Anketa
Najdraža molitva mi je
 
42%
 
13%
 
4%
 
42%
PAPA FRANJO: "TRAŽITI, SUSRESTI I SLIJEDITI ISUSA"

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji 14. siječnja 2018.

Angelus2---naslovnica-(1).jpg

Na početku našeg hoda vjere jest susret s Gospodinom – istaknuo je papa Franjo u svojem današnjem podnevnom nagovoru na Trgu svetoga Petra. Sveti je Otac podsjetio da i današnja liturgija, kao i ona na svetkovinu Bogojavljenja i blagdan Krštenja Gospodinova, predlaže temu očitovanja Gospodinova. Napomenuo je kako je ovaj put Ivan Krstitelj taj koji svoje učenike upućuje na Isusa kao Jaganjca Božjega, pozivajući ih tako da ga slijede. Isto vrijedi i za nas: onoga koga smo razmatrali u otajstvu Božića, sad smo pozvani slijediti u svakodnevnom životu – rekao je Papa te nastavio – Današnje nas Evanđelje savršeno uvodi u vrijeme kroz godinu, vrijeme koje služi za oživljavanje i potvrđivanje našeg puta vjere u svakodnevnom životu, u dinamici koja se kreće između bogojavljenja i učeništva, očitovanja i poziva.
 
Papa Franjo je potom kazao da današnji evanđeoski odlomak ukazuje na bitne karakteristike hoda vjere učenikâ svih vremena, pa tako i nas, počevši od pitanja „Što tražite?“ (Iv 1,38), koje je Isus uputio dvojici koja su ga zatim, potaknuta od strane Ivana Krstitelja, počela slijediti. To je isto pitanje koje je na uskršnje jutro Uskrsli uputio Mariji Magdaleni: „Ženo, koga tražiš?“ (Iv 20,15). Svatko je od nas, kao ljudsko biće, u potrazi za nečim: za srećom, ljubavlju, dobrim i punim životom. Bog Otac nam je dao sve to u svome Sinu Isusu – kazao je Papa.
 
U toj je potrazi temeljna uloga istinskog svjedoka, osobe koja je prva obavila put i susrela Gospodina – nastavio je Sveti Otac – U Evanđelju je Ivan Krstitelj taj svjedok. Iz tog razloga on može usmjeriti učenike prema Isusu koji ih potom uključuje u novo iskustvo govoreći im: „Dođite i vidjet ćete“ (Iv 1,39). Papa Franjo je kazao da ta dvojica učenika više nisu mogla zaboraviti ljepotu tog susreta, do te mjere da evanđelist zapisuje vrijeme: „Bila je otprilike deseta ura“, odnosno 16 sati. Samo osobni susret s Isusom rađa put vjere i učeništva – rekao je Papa te dodao – Možemo imati mnoga iskustva, ostvariti mnoge stvari, uspostaviti odnose s mnogim osobama, ali samo susret s Isusom, u onaj sat koji je Bogu poznat, može dati osjećaj punine našem životu i učiniti plodnima naše projekte i inicijative.
 
Nije dovoljno stvoriti sliku Boga koja je utemeljena na čuvenju; potrebno je krenuti u potragu za božanskim Učiteljem i otkriti gdje stanuje – istaknuo je Sveti Otac te nastavio – Pitanje koje su dvojica učenika postavila Isusu: „Gdje stanuješ?“, posjeduje snažan duhovni smisao: očituje želju da se sazna gdje stanuje Učitelj kako bi se moglo biti s Njim. Život vjere se sastoji u žarkoj želji da budemo s Gospodinom i, prema tome, u stalnoj potrazi za mjestom gdje On stanuje. Pozvani smo nadvladati uobičajenu i očitu religioznost, oživljavajući susret s Isusom u molitvi, razmatranju Riječi Božje i učestalim primanjem sakramenata kako bismo bili s Njim i donosili plod zahvaljujući Njemu, Njegovoj pomoći, Njegovoj milosti.
 
Tražiti, susresti, slijediti Isusa: to je put – objasnio je papa Franjo te nagovor zaključio sljedećim riječima – Neka nas Blažena Djevica Marija podupire u tom smislu kako bismo slijedili Isusa, da bismo išli i bili tamo gdje On prebiva, kako bismo slušali Riječ života, da bismo se držali Onoga koji oduzima grijeh svijeta, kako bismo u Njemu pronašli nadu i duhovni poticaj.
 
Sveti je Otac nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja kazao da se danas obilježava Svjetski dan selilaca i izbjeglica, podsjetivši kako je jutros slavio svetu misu sa seliocima i izbjeglicama koji borave u Rimskoj biskupiji. U svojoj sam poruci za ovaj Dan istaknuo da su migracije danas znak vremena – kazao je Papa te nastavio – Svaki stranac koji pokuca na naša vrata prilika je za susret s Isusom Kristom, koji se poistovjećuje s primljenim i odbačenim strancem svakog doba (usp. Mt 25,35-43). […] U tome smislu želim potvrditi da se naš zajednički odgovor može uobličiti s četiri glagola utemeljenih na načelima Crkvenog nauka: prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati. Potom je najavio da će se iz pastoralnih razloga Svjetski dan selilaca i izbjeglica ubuduće obilježavati druge nedjelje rujna. Tako će se sljedeći, 105. svjetski dan selilaca i izbjeglica, obilježiti 8. rujna 2019. godine.
 
Papa Franjo je osim toga podsjetio kako sutra kreće na svoj apostolski pohod Čileu i Peruu, pozivajući vjernike da ga prate svojom molitvom, te je zaključio pozdravljajući sve prisutne hodočasnike, vjernike i posjetitelje.

Izvor: ika.hr
Objavljeno: 14.1.2018. IPovratak
Božja riječ

2.KORIZMENA NEDJELJA

Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, ­same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako ­izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i reče Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: »Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte ga!« I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo »od mrtvih ustati«. Mk 9, 2-10
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora