Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
11%
 
10%
 
70%
 
9%
PAPA APELIRAO: SVI MORAJU POŠTOVATI ŽENEVSKE KONVENCIJE

Papin nagovor prije molitve molitve Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju 11. kolovoza 2019.

Angelus2---naslovnica.jpg

Središnja je tema današnjeg prijepodnevnog Papinog nagovora bila budnost. Biti budni znači biti na putu, neprestano u odnosu s Gospodinom. Svjetiljka vjere je za naše dobro i za dobro braće. Potrebno je na zemlji razvijati talente i čeznuti za nebeskom radosti.
 
Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene! – istaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, komentirajući evanđelje današnje liturgije u kojem Isus svoje učenike poziva na stalnu budnost kako bi uočili Božji prolazak u svojem životu (usp. Lk 12,32-48). Isus ukazuje na načine kako treba dobro živjeti tu budnost: „Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene“ – citirao je Papa i naglasio – Prije svega „opasani bokovi“, slika je koja podsjeća na ponašanje hodočasnika koji je spreman za put. Radi se o tome da se ne ukorjenjujemo u ugodna i sigurna prebivališta, nego da se u jednostavnosti i povjerenju prepuštamo Božjoj volji koja nas vodi prema cilju.
 
Naime, tko ima povjerenja u Boga, dobro zna da život vjere nije nešto statično, nego dinamično – rekao je Sveti Otac i primijetio – To je neprekidno putovanje, uvijek kretanje prema novim etapama na koje nam sam Gospodin ukazuje iz dana u dan. Potom se od nas traži da imamo „upaljene svjetiljke“ kako bismo mogli rasvijetliti tamu noći. Pozvani smo živjeti istinsku i zrelu vjeru, sposobnu osvijetliti mnoge „noći“ života. Svjetiljka vjere traži da ju neprestano punimo susretom srca s Isusovim srcem, u molitvi i slušanju Njegove riječi.
 
Ta nam je svjetiljka povjerena za dobro svih – rekao je papa Franjo i nastavio – Stoga, nitko se ne može povući u svoju nutrinu, imajući sigurnost u vlastito spasenje, ne zanimajući se za druge. Istinska vjera otvara srce bližnjemu i potiče na konkretno zajedništvo s braćom, osobito s onima koji su u potrebi. Isus zatim pripovijeda prispodobu o slugama koji čekaju gospodarev povratak koji se vraća sa svadbe, prikazujući tako još jednu dimenziju budnosti: biti spremni za posljednji i konačan susret s Gospodinom.
 
„Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne! Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!“ – citirao je Papa i objasnio – Tim nas riječima Isus podsjeća da je život hod prema vječnosti. Dakle, pozvani smo razvijati svoje talente i nikada ne zaboraviti da „nemamo ovdje trajna grada, nego onaj budući tražimo“ (Heb 13,14). U toj perspektivi svaki trenutak postaje dragocjen i zbog njega treba živjeti i djelovati na ovoj zemlji, imajući u srcu čežnju za nebom.
 
Ne možemo uistinu razumjeti u čemu se sastoji ta najveća radost, ipak Isus nam je dao da je naslutimo uz pomoć prispodobe o gospodaru koji će na povratku, našavši sluge budnima, „pripasat se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih“. Tako se očituje vječna nebeska radost; situacija se preokreće, nećemo više služiti Bogu, nego sam Bog će služiti nama. Misao o konačnom susretu s Ocem, bogatim milosrđem, ispunja nas nadom i potiče na stalnu zauzetost za svoje posvećenje i izgradnju pravednijega i bratskijega svijeta. Neka Blažena Djevica Marija svojom majčinskom zaštitom podrži to naše nastojanje – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 11.8.2019. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Kaza Isus svojim učenicima prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati: »U nekom gradu bio sudac. Boga se nije bojao, za ljude nije mario. U tom gradu bijaše i neka udovica. Dolazila k njemu i molila: ’Obrani me od mog tužitelja!’ No on ne htjede zadugo. Napokon reče u sebi: ’Iako se Boga ne bojim nit zaljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me.’« Nato reče Gospodin: »Čujte što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog ­obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k ­njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?« Lk 18, 1-8
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora