Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
71%
 
8%
PROMATRATI SVE STVARNOSTI ISUSOVIM OČIMA

Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 17. veljače 2019.

Angelus2---naslovnica.jpg

Draga braćo i sestre, dobar dan!
Današnje Evanđelje (usp. Lk 6, 17.20-26) predstavlja nam blaženstva u verziji svetoga Luke. Tekst je podijeljen na četiri blaženstva i četiri opomene izražene izrazom „jao vama“. Isus nam ovim snažnim i prodornim riječima otvara oči, daje nam gledati njegovim očima, daje nam vidjeti dalje od prividnosti i površnosti i uči nas razlučivati ljudska stanja pogledom vjere.

Isus proglašava blaženima siromašne, gladne, ožalošćene, progonjene i opominje one koji su bogati, siti, koji se smiju i kojima ljudi plješću i hvale ih. Razlog ovog paradoksalnog blaženstva krije se u činjenici da je Bog blizu onih koji trpe i svojim ih zahvatom oslobađa od njihovih ropstava. Isus vidi to, vidi već blaženstvo onkraj negativnih stvarnosti. Jednako tako, opomena „jao vama“, upućena onima koji danas žive dobro, služi tome da ih „probudi“ od opasne varke sebičnosti i otvori ih logici ljubavi.

Tekst današnjeg Evanđelja poziva nas, dakle, da razmišljamo o dubokom smislu vjere, a koji se sastoji u posvemašnjem pouzdanju u Gospodinu. Riječ je o tome da se odbaci svjetovne idole te otvori srce živom i pravom Bogu; jedino on može našem životu dati toliko željenu a ipak tako teško dostižnu sreću.
Braćo i sestre, i u našim je danima mnogo onih koji se nude kao djelitelji sreće: dolaze i obećavaju uspjeh u kratkom vremenu, velike zarade nadohvat ruke, čarobna rješenja raznih problema i tako dalje. I tu je lako skliznuti, a da se ni ne primijeti, u grijeh protiv prve Božje zapovijedi, to jest idolopoklonstvo, Boga zamijeniti idolom. Idolopoklonstvo i idoli – to zvuči kao stvari iz nekih drugih vremena, a zapravo je karakteristično za svavremena, pa i ovo današnje! Opisuju neke suvremene stavove bolje od mnogih socioloških analiza.
Zato nam Isus otvara oči nad stvarnošću u kojoj živimo. Pozvani smo na sreću, biti blaženi i to ćemo postati već sada u mjeri u kojoj stanemo na stranu Boga i njegova Kraljevstva, na stranu onoga što nije prolazno nego traje za vječnost. Bit ćemo sretni ako priznamo da nam je Bog potreban – i to je vrlo važno: „Gospodine, trebam te!“ – te, poput Njega i zajedno s Njim, budemo blizu siromašnima, ožalošćenima i gladnima. I mi smo to pred Bogom: siromašni smo, ožalošćeni, gladni pred Bogom. Bit ćemo sposobni za radost svaki put kada uspijemo izbjeći da od svjetovnih dobara što ih posjedujemo ne stvaramo idole kojima podajemo dušu, nego ih dijelimo s našom braćom. O tome nas danas liturgija poziva još jednom preispitati se i pogledati istini u uči u svome srcu.

Isusova su blaženstva odlučna poruka koja nas potiče da ne stavljamo svoje pouzdanje u materijalna i prolazna dobra, da ne tražimo sreću slijedeći prodavače magle – koji su često prodavači smrti – vješte opsjenare.

Ne treba ih slijediti jer nisu kadri dati nam nadu. Isus nam pomaže otvoriti oči, steći prodoran pogled na stvarnost, ozdraviti od kronične kratkovidnosti kojom nas duh svijeta zaražava. Svojom nas paradoksalnom Riječju budi iz pospanosti i pomaže nam prepoznati ono što nas zaista obogaćuje, čini nas sitima, daje nam radost i dostojanstvo. Riječju, ono što nam doista daje smisao i puninu našem životu. Neka nam Djevica Marija pomogne slušati ovo Evanđelje otvorena duha i srca, da ono donese plodove u našem životu te postanemo svjedoci sreće koja ne razočarava, one Božje koja nikada ne razočarava.

Nakon Angelusa
Draga braćo i sestre,
od sljedećeg četvrtka do nedjelje u Vatikanu će se održati susret predsjednikâ svih biskupskih konferencija na temu zaštite maloljetnika u Crkvi. Pozivam na molitvu za taj susret, koji sam htio kao čin velike pastoralne odgovornosti pred jednim hitnim izazovom našeg vremena.


Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 18.2.2019. IPovratak
Božja riječ

NEDJELJA KRISTA KRALJA

Podrugivali se Isusu glavari s narodom: »Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!« Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: »Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!« A bijaše i natpis ponad njega: »Ovo je kralj židovski.« Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđi­vao: »Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!« A drugi ovoga prekoravaše: »Zar se ne ­bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo ­djelima ­zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.« ­Onda reče: »Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.« A on će mu: »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!« Lk 23, 35-43
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora