Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
PAPA APELIRAO: SVI MORAJU POŠTOVATI ŽENEVSKE KONVENCIJE

Papin nagovor prije molitve molitve Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju 11. kolovoza 2019.

Angelus2---naslovnica.jpg

Središnja je tema današnjeg prijepodnevnog Papinog nagovora bila budnost. Biti budni znači biti na putu, neprestano u odnosu s Gospodinom. Svjetiljka vjere je za naše dobro i za dobro braće. Potrebno je na zemlji razvijati talente i čeznuti za nebeskom radosti.
 
Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene! – istaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, komentirajući evanđelje današnje liturgije u kojem Isus svoje učenike poziva na stalnu budnost kako bi uočili Božji prolazak u svojem životu (usp. Lk 12,32-48). Isus ukazuje na načine kako treba dobro živjeti tu budnost: „Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene“ – citirao je Papa i naglasio – Prije svega „opasani bokovi“, slika je koja podsjeća na ponašanje hodočasnika koji je spreman za put. Radi se o tome da se ne ukorjenjujemo u ugodna i sigurna prebivališta, nego da se u jednostavnosti i povjerenju prepuštamo Božjoj volji koja nas vodi prema cilju.
 
Naime, tko ima povjerenja u Boga, dobro zna da život vjere nije nešto statično, nego dinamično – rekao je Sveti Otac i primijetio – To je neprekidno putovanje, uvijek kretanje prema novim etapama na koje nam sam Gospodin ukazuje iz dana u dan. Potom se od nas traži da imamo „upaljene svjetiljke“ kako bismo mogli rasvijetliti tamu noći. Pozvani smo živjeti istinsku i zrelu vjeru, sposobnu osvijetliti mnoge „noći“ života. Svjetiljka vjere traži da ju neprestano punimo susretom srca s Isusovim srcem, u molitvi i slušanju Njegove riječi.
 
Ta nam je svjetiljka povjerena za dobro svih – rekao je papa Franjo i nastavio – Stoga, nitko se ne može povući u svoju nutrinu, imajući sigurnost u vlastito spasenje, ne zanimajući se za druge. Istinska vjera otvara srce bližnjemu i potiče na konkretno zajedništvo s braćom, osobito s onima koji su u potrebi. Isus zatim pripovijeda prispodobu o slugama koji čekaju gospodarev povratak koji se vraća sa svadbe, prikazujući tako još jednu dimenziju budnosti: biti spremni za posljednji i konačan susret s Gospodinom.
 
„Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne! Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!“ – citirao je Papa i objasnio – Tim nas riječima Isus podsjeća da je život hod prema vječnosti. Dakle, pozvani smo razvijati svoje talente i nikada ne zaboraviti da „nemamo ovdje trajna grada, nego onaj budući tražimo“ (Heb 13,14). U toj perspektivi svaki trenutak postaje dragocjen i zbog njega treba živjeti i djelovati na ovoj zemlji, imajući u srcu čežnju za nebom.
 
Ne možemo uistinu razumjeti u čemu se sastoji ta najveća radost, ipak Isus nam je dao da je naslutimo uz pomoć prispodobe o gospodaru koji će na povratku, našavši sluge budnima, „pripasat se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih“. Tako se očituje vječna nebeska radost; situacija se preokreće, nećemo više služiti Bogu, nego sam Bog će služiti nama. Misao o konačnom susretu s Ocem, bogatim milosrđem, ispunja nas nadom i potiče na stalnu zauzetost za svoje posvećenje i izgradnju pravednijega i bratskijega svijeta. Neka Blažena Djevica Marija svojom majčinskom zaštitom podrži to naše nastojanje – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 11.8.2019. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA DOŠAŠĆA

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propo­-vije­dajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; ­hranom mu bijahu ska­kavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordan­ska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ­ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, sije­če se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.« Mt 3, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora