Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
PAPINE MISE I OBREDI VAZMENOGA TRODNEVLJA U VRIJEME PANDEMIJE

Obredi Velikoga četvrtka i Velikoga petka, Vazmeno bdijenje i misa na Uskrs, sve je smišljeno tako da se vjernicima zajamči pratnja i u ovo vrijeme pandemije koronavirusom.

Papa_vazmeno_trodnevlje.png

Ured za liturgijska slavlja Svetoga Oca u vrlo je kratkom vremenu organizirao slavlja Velikoga tjedna koja će papa Franjo predvoditi u bazilici svetoga Petra, bez prisutnosti vjernika. Međutim, više će vjernika nego ikada pratiti Papu zahvaljujući sredstvima komunikacije. Sveti Otac, naime, želi biti blizu mnoštvu vjernika koji ne mogu ići na misu i sudjelovati u obredima ovoga posebnog Vazmenoga trodnevlja u vrijeme pandemije i prisilne izolacije. Na obredima će uvijek biti križ iz rimske crkve svetoga Marcela i slika Majke Božje Spasa rimskoga naroda, koji su popratili i molitvu održanu 27. ožujka, kao i misu na Cvjetnicu.

Na Veliki četvrtak, Papa nije slavio, zajedno s rimskim svećenicima, Misu posvete ulja koju će slaviti kada završi ova kriza. Misu Večere Gospodnje, na kojoj se spominjemo ustanovljenja euharistije, a koja je započela u 18 sati, Papa slavi bez tradicionalnoga obreda pranja nogu, i bez svečane repozicije Presvetog oltarskog sakramenta.

Danas, na Veliki petak, bit će dva važna trenutka. Najprije obred muke i klanjanja križu u 18 sati u bazilici svetoga Petra. Križ iz crkve svetoga Marcela bit će prekriven. Nakon razmišljanja propovjednika Papinskoga doma, oca Raniera Cantalamesse, križ će biti otkriven. Bit će održano klanjanje križu, ali ne i ljubljenje križa.
Navečer, u 21 sat, pobožnost Križnoga puta održat će se na Trgu svetoga Petra, s postajama duž kolonade, oko obeliska i na kraju na prostoru koji vodi do bazilike. Križ će nositi dvije skupine ljudi: zatvorenici kaznionice Due Palazzi iz Padove, među kojima su i neki koji su napisali meditacije za Križni put; te liječnici i bolničari Vatikanske zdravstvene službe, koji su na prvoj crti u pomoći pogođenima pandemijom koronavirusa.

Tijekom Vazmenoga bdijenja na Veliku subotu, koje će započeti u 21 sat, neće biti krštenja. Prisutni neće imati svijeće, a tri zaziva „svjetlo Kristovo“ bit će zazvana samo uz paljenje svjetala u bazilici, tijekom procesije prema oltaru Katedre svetoga Petra. U trenutku Slave, koja naviješta uskrsnuće, oglasit će se zvona bazilike svetoga Petra.

Jednako će tako jednostavna biti i misa na svetkovinu Uskrsa, koju će Papa slaviti u 11 sati na oltaru Katedre svetoga Petra. Evanđelje će se čitati na grčkom i na latinskom jeziku. Na kraju mise papa Franjo će otići u sakristiju, odložiti crkveno ruho, a potom će se vratiti u baziliku gdje će uputiti poruku Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, te udijeliti uskrsni blagoslov. Sve će se, dakle, održati u bazilici.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 10.4.2020. IPovratak
Božja riječ

PRESVETO TROJSTVO

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.« Iv 3,  16-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora