Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
11%
 
69%
 
9%
PAPA: ZA NAVIJEŠTANJE JE EVANĐELJA POTREBNO BITI POKRETLJIV, RASPOLOŽIV..

Papin nagovor prije molitve Kraljice neba u nedjelju 30. lipnja 2019.

Angelus2---naslovnica.jpg

Biti Isusovi učenici znači biti radikalni, odlučni i uvijek u pokretu poput Njega – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije u kojem sveti Luka izvještava o Isusovom posljednjem putovanju prema Jeruzalemu (Lk 9,51-62). To je ne samo zemljopisno i prostorno, nego duhovno i teološki dug hod prema izvršenju Mesijinog poslanja. Isusova odluka je radikalna i potpuna, a oni koji ga slijede pozvani su ogledati se u njoj.
 
Evanđelist nam danas predstavlja tri lika, odnosno tri poziva koji stavljaju na vidjelo koliko se traži od onoga tko želi Isusa slijediti do kraja – rekao je Papa i istaknuo – Prva mu osoba obećava: „Za tobom ću kamo god ti pošao“ (Lk 9,57). No Isus odgovara da Sin Čovječji, za razliku od lisica koje imaju jazbine i ptica koje imaju gnijezda, „nema gdje bi glavu naslonio“ (Lk 9,58). Naime, Isus je ostavio očinsku kuću i odrekao se svake sigurnosti kako bi izgubljenim ovcama svojega naroda naviještao Kraljevstvo Božje.
 
Tako je nama svojim učenicima pokazao da naše poslanje u svijetu ne može stajati na jednom mjestu, nego uvijek mora biti u pokretu – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Crkva je po svojoj naravi u pokretu, nije ona koja sjedi na jednom mjestu i ne miruje u svom prostoru. Otvorena je najširem obzoru, poslana je nositi evanđelje po svijetu i doći do ljudskih i egzistencijalnih periferija.
 
Druga osoba koju Isus susreće, izravno od Njega prima poziv, no moli ga: „Dopusti mi da prije odem i pokopam oca“ (Lk 9,59) – rekao je papa Franjo i objasnio – To je opravdan zahtjev, utemeljen na zapovijedi poštivanja oca i majke (Iz 20,12). Međutim, Isus odgovara: „Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve“ (Lk 9,60). Tim riječima koje su namjerno bile provokativne, želio je dati prednost nasljedovanju i navještaju Kraljevstva Božjega, pa i u odnosu na najvažnije stvarnosti kao što je obitelj. Hitnost navještaja evanđelja koje raskida lanac smrti i promiče vječni život, ne dopušta kašnjenja, nego traži potpunu spremnost i raspoloživost.
 
Treća osoba, također želi slijediti Isusa, no nakon što se oprosti od rodbine, a Učitelj mu kaže: „Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag nije prikladan za kraljevstvo Božje“ (Lk 9,62) – rekao je Papa i naglasio – Slijediti Isusa isključuje žaljenje i gledanje unatrag, te traži krepost odluke. Vrijednost tih uvjeta koje je Isus postavio - biti u pokretu, spremnost i odluka - nije u nizu negativnih odgovora koji se daju na dobre i važne životne stvari. Umjesto toga naglasak treba staviti na glavni cilj: postati Kristov učenik!
 
To je slobodan i svjestan izbor koji je učinjen zbog ljubavi kako bi se uzvratilo na neprocjenjivu Božju milost, a ne način kako bismo promicali sebe. Isus želi da budemo oduševljeni Njime i evanđeljem. To je oduševljenje srca koje se pretvara u konkretne geste blizine, prihvata i brige za najpotrebitiju braću, upravo kako je On sam živio.        Neka nam Blažena Djevica Marija, slika Crkve na putu, pomogne radosno slijediti Gospodina Isusa i obnovljenom ljubavlju naviještati braći Radosnu vijest spasenja – zaključio je Sveti Otac prije molitve Anđeoskog pozdravljenja.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 1.7.2019. IPovratak
Božja riječ

25.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Govoraše Isus svojim učenicima: »Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: ’Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!’ Nato upravitelj reče u sebi: ’Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad ­budem maknut s uprave.’ I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: ’­Koliko duguješ gospodaru mojemu?’ On reče: ’Sto ­bata ulja.’ A on će mu: ’Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.’ Zatim reče drugomu: ’A ti, koliko ti duguješ?’ On odgovori: ’Sto korâ pšenice.’ Kaže mu: ’Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.’ I pohvali go­spodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti. I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore. Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam ­vaše dati? Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.« Lk 16, 1-13
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora