Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
73%
 
7%
PAPA: NEKA VAS NE OMETAJU VANJSKE STVARI, NAPRAVITE PROSTORA ISUSU

Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 15. prosinca 2019.

Angelus2---naslovnica.jpg

Radost i sumnja. To su iskustva koja su dio našega života, a obilježavaju treću nedjelju došašća koju još zovemo „nedjelja radosti“ – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, podsjetivši na izričit poziv proroka Izaije: „Nek se uzraduje pustinja i zemlja sasušena, neka kliče stepa i kao ljiljan procvjeta!“ Tom pozivu u evanđelju današnje liturgije suprotstavlja se sumnja Ivana Krstitelja – rekao je Papa i citirao – „Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?“
 
To je ista stvarnost koja u svakom vremenu iskušava vjeru – rekao je Sveti Otac i istaknuo – No Božji čovjek gleda dalje od toga, jer mu Duh Sveti daje da u svojem srcu čuje snagu Njegova obećanja i on naviješta spasenje: „Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, On sam hita da vas spasi!“ I tada se sve preobražava; pustinja cvjeta, utjeha i radost vladaju izgubljenim srcima, hromi, slijepi i nijemi ozdravljaju. To je ono što se ostvaruje s Isusom; slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje.
 
Spasenje obuhvaća cijelog čovjeka i obnavlja ga – rekao je papa Franjo i primijetio – No to novo rođenje, s radošću koja ga prati, uvijek pretpostavlja umiranje samima sebi i grijehu koji je u nama. Odatle proizlazi poziv na obraćenje, moramo promijeniti svoje shvaćanje Boga. Došašće nas upravo na to potiče pitanjem Ivana Krstitelja Isusu: „Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?“ Ivan je cijeli život čekao Mesiju; njegov stil života i njegovo tijelo oblikovano je tim iščekivanjem.
 
Kao Ivan Krstitelj i mi smo pozvani prepoznati lice koje je Bog izabrao i prihvatio u Isusu Kristu, poniznom i milosrdnom – rekao je Papa i napomenuo – Došašće je vrijeme milosti koje nam kaže da nije dosta vjerovati u Boga. Potrebno je svaki dan čistiti svoju vjeru. Pripremamo se kako bismo prihvatili, ne neki lik iz bajke, nego Boga koji nas zove, uključuje i pred kojim se nameće izbor. Dijete koje leži u jaslama ima lice naše najpotrebitije i najsiromašnije braće i sestara koji su privilegirani u odnosu na to otajstvo, jer većina je njih često u stanju prepoznati Božju prisutnost među nama. 
 
Neka nam Djevica Marija pomogne da nas ne ometaju vanjske stvari, nego da u srcu napravimo prostora za Onoga koji je već došao, te ponovo želi doći kako bi ozdravio naše bolesti i dao nam radost. Nakon podnevne molitve Papa je blagoslovio kipiće Djeteta Isusa i podsjetio da se od 13. do 20. rujna iduće godine u Budimpešti slavi 52. međunarodni euharistijski kongres. Euharistijski kongresi više od sto godina svjedoče da je euharistija u središtu života Crkve. Molimo da taj euharistijski kongres pomogne obnovi kršćanske zajednice – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 15.12.2019. IPovratak
Božja riječ

16.NKG

Iznese Isus narodu drugu pri­spodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Nepri­jatelj čovjek to učini.’ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’... Mt 13, 24-43
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h
09:30h

18:30h

RADNI DAN

18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora