Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
PAPA: SVRHA NAŠEGA ŽIVOTA NIJE POSJEDOVATI, NEGO LJUBITI

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 7. studenog 2018.

Angelus2---naslovnica.jpg

Svrha našega života nije "posjedovati", nego "ljubiti" – rekao je papa Franjo danas tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra, nastavljajući s katehezama o zapovijedima te se posebno osvrćući na sedmu Božju zapovijed „Ne ukradi“. Polazeći od Prve poslanice svetoga Pavla Timoteju, Papa je razmatrao širi tekst tog čitanja u svjetlu kršćanske mudrosti i njezinom pozitivnom značenju koje vodi prema tome da činimo dobro, koliko god je to moguće, s onim što posjedujemo, na taj način da naša dobra postanu dar za sve.  

Ta nas zapovijed potiče da razmišljamo o krađi i poštovanju tuđe imovine, jer ne postoji kultura u kojoj su krađa i pronevjera dobara dopušteni – rekao je Sveti Otac i naglasio – ljudi su vrlo osjetljivi na zaštitu privatnog vlasništva. Socijalni nauk Crkve govori o općoj svrsi dobara koja je Bog povjerio čovječanstvu na zajedničko upravljanje. Međutim, Božja Providnost je predvidjela svijet u kojem postoje razlike, različiti uvjeti, različite kulture kako bismo mogli živjeti brinući se jedni za druge.

Svijet obiluje prirodnim bogatstvima kako bi mogao svima osigurati osnovna dobra – rekao je papa Franjo i nastavio – Ipak, mnogi žive u sablažnjivoj bijedi, a prirodna bogatstva koja se koriste bez kriterija, odlaze u propast. No, svijet je samo jedan! Čovječanstvo je samo jedno! Bogatstvo je svijeta danas u rukama manjine i malobrojnih, a siromaštvo trpi većina. Ako na svijetu postoji glad, to nije zato što nedostaje hrane! Dapače, radi tržišta ponekad se hrana uništava i baca. Nedostaje slobodno i dalekovidno poduzetništvo koje će osigurati odgovarajuću proizvodnju i solidarnost koja bi jamčila pravednu raspodjelu.

Katekizam Katoličke Crkve tumači da vlasništvo nekog dobra čini onoga koji ga posjeduje upraviteljem Providnosti – podsjetio je Papa i napomenuo – Nitko nije opći gospodar dobara. Svako bogatstvo, da bi bilo dobro, mora imati socijalnu dimenziju. Posjedovanje je odgovornost. Svako dobro koje je odvojeno od logike Božje Providnosti iznevjereno je u najdubljem smislu. Ono što posjedujemo jest ono što znamo darovati. To je mjera za vrednovanje kako posjedujemo bogatstvo, posjedujemo li ga dobro ili loše.

Ako možemo darivati, otvoreni smo, bogati smo ne samo onim što posjedujemo, nego i velikodušnošću – rekao je Sveti Otac i dodao – Velikodušnost je obaveza kako bi svi sudjelovali u tom bogatstvu. Naime, ako ne uspijevamo nešto darovati to je zato što nas ono posjeduje i čini robovima. Posjedovanje je dobara prilika da ih kreativno umnožimo i velikodušno koristimo kako bismo rasli u ljubavi i slobodi. Sam Krist, iako Bog, skinuo je sve sa sebe, obogativši nas svojim siromaštvom.

Dok se čovječanstvo bori kako bi imalo više, Bog ga otkupljuje postajući siromašan – rekao je papa Franjo i istaknuo – Taj je Raspeti čovjek platio za sve neprocjenjivu otkupninu Bogu Ocu, bogatom milosrđem. Ono što nas čini bogatima nisu dobra, nego ljubav. Toliko puta smo čuli ono što Božji narod kaže: „Đavao ulazi kroz džepove“. Prvo dolazi novac, ljubav zbog novca, glad za posjedovanjem; zatim taština. Bogati smo i ponosimo se time. Na kraju dolazi oholost i umišljenost. Tako đavao djeluje u nama. Ulazna vrata su džepovi.

Stoga nam Isus Krist ponovo otkriva puni smisao Svetoga pisma. „Ne ukradi!“ znači, ljubite svojim dobrima, iskoristite svoja sredstva kako biste ljubili. Tada će vaš život postati dobar i vaša dobra zaista dar. Život nije vrijeme za posjedovanje, nego za ljubav – zaključio je Papa.

Nakon kateheze, obraćajući se hodočasnicima na različitim jezicima, Sveti Otac je pozdravio sve prisutne, te je podsjetio da se iduće nedjelje obilježava 100. obljetnica neovisnosti Poljske te zaželio poljskom narodu da živi dar slobode u miru i napretku, gradeći sretnu budućnost u jedinstvu utemeljenom na duhovnoj baštini predaka i na bratskoj ljubavi. Na kraju je spomenuo blagdan posvete Lateranske bazilike, katedrale rimskog biskupa, te potaknuo hodočasnike da mole za njega kako bi uvijek mogao vjernike utvrđivati u vjeri.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 7.11.2018. IPovratak
Božja riječ

33.NEDJELJA KROZ GODINU

Reče Isus svojim učenicima: »U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba. A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.« Mk 13, 24-32
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora