Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
9%
 
73%
 
8%
PAPA:EVANĐELJE NIJE BAJKA, VEĆ OBJAVA BOŽJEG NAUMA ZA NAS

Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji, 5. siječnja 2020.

Papa-Franjo-3.jpg
Dok i dalje kontempliramo divan znak jaslica, Papa nas poziva da proširimo pogled te, uz današnja biblijska čitanja, posebno uz poslanicu svetoga Pavla Efežanima i uz Evanđelje, postanemo potpuno svjesni značenja Isusova rođenja. Evanđelje nam, s proslovom svetoga Ivana, pokazuje potresnu novost: vječna Riječ, Sin Božji, „tijelom postade“. Nije se samo nastanio među narodom, nego je postao jedan od naroda, jedan od nas! – istaknuo je Papa te dodao – Nakon tog događaja, za usmjeravanje svojega života nemamo više samo zakon, instituciju, nego Osobu, božansku Osobu, Isusa, koji usmjerava naš život, daje nam da idemo putom kojim je On prije prošao.
 
PREDODREĐENI BITI DJECA BOŽJA
Sveti Pavao blagoslivlja Boga zbog njegova nauma o ljubavi ostvarenoj u Isusu Kristu. U tom naumu – primijetio je Papa – svatko od nas pronalazi svoj temeljni poziv; Pavao kaže: predodređeni smo biti djeca Božja po Isusu Kristu. Vječni Sin, Božji Sin postao je čovjekom kako bi nas, ljude, učinio djecom Božjom. Zbog toga tijelom postade kako bi nas uveo u svoj sinovski odnos s Ocem.
 
Današnja nam liturgija kaže da Kristovo evanđelje nije bajka, nije neki mit, poučna priča, ne! – istaknuo je Papa. Kristovo je evanđelje puna objava Božjega nauma, Božjega nauma o čovjeku i svijetu. Ono je poruka koja je istodobno jednostavna i veličanstvena, koja nas potiče da se upitamo: koji je konkretan plan Gospodin stavio u mene, čineći još uvijek aktualnim svoje rođenje među nama? Apostol Pavao predlaže odgovor: Bog nas je izabrao da budemo sveti i bez mane pred njim u ljubavi.
 
POSTATI SVETI U LJUBAVI
To je značenje Božića – istaknuo je Papa. Ako Gospodin nastavlja dolaziti među nas, ako nam i dalje daje dar svoje Riječi, to je zato da svatko od nas može odgovoriti na poziv da postane svet u ljubavi. Svetost znači čuvati dar koji nam je Bog dao. Samo to – čuvati besplatnost. To znači biti svet. Zbog toga onaj tko u sebi prihvaća svetost kao dar milosti, ne može ne pretvoriti ga u konkretno djelovanje u svakodnevnom životu. Taj dar, tu milost koju mi je Bog dao, ja pretvaram u konkretna djela u svakodnevici, u susretu s drugima.
 
Ta ljubav, to milosrđe prema bližnjemu, odraz Božje ljubavi, istodobno pročišćava naše srce i priprema nas za praštanje, čineći nas iz dana u dan „neokaljanima“, ali ne u smislu da uklanjam mrlju; neokaljani u smislu da Bog ulazi u nas. Dar, Božja besplatnost ulazi u nas i mi ju čuvamo i dajemo drugima – napomenuo je papa Franjo.
 
OBVEZA ZAUZIMANJA ZA MIR
Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je pozdravio prisutne hodočasnike, podsjetio da je sutra svetkovina Bogojavljenja, te u prvu nedjelju 2020. godine ponovno izrazio želju za mirnoćom i mirom u Gospodinu. U radosnim i u teškim trenutcima, povjerimo se Njemu koji je naša nada! Podsjećam također na obvezu koju smo preuzeli na Novu godinu, na Svjetski dan mira: Mir kao put nade – dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje. Uz Božju milost moći ćemo ju primijeniti i praksi – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 5.1.2020. IPovratak
Božja riječ

7.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!« Mt 5, 38-48
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora