Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
9%
 
11%
 
76%
 
4%
PAPA: OBNOVIMO DIVLJENJE I RADOST ZBOG EUHARISTIJE KOJA JE ČUDESAN BOŽJI DAR

Papin nagovor prije molitve Kraljice neba u nedjelju 23. lipnja 2019.

Angelus---naslovnica.jpg

Obnovimo divljenje i radost zbog euharistije koja je čudesan Božji dar – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i primijetio – U Italiji i u drugim zemljama, danas se slavi svetkovina Tijela i Krvi Kristove. Evanđelje koje prati tu liturgijsku proslavu govori nam o čudesnom umnažanju kruhova koje se događa na obali Galilejskog jezera (usp. Lk 9,11-17). Isus je namjeravao govoriti tisućama ljudi, čineći ozdravljenja. U sumrak učenici dođu Gospodinu i kažu mu: „Otpusti svijet, neka pođu po okolnim selima i zaseocima da se sklone i nađu jela“. Naime, bili su u pustom kraju. A On im reče: „Podajte im vi jesti!“ Te su riječi izazvale čuđenje učenika i oni rekoše: „Nemamo više od pet kruhova i dvije ribe, osim da odemo kupiti hrane za sav ovaj narod“.
 
Isus poziva svoje učenike da svatko za sebe napravi istinsku promjenu logike u onu međusobnoga dijeljenja, počevši od onoga malo što nam Providnost daje na raspolaganje – rekao je Papa i napomenuo – I odmah pokazuje da vrlo dobro zna što želi učiniti. Kaže im: „Posjedajte ih po skupinama, otprilike po pedeset“. A on uze pet kruhova i dvije ribe, obrati se Ocu nebeskom i izgovori blagoslovnu molitvu. Počne lomiti kruh i dijeliti ribe, dajući ih učenicima koji posluživaše mnoštvo. Hrane nije nestalo sve dok se svi nisu nasitili.
 
To čudo, toliko važno da o njemu govore svi evanđelisti, pokazuje snagu Mesije i, u isto vrijeme, Njegovo suosjećanje prema ljudima – rekao je Sveti Otac i objasnio – Ta čudesna gesta ne samo da ostaje kao jedan od velikih znakova Isusovog javnog života, nego prethodi onome što će biti kasnije, na kraju, spomen Njegove žrtve, to jest euharistija, sakrament Njegovog tijela i krvi koji se daju za spas svijeta.
 
Euharistija je sažetak cijelog Isusovog života koji je bio jedinstven čin ljubavi prema Ocu i braći – rekao je papa Franjo i istaknuo – I tamo je, kao i u čudu umnažanja kruhova, Isus uzeo kruh u ruke, uputio Ocu blagoslovnu molitvu, razlomio kruh i dao ga učenicima; isto je to učinio s čašom vina. No u tom trenutku, uoči svoje muke želio je u toj gesti ostaviti oporuku Novog i vječnog saveza, trajni spomen na svoju muku, smrt i uskrsnuće. Svetkovina nas Tijela i Krvi Kristove svake godine poziva obnoviti radosno divljenje zbog toga Gospodinova čudesnog dara koji je euharistija.
 
Prihvatimo ga zahvalno, ne na pasivan i uobičajen način, nego istinski obnavljajući svoj „amen“ Tijelu Kristovu kako bi dinamizam Njegove ljubavi naš život preobrazio u čisti i sveti dar Bogu i za dobro onih koje susrećemo na svojem putu. Procesije s Presvetim Sakramentom koje se na ovu svetkovinu održavaju svuda u Katoličkoj Crkvi izraz su euharistijske vjere svetog Božjeg naroda. Pa i ja ću večeras u rimskoj četvrti Casal Bertone slaviti misu, nakon koje će biti procesija. Pozivam sve na sudjelovanje, pa i duhovno, putem radija i televizije. Neka nam Gospa s vjerom i ljubavlju pomogne slijediti Isusa koga častimo u euharistiji – zaključio je Papa. 

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 23.6.2019. IPovratak
Božja riječ

15.NEDJELJA KROZ GODINU

Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U Zakonu što piše? Kako čitaš?« Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!« Reče mu na to Isus: »Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.« Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: »A tko je moj bližnji?« Isus prihvati i reče: »Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ’Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’« »Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!« Lk 10, 25-37
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h
09:30h
18:30h

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora