Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
9%
 
73%
 
8%
PAPA: POUZDAJMO SE POPUT JOSIPA U BOGA I U NJEGOVU LOGIKU KOJA IZNENAĐUJE

Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 22. prosinca 2019.

Angelus3-naslovnica.jpg

Na početku današnjeg podnevnog nagovora papa Franjo je istaknuo da nas evanđelje četvrte i posljednje nedjelje došašća (usp. Mt 1, 18-24) vodi prema Božiću kroz iskustvo Josipa, naizgled sporednoga lika u čijem je stavu sadržana sva kršćanska mudrost. On je zajedno s Ivanom Krstiteljem i Marijom jedan od likova koje nam liturgija nudi tijekom vremena Došašća – rekao je te primijetio da sv. Josip ne propovijeda i ne govori, već pokušava izvršiti Božju volju, i to čini na način Evanđelja i blaženstava. „Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!“ (Mt 5,3), a Josip je siromašan jer živi od najnužnijeg; i to je siromaštvo tipično za one koji su svjesni da u potpunosti ovise o Bogu i u Njega polažu sve svoje pouzdanje – kazao je Papa.
 
Današnji evanđeoski izvještaj prikazuje situaciju koja je ljudski gledano nelagodna i proturječna. Josip i Marija su zaručeni, još ne žive zajedno, ali ona Božjim djelovanjem očekuje dijete. Josip, suočen s tim iznenađenjem, uznemiri se, ali umjesto da reagira na impulzivan način, želeći ju kazniti, traži rješenje koje poštuje dostojanstvo njegove voljene Marije. Evanđelje kaže: „A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti.“ (Mt 1,19).
 
Josip je zapravo dobro znao da bi obećanu mu suprugu, ukoliko bi ju prijavio, izložio ozbiljnim posljedicama, pa čak i smrti – istaknuo je Sveti Otac te napomenuo da stoga s velikom patnjom, ne izlažući ju sramoti, odluči odvojiti se od Marije. Ali Anđeo Gospodnji intervenira kako bi mu rekao da rješenje koje je sebi predočio nije u skladu s Božjom voljom. Naprotiv, Gospodin mu otvara novi put zajedništva, ljubavi i sreće: „Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.“ (Mt 1, 20)
 
U tom trenutku Josip potpuno vjeruje Bogu, sluša Anđelov nalog i uzima sebi Mariju – rekao je Papa i dodao – Upravo to nepokolebljivo pouzdanje u Boga omogućilo mu je da prihvati tu, ljudski gledano, tešku i, u određenom smislu, nerazumljivu situaciju. Josip u vjeri shvaća da dijete začeto u Marijinoj utrobi nije njegov, već Božji Sin i on će mu biti skrbnik, preuzimajući tako u potpunosti ulogu zemaljskog oca.
 
Primjer tog krotkog i mudrog čovjeka potiče nas da podignemo pogled i usmjerimo ga dalje. Riječ je o povratku iznenađujućoj Božjoj logici koja je, daleko od malih ili velikih računica, otvorena novim obzorima, prema Kristu i njegovoj Riječi. Neka nam Djevica Marija i njezin djevičanski suprug Josip pomognu da osluškujemo Isusa koji dolazi i koji želi biti primljen u naše projekte i naše odluke – rekao je na kraju papa Franjo, te nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja pozdravio hodočasnike na Trgu sv. Petra i poželio da skora svetkovina Božića svima bude prilika za bratstvo, rast u vjeri i za geste solidarnosti prema potrebitima.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 22.12.2019. IPovratak
Božja riječ

7.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!« Mt 5, 38-48
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora