Anketa
Najdraža molitva mi je
 
39%
 
14%
 
5%
 
42%
PRIHVATIMO BOŽJA IZNENAĐENJA

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 19. prosinca 2018.

Angelus3-naslovnica.jpg

U katehezi na općoj audijenciji srijedom papa Franjo je govorio o Božjim iznenađenjima za Mariju i Josipa, te potaknuo sve vjernike da ne proslave Božić pogrešno, zatrpavajući se darovima, objedima i večerama, nego pomažući "barem jednom siromahu koji je sličan Bogu koji je na Božić došao siromašan"

Nemojmo posvjetovniti Božić! Nemojmo Slavljenika staviti na stranu. Neće to biti Božić ako budemo tražili sjajna svjetla svijeta, ako se natrpamo darovima, objedima i večerama, a ne pomognemo barem jednom siromahu koji je sličan Bogu, jer na Božić je Bog došao siromašan. Dopustimo Isusu da nas na ovaj Božić iznenadi – rekao je papa Franjo u 
katehezi na današnjoj općoj audijenciji, naslovljenoj „Božić – iznenađenja koja Bog voli“, te pozvao 7000 vjernika okupljenih u Dvorani Pavla VI., kao i sve nas, da ne proslavimo pogrešno ovaj Božić, nego da pred uobičajenim zemaljskim stvarima damo prednost novostima Neba.

Proslava koju Bog voli nije ona s reklama
Proslava koju Bog voli nije ona reklamne mašinerije koja – objasnio je Papa – poziva na razmjenu uvijek novih darova kako bismo iznenadili jedni druge, nego je ona poput prvoga Božića, punoga iznenađenja posebice za Mariju, Josipovu zaručnicu. Dolazi anđeo i mijenja njezin život. Od djevice će postati majkom. Potom za Josipa, koji je pozvan biti ocem djeteta kojemu nije dao život. Dijete koje dolazi u najnezgodnijem trenutku, odnosno dok su Marija i Josip bili zaručnici i prema zakonu nisu smjeli zajedno živjeti. Iznenađuje i Josip – primijetio je Papa – kada Mariju, da joj ne bi naudio, ne otpušta, nego razmišlja da ju potajno otpusti, po cijenu gubitka vlastitoga ugleda.

Božić donosi neočekivane promjene u životu
U snu mu Bog ponovno mijenja planove, i traži od njega da sebi uzme Mariju. I na kraju, kada se Isus rodio, kada je imao vlastite planove za obitelj, ponovno mu je u snu rečeno da ustane i pođe u Egipat. Božić, dakle, donosi neočekivane promjene u životu. I ako ga želimo doživjeti, moramo otvoriti srce i biti spremni na neočekivanu promjenu života.

Božja riječ „nesposobna govoriti“
No, najveće iznenađenje dolazi u božićnoj noći – istaknuo je papa Franjo te objasnio – Svevišnji je maleno dijete. Božja riječ je djetešce koje ne zna govoriti. Božja riječ tako postaje „nesposobna govoriti“. Spasitelja ne dolaze pozdraviti vlasti toga vremena ili mjesta, ili veleposlanici; ne, to čine jednostavni pastiri koji su, nakon što su ih iznenadili anđeli dok su noću radili, pohitali bez oklijevanja. Tko bi to očekivao? – upitao je Papa te dodao – Božić znači slaviti Božju novost, ili bolje, to znači slaviti novoga Boga koji potpuno preokreće našu logiku i naša očekivanja.

Život se ne planira, nego se daruje
Stoga, božićevati znači prihvatiti na zemlji iznenađenja Neba – pojasnio je Papa. Ne može se živjeti 'samo na zemlji', kada je Nebo donijelo u svijet svoje novosti. Prvim Božićem započinje novo doba, u kojemu se život ne planira, nego se daruje; u kojemu se više ne živi za sebe, prema vlastitoj volji, nego za Boga; i s Bogom, jer od Božića Bog je Bog s nama.
Živjeti Božić znači dopustiti da nas prodrma njegova iznenađujuća novost. Isusov Božić ne pruža umirujuću blagu toplinu ognjišta, nego Božji drhtaj koji potresa povijest. Božić je pobjeda poniznosti nad obiješću, jednostavnosti nad obiljem, tišine nad zaglušnom bukom, molitve nad „mojim vremenom“, Boga nad mojim egom.

Imamo se ponašati kao Isus, sići do potrebitih
Božićevati znači ponašati se kao Isus koji je došao za nas potrebite, i sići do onih koji trebaju nas – nastavio je Papa u katehezi posvećenoj Božiću. To znači činiti poput Marije: pouzdavati se, prilagodljivi Bogu, čak i ako ne razumijemo što će On učiniti. To znači činiti poput Josipa: ustati kako bismo učinili ono što Bog hoće, iako to nije u skladu s našim planovima.

Sabrati se u šutnji pred jaslicama
Božić znači – podsjetio je Papa – više voljeti tihi Božji glas nego buku konsumizma. Ako budemo znali šutjeti pred jaslicama, Božić će i za nas biti iznenađenje, a ne nešto što smo već vidjeli. Stajati u šutnji pred jaslicama – to je poziv za Božić. Izdvoji malo vremena, stani pred jaslice i budi u tišini. I osjetit ćeš, vidjet ćeš iznenađenje.

U središtu slavlja nismo mi nego On
Nažalost, Božić se može pogrešno slaviti te se pred novostima Neba mogu dati prednost uobičajenim zemaljskim stvarima – primijetio je Papa. Ako je Božić samo lijepo tradicionalno slavlje, u čijem smo središtu mi, a ne On, bit će to izgubljena prilika. Molim vas nemojmo posvjetovniti Božić! Nemojmo ostaviti po strani Slavljenika, kao onda kada „k svojim dođe i njegovi ga ne primiše“ (Iv 1, 11) – istaknuo je Papa navodeći riječi iz Ivanova evanđelja.

Dani žurbe, ali Isus traži od nas da bdijemo moleći
Ovih smo dana u žurbi – primijetio je Papa – možda kao nikada tijekom godine. Međutim, tako činimo upravo suprotno onomu što Isus želi. Krivimo mnoge stvari koje ispunjavaju dane, krivimo svijet i brzinu kojom živimo. No, Isus je zatražio od nas da ne dopustimo da nas to povuče, da moleći bdijemo u svakom trenutku – rekao je Papa.
Bit će Božić ako, poput Josipa, damo prostor tišini; ako poput Marije Bogu kažemo 'evo me'; ako poput Isusa budemo blizu onima koji su sami; ako poput pastira iziđemo izvan svojih ograda kako bismo bili s Isusom. Bit će Božić ako pronađemo svjetlost u siromašnoj betlehemskoj spilji. Neće biti Božića ako budemo tražili sjajna svjetla svijeta, ako se natrpamo darovima, objedima i večerama, a ne pomognemo barem jednom siromahu koji je sličan Bogu, jer na Božić je Bog došao siromašan – istaknuo je papa Franjo.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 20.12.2018. IPovratak
Božja riječ

6.VAZMENA NEDJELJA

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla. To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ’Odlazim i vraćam se k vama.’ Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. Kazao sam vam to sada, prije negoli se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.« Iv 14, 23-29
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora