Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
15%
 
5%
 
42%
PAPA FRANJO: BOG JE NA STRANI POSLJEDNJIH

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 11. studenog 2018.

Angelus---naslovnica-(1).jpg

Bog je na strani posljednjih – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetog Petra u Vatikanu, osvrćući se na evanđelje današnje liturgije (Mk 12,38–44) kojim je završio niz Isusovih pouka u jeruzalemskom hramu i koje ističe dvije suprotstavljene osobe: pismoznanca i udovicu.

Prva predstavlja važne, bogate i utjecajne ljude, a druga posljednje, siromašne i slabe – rekao je Papa i napomenuo – U stvari, odlučna se Isusova prosudba pismoznanaca nije odnosila na cijelu vrstu tih ljudi, nego na one među njima koji su se razmetali svojim društvenim položajem i kitili se naslovom „rabbi“, što znači učitelj, te koji su voljeli biti poštovani i zauzimati prva mjesta (Mk 12,38-39). Još je gore to što je njihovo hvastanje bilo vjerske naravi.

Voljeli su duge molitve da ih se vidi (Mk 12,40) i služili su se Bogom kako bi sebe isticali kao vjerodostojne branitelje Njegova zakona – rekao je Sveti Otac i naglasio – Taj ih je stav nadmoćnosti i ispraznosti vodio u preziranje onih koji su malo vrijedili i bili u nepovoljnom materijalnom položaju kao što su udovice. Isus je raskrinkao taj pokvareni način ponašanja. Osudio je ugnjetavanje slabih koje se činilo svrhovito na temelju vjerskih razloga, jasno govoreći da je Bog na strani posljednjih.

Da bi dobro utisnuo tu pouku u srca učenika dao im je živi primjer neke siromašne udovice čiji je društveni položaj bio beznačajan jer nije imala muža koji bi mogao braniti njezina prava, a zbog toga je postala lak plijen nekog beskrupuloznog vjerovnika – rekao je papa Franjo i istaknuo – Ta žena, koja je u hramsku riznicu ubacila samo dva novčića, to jest sve što joj je ostalo, pokušala je dati svoj prilog i biti nezapažena, gotovo srameći se. No, upravo u toj poniznosti ona je izvršila čin koji ima veliko vjersko i duhovno značenje.

Ta gesta koja je bila puna žrtve, nije promakla Isusovom pogledu koji je u njoj vidio sjaj potpunog dara sebe, čemu je želio naučiti i svoje učenike – rekao je Papa i nastavio – Njegova nam pouka pomaže da obnovimo ono što je bitno u našem životu i potiče nas na stvaran i svakodnevni odnos s Bogom. Gospodinova su mjerila drugačija od naših.

On drugačije gleda osobe i njihovo ponašanje – rekao je Sveti Otac i dodao – ne mjeri količinu, nego kvalitetu, ispituje srce i gleda čistoću namjera. To znači da bi naše „darivanje“ Bogu u molitvi i drugima u ljubavi, uvijek moralo izbjegavati puko uobičajeno i službeno ponašanje, kao što je logika računice, te biti izraz besplatnosti. Isus nas je besplatno spasio, nije nam naplatio otkupljenje, te i mi moramo činiti stvari besplatno. Zato Isus ukazuje na tu siromašnu i velikodušnu udovicu kao uzor kršćanskog života za nasljedovanje.

Ne znamo njezino ime, no poznajemo njezino srce, i to je ono što vrijedi pred Bogom – rekao je papa Franjo i potaknuo – Kada smo u napasti da se ističemo i sebično iskoristimo svoja djela ljubavi prema drugima, kada se previše zanimamo kako nas drugi vide, mislimo na tu ženu. To će nam pomoći skinuti sa sebe ono što je površno i ići prema onom što uistinu vrijedi, te tako ostati ponizni.

Neka nas Blažena Djevica Marija, siromašna žena koja se potpuno darovala Bogu, podržava u nakani darivanja Gospodinu i braći ljudima, ne nečega svojega, nego sebe, ponizno i ​​velikodušno – zaključio je Papa.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 12.11.2018. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA KROZ GODINU

Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana. Iv 2, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora