Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
11%
 
10%
 
71%
 
8%
PAPA FRANJO: KRŠĆANSKI ŽIVOT I KOMPROMISI NE MOGU SE SPOJITI

Papin nagovor prije molitve molitve Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju 18. kolovoza 2019.

Angelus---naslovnica.jpg

Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! – riječi su evanđelja današnje liturgije kojima Isus upozorava učenike da je došao trenutak odluke (Lk 12,49-53) – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i objasnio – Naime, Njegov se dolazak na svijet podudara s vremenom odlučnih izbora. Odluka za evanđelje ne može se odgoditi. Da bismo bolje razumjeli taj njegov poziv koristi se slikom ognja koji je sam došao donijeti na zemlju: „Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo!“ Svrha je tih riječi pomoći učenicima osloboditi se svake ponašanje lijenosti, ravnodušnosti i zatvorenosti kako bi prihvatili oganj Božje ljubavi koja je, kako podsjeća sveti Pavao, „razlivena u srcima našim po Duhu Svetom“ (Rim 5,5).
 
Isus je svojim prijateljima, a i nama otkrio svoju žarku želju da donese na zemlju oganj Očeve ljubavi koja će pokrenuti život po kojem se čovjek spašava – rekao je Papa i istaknuo – Poziva nas da u svijetu širimo taj oganj, zahvaljujući kojem ćemo biti prepoznati kao Njegovi istinski učenici. Oganj ljubavi koji je Krist po Duhu Svetom zapalio u svijetu, neograničen je i univerzalan. To se vidjelo od prvih dana kršćanstva; svjedočanstvo evanđelja proširilo se poput milosnog ognja, nadvladavajući svaku podjelu među pojedincima, društvenim staležima, narodima i nacijama. Taj je oganj spalio svaki oblik posebnosti i zadržao ljubav koja je svima otvorena, dajući prednost najsiromašnijima i isključenima. 
 
Prianjanje uz oganj ljubavi koji je Isus donio na zemlju obuhvaća cijeli naš život i od nas traži klanjanje Bogu i spremnost služenja bližnjima – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Klanjati se Bogu znači naučiti moliti, klanjajući se Bogu, što obično zaboravljamo. Zato pozivam sve da otkriju ljepotu molitve klanjanja i da to često čine. A potom, spremnost služenja bližnjem. S divljenjem mislim na mnoge zajednice i skupine mladih koji se i tijekom ljeta posvećuju toj službi u korist bolesnih, siromašnih i osoba s invaliditetom.
 
Da bismo živjeli po duhu evanđelja uvijek je potrebno, pred novim potrebama koje se pojavljuju u svijetu, imati Kristove učenike koji znaju odgovoriti na njih, novim inicijativama ljubavi – rekao je papa Franjo i naglasio – Tako se evanđelje uistinu pokazuje kao oganj koja spašava i mijenja svijet, počevši od promjene srca svakoga od nas. U toj perspektivi možemo shvatiti i drugu Isusovu tvrdnju koju donosi današnje evanđelje, a koja u prvi mah može zbuniti: „Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje“ (Lk 12,51).
 
Došao je ognjem razdijeliti dobro od zla, pravednog od nepravednog – rekao je Papa i dodao – U tom je smislu došao „razdijeliti“, odnosno „dovesti u krizu“ život svojih učenika, ali na zdrav način, razbijajući jeftine obmane onih koji vjeruju da mogu spojiti kršćanski život i kompromise svake vrste, vjerske prakse i ponašanje protiv bližnjega. Radi se o tome da ne možemo živjeti na licemjeran način, nego da moramo biti spremni platiti cijenu izbora koji je u skladu s evanđeljem.
 
Dobro je sebe nazivati kršćanima, no iznad svega trebamo biti kršćani u konkretnim situacijama, svjedočeći evanđelje koje je u biti ljubav prema Bogu i braći. Neka nam Presveta Djevica Marija pomogne očistiti srce vatrom koju je donio Isus kako bismo ga mogli naviještati svojim životom kroz odlučne i hrabre odluke – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 18.8.2019. IPovratak
Božja riječ

33.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Dok su neki ­razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.« Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne ­dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ­ratove i po­bune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.« Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naro­da i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će veli­kih potresa i po raznim ­mjestima ­gladi i po­šasti; bit će strahota i velikih znakova s ­neba. No prije svega toga podi­gnut će na vas ­ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to ­radi svjedočenja. Stoga uzmite k srcu: ­nemojte unaprijed smi­šljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći ­suprot­sta­viti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A ­predavat će vas čak i vaši ­roditelji i ­braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.« Lk 21, 5-19
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora