Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
11%
 
10%
 
71%
 
8%
PAPA: NE BOJTE SE!

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 28. kolovoza 2019.

Angelus---naslovnica.jpg

Nemojte se plašiti onih koji nam naređuju da šutimo, koji nas kleveću i nasrću na nas – potaknuo je papa Franjo danas u katehezi tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra, te pozvao da molimo Gospodina da nas iznutra ojača kako bismo bili sigurni da je prisutan pokraj nas. Današnje je razmišljanje Papa usredotočio na poslanje glavnog svjedoka Isusova uskrsnuća, svetoga Petra, koji je započeo propovijedanje kerygme, kako je Isus prolazio među bolesnima, uzimajući na sebe bolesti.
 
Petrovo liječenje bolesnih izazvalo je mržnju i zavist saduceja – rekao je Sveti Otac i primijetio – Vidjeli su da čuda nije činio magijom, nego u Isusovo ime, ipak nisu ga htjeli prihvatiti. Zato su ga zajedno s drugim apostolima stavili u zatvor, no čudesno su oslobođeni i tada su im zabranili da poučavaju. Pozivajući se na taj događaj i slijedeći Petrov primjer, Papa je istaknuo upravo ono što je kršćanin pozvan reći.
 
Bogu se pokoravam prije nego ljudima, veliki je kršćanski odgovor – rekao je papa Franjo i napomenuo – To znači slušati Boga bez rezerve, bez odgađanja, bez računanja; prionuti uz Njega kako bismo postali sposobni za savez s Njim i s onima koje susrećemo na svojem putu. Molimo i mi Duha Svetoga za snagu da se ne preplašimo pred onima koji nam zapovijedaju da šutimo, koji nas kleveću i upravo nasrću na nas. Nemojmo se preplašiti. Molimo ga da nas ojača iznutra kako bismo bili sigurni da je Gospodin pokraj nas, prisutan svojom ljubavlju i utjehom.
 
Ribar s Genezaretskog jezera dopušta da se Krist očituje – rekao je Papa i nastavio – Iako Petar nije ništa činio, nakon njegova prolaska njegova sjena postaje nježnost koja ozdravlja, obasiplje nježnošću Uskrsloga koji se prigiba nad bolesnima i vraća život, spasenje i dostojanstvo. Na taj način Bog očituje svoju blizinu i zahvaća u rane svoje djece, čini ih teološkim mjestom svoje nježnosti. Rane bolesnih i bolesti prepreke su koje nas ometaju da napredujemo u životu. No naše su rane uvijek Isusove rane i u njima je prisutan On sam. Tamo je Isus koji poziva svakoga od nas da pazimo na rane, da ih njegujemo i liječimo.
 
Crkva se u 5. poglavlju Djela apostolskih prikazuje kao „poljska bolnica“ koja prihvaća bolesne – rekao je Sveti Otac i dodao – Crkva, svećeničko srce i svi vjernici, bolesnima daju prednost. Ne smiju se odbaciti, upravo suprotno, treba se za njih brinuti i paziti ih. Bolesni su predmet kršćanske brige. Od samoga početka Papa je isticao kako evanđelist Luka ukazuje na znakovita mjesta vitalnosti crkvene zajednice, na znakove i čuda koji prate riječ apostola.
 
Na kraju, nakon kateheze, pozdravivši sve nazočne vjernike i hodočasnike, među kojima i hrvatske hodočasnike, te osobito Poljake, papa Franjo je apelirao da svi molimo za mir kako se više ne bi ponovili tragični događaji koje je prouzročila mržnja, koji donose samo uništenje, patnju i smrt, te se osvrnuo na 80. obljetnicu početka Drugog svjetskog rata koja se navršava 1. rujna i koji je započeo nacističkim napadom na Poljsku.
 
Hrvatskim hodočasnicima Papa se obratio riječima: „Srdačno pozdravljam i blagoslivljam hrvatske hodočasnike, osobito učenike i nastavnike biskupijskih gimnazija iz Požeške biskupije, zajedno s njihovim biskupom monsinjorom Antunom Škvorčevićem, kao i sjemeništarce, učenike i nastavnike Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita. Dragi prijatelji, neka vam svjedočanstvo svetoga Augustina pomogne širiti svjetlo vjere u vašoj sredini, kako biste oduševljeno svjedočili kršćansku nadu i ljubili bližnje. Hvaljen Isus i Marija!“

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 31.8.2019. IPovratak
Božja riječ

33.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Dok su neki ­razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.« Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne ­dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ­ratove i po­bune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.« Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naro­da i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će veli­kih potresa i po raznim ­mjestima ­gladi i po­šasti; bit će strahota i velikih znakova s ­neba. No prije svega toga podi­gnut će na vas ­ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to ­radi svjedočenja. Stoga uzmite k srcu: ­nemojte unaprijed smi­šljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći ­suprot­sta­viti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A ­predavat će vas čak i vaši ­roditelji i ­braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.« Lk 21, 5-19
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora