Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
PAPA FRANJO: SPASIMO BRODOLOMCE OD HLADNOĆE RAVNODUŠJA

Teškoće, vjera, iskušano dobro koje srce čini otvorenim i osjetljivim na solidarnost prema drugima – tim je riječima papa Franjo, u katehezi na današnjoj općoj audijenciji održanoj u Dvorani Pavla VI., istaknuo značenje Pavlova brodoloma na Malti, sličnoga brojnim današnjim brodolomima.

Angelus---naslovnica.jpg
 
Molimo danas Gospodina da nam pomogne svaku kušnju živjeti poduprti jakošću vjere; te biti osjetljivi na brojne brodolomce koji iscrpljeni stižu na naše obale, kako bismo ih i mi znali prihvatiti bratskom ljubavlju koja proizlazi iz susreta s Isusom. To spašava od hladnoće ravnodušja i nečovječnosti – napomenuo je Papa.
 
OPASNA PLOVIDBA
Putovanje Pavla iz Cezareje u Rim tema je današnje Papine kateheze u čijem su središtu ponovno bila Djela apostolska koja treba pročitati jer – kako je objasnio papa Franjo – tako ćete vidjeti kako evanđelje, snagom Duha Svetoga, dolazi do svih naroda, postaje univerzalno. Uzmite ga. Čitajte ga – potaknuo je Papa.
 
Plovidba je opasna jer je počela oluja, ali Pavao umiruje svoje suputnike: Prošle je noći anđeo Boga kojemu pripadam – jer, objasnio je Papa, svatko je imao svojega boga, zar ne? – Boga kojemu pripadam i kojemu služim došao k meni i rekao: „Noćas mi se ukaza anđeo Boga čiji sam i komu služim te reče: ‘Ne boj se, Pavle! Pred cara ti je stati i evo Bog ti daruje sve koji plove s tobom.’“ (Dj 27, 23-24). I u kušnji, Pavao ne prestaje biti čuvar života drugih i onaj koji oživljava nadu – primijetio je Papa.
 
OD NESREĆE DO PRIGODE
Od nesreće, brodolom se pretvara u providnosnu prigodu – dodao je. Pristajanje na Malti označava promjenu. Maltežani su dobri, dobroćudni, gostoljubivi. Još od tog vremena – primijetio je papa Franjo. Pružaju brodolomcima malo topline i utjehe, zajedno s Pavlom koji se, kao pravi Kristov učenik, stavlja u službu drugima skupljajući granje kako bi potpirio vatru, ali ga iznenada ugrize zmija.
 
Očekivali su da će se odmah srušiti mrtav, međutim, ništa mu se neobično nije dogodilo te ga čak – umjesto zločincem – počeše smatrati božanstvom. Ta je blagodat zapravo došla od uskrsloga Gospodina koji mu je u pomoći, u skladu s obećanjem danim vjernicima prije nego što je uzišao na nebo: „zmije [će u ruke] uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro“ (Mk 16, 18). Legenda kaže da od tog trenutka na Malti više nije bilo zmija; to je Božji blagoslov za gostoljubivost tomu tako dobrom narodu.
 
DATI „TIJELO“ RIJEČI
Od tog trenutka boravak na Malti za Pavla postaje milostiva prigoda da učini „opipljivom“ riječ koju naviješta, te da tako obavlja službu samilosti liječeći bolesne. To je zakon evanđelja: kada neki vjernik proživi iskustvo spasenja, ne zadržava ga za sebe nego ga dalje širi. Dobro uvijek teži prenošenju drugima – napomenuo je Papa. Svako iskustvo istine i ljepote po svojoj naravi teži širenju, a svaka osoba koja je iskusila duboko oslobođenje poprima veću osjetljivost na potrebe drugih – rekao je Papa podsjećajući na apostolsku pobudnicu 'Evangelii gaudium'. „Prekaljeni“ kršćanin zacijelo može biti bliži onomu tko trpi i učiniti svoje srce otvorenim i osjetljivim na solidarnost s drugima. Bog može djelovati u svakoj situaciji, pa i u prividnim neuspjesima, jer tko se žrtvuje i daje Bogu iz ljubavi, sigurno će biti plodan – dodao je Papa.
 
PAMTITE DATUM SVOJEGA KRŠTENJA
Na kraju audijencije, nakon što je izrazio blizinu Australiji, pogođenoj velikim požarima, papa Franjo je zatražio od vjernika da se prisjete datuma svojega krštenja. Želio bih da svatko od nas znade datum krštenja; sigurno znamo datum rođendana, datum rođenja; ali koliko vas zna datum krštenja? Budući da se ne slavi, zaboravlja se. Za domaću zadaću, upitajte roditelje, baku i djeda, rodbinu i prijatelje: Kada sam kršten, kada sam krštena?, i nosite uvijek taj datum u srcu kako biste zahvalili Gospodinu za milost krštenja – potaknuo je papa Franjo.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 10.1.2020. IPovratak
Božja riječ

5.KORIZMENA NEDJELJA

Bijaše neki bolesnik, Lazar iz Betanije, iz sela Marije i sestre joj Marte. Marija bijaše ono pomazala Gospodina pomašću i otrla mu noge svojom kosom. Njezin dakle brat Lazar bijaše bolestan. Sestre stoga poručiše Isusu: »Gospodine, evo onaj koga ljubiš, bolestan je.« Čuvši to, Isus reče: »Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.« A Isus ljubljaše Martu i njezinu sestru i Lazara. Ipak, kad je čuo za njegovu bolest, ostade još dva dana u onome mjestu gdje se nalazio. Istom nakon toga reče učenicima: »Pođimo opet u Judeju!« Kažu mu učenici: »Učitelju, Židovi su sad tražili da te kamenuju, pa da opet ideš onamo?« Odgovori Isus: »Nema li dan dvanaest sati? Hodi li tko danju, ne spotiče se jer vidi svjetlost ovoga svijeta. Hodi li tko noću, spotiče se jer nema svjetlosti u njemu.« Iv 11, 1-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora