu kada dođe njihov čas.
Međutim, Isus zaključuje, „sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravljeno“ (Mk 10,40) – citirao je Papa i objasnio – Zapravo, želi reći: sada me slijedite i učite se putu ljubavi na kojem se „gubi“, a o nagradi će se brinuti Otac nebeski. To je put ljubavi na kojem se uvijek gubi, jer ljubiti znači odreći se sebičnosti i samodostatnosti kako bismo služili drugima.

Isus zatim shvaća da su se ostala desetorica apostola naljutila na Jakova i Ivana, te su na taj način pokazali da imaju isti mentalitet svijeta – rekao je Sveti Otac i napomenuo – To mu je također dalo priliku da ih pouči onome što vrijedi za kršćane za sva vremena, pa i za nas. Isus kaže: „Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga (Mk 10,42).

Učiteljeva je poruka jasna – rekao je papa Franjo i naglasio – Dok si zemaljski vladari grade prijestolja svoje vlasti, Bog izabire neugodno prijestolje, križ, s kojeg kraljuje dajući svoj život: „Jer Sin Čovječji, kaže Isus, nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge“ (Mk 10,45).

Put služenja je najdjelotvorniji protuotrov i lijek protiv bolesti traženja prvih mjesta koja zagađuje mnoge ljudske kontekste, te koja ne štedi ni kršćane, ni narod Božji, a ni crkvenu hijerarhiju. Dakle, kao Kristovi učenici prihvaćamo ovo evanđelje kao poziv na obraćenje kako bismo hrabro i velikodušno svjedočili za Crkvu koja se saginje nad posljednjima, te kako bismo služili s ljubavlju i jednostavnošću. Neka nam Blažena Djevica Marija, koja je potpuno i ponizno prianjala uz volju Božju, pomogne da radosno slijedimo Isusa na putu služenja i učenja koji vodi u Nebo – zaključio je Papa.  

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 21.10.2018. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA KROZ GODINU

Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana. Iv 2, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora