Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
PAPA: POPUT UČENIKA IZ EMAUSA, PRIJEĐIMO S "AKO" NA "DA"

Današnje evanđelje opisuje ono što se dogodilo na Uskrs, govori o poznatom događaju dvojice učenika iz Emausa – rekao je papa Franjo prije molitve Kraljice neba u biblioteci Apostolske palače

Angelus---naslovnica.jpg

To je priča koja počinje i završava na putu – rekao je Papa i objasnio – Naime, radi se o odlasku učenika koji su, tužni zbog razvoja događaja s Isusom, napustili Jeruzalem i vraćali se kući, u Emaus, hodajući oko jedanaest kilometara. To se putovanje događalo po danu, uz dobar dio puta koji se spuštao.
 
Tu je i put povratka, još jedanaest kilometara, no putovanje se odvijalo kada se spuštala noć, uz dio puta koji se penjao i nakon napora koji su učinili pri odlasku – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Dva puta: jedan lak po danu, a drugi naporan po noći. Prvi se odvijao u žalosti, a drugi u radosti. Tijekom prvoga bio je prisutan Gospodin koji je hodio pokraj njih, no nisu ga prepoznali; tijekom drugoga više ga nisu vidjeli, no osjećali su ga blizu.
 
Tijekom prvoga bili su obeshrabreni i bez nade, a tijekom drugoga trčali su kako bi donijeli drugima dobre vijesti o susretu s uskrslim Isusom – rekao je papa Franjo i primijetio – Dva različita puta tih prvih učenika kažu nama, današnjim Isusovim učenicima, da pred sobom u životu imamo dva suprotna smjera. Postoji put onih koji, kao ta dva učenika prilikom odlaska, dopuštaju da ih paraliziraju životna razočaranja i dalje idu žalosni, te postoji put onih koji sebe i svoje probleme ne stavljaju na prvo mjesto, nego Isusa koji posjećuje nas i braću koja čekaju Njegov posjet.
 
Potreban je zaokret, to jest prestati se okretati oko vlastitoga JA, oko razočaranja iz prošlosti, oko neostvarenih ideala i ići dalje, gledajući na veću i pravu životnu stvarnost: Isus je živ i ljubi me! – rekao je Papa i napomenuo – Radi se o promjeni hoda, to jest o prijelazu iz misli o svojem JA, na stvarnost mojega Boga. Drugim riječima govoreći, treba prijeći od „AKO“ na „DA“. Dakle, od tih „AKO“: „da nas je Bog oslobodio, da nas je On slušao, da je život išao kao što smo htjeli, da smo imali ovo ili ono…“
 
To su naši „AKO“ koji su slični onima dvojice učenika – rekao je Sveti Otac i podsjetio – Međutim, njihovi „AKO“ prešli su u „DA“: „da, Gospodin je živ, hoda s nama. Da, sada, ne sutra, vraćamo se na put kako bismo ga naviještali“. Pitamo se kako se dogodila ta promjena koraka, od JA na Bog, od „AKO“ na „DA“? Susrevši Isusa, dvojica su mu učenika iz Emausa najprije otvorili svoje srce, potom su ga slušali dok im je tumačio Pisma i zatim su ga pozvali u kuću.
 
To su tri koraka koje i mi možemo učiniti u svojim kućama – rekao je papa Franjo i istaknuo – prvo, otvoriti svoje srce Isusu, povjeriti mu brige, muke i životna razočaranja; drugo, slušati Isusa, uzeti u ruke evanđelje, danas čitati taj isti odlomak iz 24. poglavlja Lukina evanđelja; treće, istim riječima poput dvojice učenika, Isusa moliti: „Gospodine, ostani s nama“, sa svima nama, jer te trebamo kako bismo pronašli put.
 
Draga braćo i sestre, u životu smo uvijek na putu. I postajemo ono čemu težimo. Izaberimo Božji put, a ne onaj svojega „JA“; put onoga „DA“, a ne onih „AKO“. Otkrit ćemo da nema neočekivanog, nema uspona, nema noći s kojima se ne možemo suočiti uz Isusa. Gospa, Majka od puta koja je, prihvaćajući Božju riječ, od cijeloga svojega života učinila jedan „DA“ Bogu, neka nam pokaže put – zaključio je Papa.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 26.4.2020. IPovratak
Božja riječ

PRESVETO TROJSTVO

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.« Iv 3,  16-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora