Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
11%
 
10%
 
71%
 
8%
PAPA FRANJO: MORAMO NAUČITI PUT ISTINSKE PONIZNOSTI

Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 1. rujna 2019.

Angelus3-naslovnica.jpg

Moramo naučiti put istinske poniznosti – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije koje nam prikazuje Isusa koji sudjeluje na gozbi u kući jednoga od farizejskih glavara, te promatra kako uzvanici biraju prva mjesta (Lk 14,1.7-14). To je ponašanje prilično rašireno, pa i u naše vrijeme, i to ne samo kad smo pozvani na objed – rekao je Papa i primijetio – Tražimo prvo mjesto kako bismo istaknuli svoju nadmoć nad drugima. Međutim, to trčanje za prvim mjestima šteti građanskoj i crkvenoj zajednici, jer uništava bratstvo. Suočivši se s tim prizorom Isus pripovijeda dvije kratke prispodobe.
 
Prvu prispodobu upućuje onome koji je pozvan na gozbu i potiče ga da ne zauzima prvo mjesto, „da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: 'Ustupi mjesto ovome'“ – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Međutim, Isus nas uči suprotnom ponašanju: „Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto, pa kada dođe onaj koji te pozvao reći će ti: 'Prijatelju, pomakni se naviše!'“ Dakle, ne smijemo sami zahtijevati pažnju i poštovanje drugih, nego prepustiti drugima da nam ih daju.
 
Isus nam uvijek pokazuje put poniznosti, moramo naučiti put poniznosti, jer je to najautentičniji put koji nam omogućava najautentičnije odnose – rekao je papa Franjo i podsjetio – U drugoj se prispodobi Isus obraća onome koji poziva, osvrćući se na način odabira uzvanika i kaže mu: „Kad priređuješ objed ili večeru, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe. Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti“. I tu Isus ide potpuno protiv struje, pokazujući kao i uvijek logiku Boga Oca, te dodaje i ključ za tumačenje tog govora: „Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih“.
 
To znači da će onaj tko se tako ponaša primiti Božju nagradu, mnogo veću od ljudskog uzvraćanja koje očekuje. Naime, ljudsko uzvraćanje obično kvari odnose, uvodeći osobne interese u odnos koji bi trebao biti velikodušan i besplatan. Isus pak poziva na velikodušnost bez interesa, kako bi nam otvorio put prema mnogo većoj radosti; onoj da budemo suradnici same Božje ljubavi koja sve nas čeka na nebeskoj gozbi. Neka nam Djevica Marija, ponizna i najveća među stvorenjima, pomogne prepoznati se onakvima kakvi jesmo, to jest malenima, i radovati se u darivanju ne očekujući uzvrat – zaključio je Papa.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 1.9.2019. IPovratak
Božja riječ

33.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Dok su neki ­razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.« Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne ­dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ­ratove i po­bune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.« Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naro­da i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će veli­kih potresa i po raznim ­mjestima ­gladi i po­šasti; bit će strahota i velikih znakova s ­neba. No prije svega toga podi­gnut će na vas ­ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to ­radi svjedočenja. Stoga uzmite k srcu: ­nemojte unaprijed smi­šljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći ­suprot­sta­viti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A ­predavat će vas čak i vaši ­roditelji i ­braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.« Lk 21, 5-19
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora