Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
9%
 
73%
 
8%
PAPA: NEKA VAS NE OMETAJU VANJSKE STVARI, NAPRAVITE PROSTORA ISUSU

Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 15. prosinca 2019.

Angelus2---naslovnica.jpg

Radost i sumnja. To su iskustva koja su dio našega života, a obilježavaju treću nedjelju došašća koju još zovemo „nedjelja radosti“ – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, podsjetivši na izričit poziv proroka Izaije: „Nek se uzraduje pustinja i zemlja sasušena, neka kliče stepa i kao ljiljan procvjeta!“ Tom pozivu u evanđelju današnje liturgije suprotstavlja se sumnja Ivana Krstitelja – rekao je Papa i citirao – „Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?“
 
To je ista stvarnost koja u svakom vremenu iskušava vjeru – rekao je Sveti Otac i istaknuo – No Božji čovjek gleda dalje od toga, jer mu Duh Sveti daje da u svojem srcu čuje snagu Njegova obećanja i on naviješta spasenje: „Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, On sam hita da vas spasi!“ I tada se sve preobražava; pustinja cvjeta, utjeha i radost vladaju izgubljenim srcima, hromi, slijepi i nijemi ozdravljaju. To je ono što se ostvaruje s Isusom; slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje.
 
Spasenje obuhvaća cijelog čovjeka i obnavlja ga – rekao je papa Franjo i primijetio – No to novo rođenje, s radošću koja ga prati, uvijek pretpostavlja umiranje samima sebi i grijehu koji je u nama. Odatle proizlazi poziv na obraćenje, moramo promijeniti svoje shvaćanje Boga. Došašće nas upravo na to potiče pitanjem Ivana Krstitelja Isusu: „Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?“ Ivan je cijeli život čekao Mesiju; njegov stil života i njegovo tijelo oblikovano je tim iščekivanjem.
 
Kao Ivan Krstitelj i mi smo pozvani prepoznati lice koje je Bog izabrao i prihvatio u Isusu Kristu, poniznom i milosrdnom – rekao je Papa i napomenuo – Došašće je vrijeme milosti koje nam kaže da nije dosta vjerovati u Boga. Potrebno je svaki dan čistiti svoju vjeru. Pripremamo se kako bismo prihvatili, ne neki lik iz bajke, nego Boga koji nas zove, uključuje i pred kojim se nameće izbor. Dijete koje leži u jaslama ima lice naše najpotrebitije i najsiromašnije braće i sestara koji su privilegirani u odnosu na to otajstvo, jer većina je njih često u stanju prepoznati Božju prisutnost među nama. 
 
Neka nam Djevica Marija pomogne da nas ne ometaju vanjske stvari, nego da u srcu napravimo prostora za Onoga koji je već došao, te ponovo želi doći kako bi ozdravio naše bolesti i dao nam radost. Nakon podnevne molitve Papa je blagoslovio kipiće Djeteta Isusa i podsjetio da se od 13. do 20. rujna iduće godine u Budimpešti slavi 52. međunarodni euharistijski kongres. Euharistijski kongresi više od sto godina svjedoče da je euharistija u središtu života Crkve. Molimo da taj euharistijski kongres pomogne obnovi kršćanske zajednice – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 15.12.2019. IPovratak
Božja riječ

7.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!« Mt 5, 38-48
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora