Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
11%
 
69%
 
9%
PAPA: OBNOVIMO DIVLJENJE I RADOST ZBOG EUHARISTIJE KOJA JE ČUDESAN BOŽJI DAR

Papin nagovor prije molitve Kraljice neba u nedjelju 23. lipnja 2019.

Angelus---naslovnica.jpg

Obnovimo divljenje i radost zbog euharistije koja je čudesan Božji dar – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i primijetio – U Italiji i u drugim zemljama, danas se slavi svetkovina Tijela i Krvi Kristove. Evanđelje koje prati tu liturgijsku proslavu govori nam o čudesnom umnažanju kruhova koje se događa na obali Galilejskog jezera (usp. Lk 9,11-17). Isus je namjeravao govoriti tisućama ljudi, čineći ozdravljenja. U sumrak učenici dođu Gospodinu i kažu mu: „Otpusti svijet, neka pođu po okolnim selima i zaseocima da se sklone i nađu jela“. Naime, bili su u pustom kraju. A On im reče: „Podajte im vi jesti!“ Te su riječi izazvale čuđenje učenika i oni rekoše: „Nemamo više od pet kruhova i dvije ribe, osim da odemo kupiti hrane za sav ovaj narod“.
 
Isus poziva svoje učenike da svatko za sebe napravi istinsku promjenu logike u onu međusobnoga dijeljenja, počevši od onoga malo što nam Providnost daje na raspolaganje – rekao je Papa i napomenuo – I odmah pokazuje da vrlo dobro zna što želi učiniti. Kaže im: „Posjedajte ih po skupinama, otprilike po pedeset“. A on uze pet kruhova i dvije ribe, obrati se Ocu nebeskom i izgovori blagoslovnu molitvu. Počne lomiti kruh i dijeliti ribe, dajući ih učenicima koji posluživaše mnoštvo. Hrane nije nestalo sve dok se svi nisu nasitili.
 
To čudo, toliko važno da o njemu govore svi evanđelisti, pokazuje snagu Mesije i, u isto vrijeme, Njegovo suosjećanje prema ljudima – rekao je Sveti Otac i objasnio – Ta čudesna gesta ne samo da ostaje kao jedan od velikih znakova Isusovog javnog života, nego prethodi onome što će biti kasnije, na kraju, spomen Njegove žrtve, to jest euharistija, sakrament Njegovog tijela i krvi koji se daju za spas svijeta.
 
Euharistija je sažetak cijelog Isusovog života koji je bio jedinstven čin ljubavi prema Ocu i braći – rekao je papa Franjo i istaknuo – I tamo je, kao i u čudu umnažanja kruhova, Isus uzeo kruh u ruke, uputio Ocu blagoslovnu molitvu, razlomio kruh i dao ga učenicima; isto je to učinio s čašom vina. No u tom trenutku, uoči svoje muke želio je u toj gesti ostaviti oporuku Novog i vječnog saveza, trajni spomen na svoju muku, smrt i uskrsnuće. Svetkovina nas Tijela i Krvi Kristove svake godine poziva obnoviti radosno divljenje zbog toga Gospodinova čudesnog dara koji je euharistija.
 
Prihvatimo ga zahvalno, ne na pasivan i uobičajen način, nego istinski obnavljajući svoj „amen“ Tijelu Kristovu kako bi dinamizam Njegove ljubavi naš život preobrazio u čisti i sveti dar Bogu i za dobro onih koje susrećemo na svojem putu. Procesije s Presvetim Sakramentom koje se na ovu svetkovinu održavaju svuda u Katoličkoj Crkvi izraz su euharistijske vjere svetog Božjeg naroda. Pa i ja ću večeras u rimskoj četvrti Casal Bertone slaviti misu, nakon koje će biti procesija. Pozivam sve na sudjelovanje, pa i duhovno, putem radija i televizije. Neka nam Gospa s vjerom i ljubavlju pomogne slijediti Isusa koga častimo u euharistiji – zaključio je Papa. 

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 23.6.2019. IPovratak
Božja riječ

25.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Govoraše Isus svojim učenicima: »Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: ’Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!’ Nato upravitelj reče u sebi: ’Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad ­budem maknut s uprave.’ I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: ’­Koliko duguješ gospodaru mojemu?’ On reče: ’Sto ­bata ulja.’ A on će mu: ’Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.’ Zatim reče drugomu: ’A ti, koliko ti duguješ?’ On odgovori: ’Sto korâ pšenice.’ Kaže mu: ’Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.’ I pohvali go­spodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti. I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore. Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam ­vaše dati? Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.« Lk 16, 1-13
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora