Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
PAPA: MATERIJALNA DOBRA KORISTE SAMO AKO IH MEĐUSOBNO DIJELIMO

Papin nagovor prije molitve molitve Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju 28. srpnja 2019.

Franjo_18_00---slider.jpeg

Materijalna dobra nam koriste, no samo ako ih međusobno dijelimo – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije koje počinje prizorom o čovjeku koji ustane iz mnoštva i traži Isusa da riješi pravno pitanje obiteljskog nasljeđa (Lk 12,13-21). No On se u odgovoru ne suočava s pitanjem, nego potiče da se držimo daleko od požude, to jest pohlepe za posjedovanjem.
 
Kako bi svoje slušatelje odvratio od tog tjeskobnog traženja bogatstva, Isus je ispripovijedio prispodobu o bezumnom bogatašu koji vjeruje da je sretan jer je imao sreće zbog izvanredno obilnog uroda ljetine i osjećao se siguran zbog dobara koja je skupio – rekao je Papa i istaknuo – Događaj počinje buditi zanimanje kada se pojavi suprotnost između onoga što bogataš planira za sebe i onoga što mu je Bog odredio.
 
Bogataš stavlja pred svoju dušu, to jest pred sebe, tri stvari: mnogo dobara koja je skupio, mnoge godine koje bi mu ta dobra mogla osigurati, te mir i razuzdano bogatstvo – rekao je Sveti Otac i objasnio – No riječ koju mu Bog upućuje briše te njegove planove. Umjesto mnogo godina, Bog mu pokazuje na neposrednost koja će se dogoditi te noći; umjesto uređenja života, pokazuje mu posljedice osiguravanja života. Što se tiče mnogo skupljenih dobara na kojima je bogataš trebao sve temeljiti, sarkastično ih dovodi u pitanje: „A što si pripravio, čije će biti?“
 
U toj je suprotnosti opravdanost opomene „bezumniče“, kojom se Bog obraća tom čovjeku – rekao je Sveti Otac i primijetio – Bezumnik je, jer u praksi je zanijekao Boga i nije računao s Njim. Zaključak prispodobe, kako ju je oblikovao evanđelist, odlikuje se jedinstvenom učinkovitošću: „Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu“. To upozorenje otkriva obzorje prema kojem smo svi pozvani gledati.
 
Materijalna su dobra potrebna za život, no ne smiju biti cilj našeg postojanja, nego sredstvo da živimo pošteno i u zajedničkom dijeljenju s najpotrebitijima – rekao je papa Franjo i napomenuo – Isus nas danas poziva da razmotrimo kako bogatstvo može okovati srce i odvratiti ga od istinskog blaga koje je na nebesima. Na to nas podsjeća i sveti Pavao u današnjem drugom čitanju: „Tražite ono što je gore! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! (Kol 3,1-2)
 
To ne znači odmaknuti se od stvarnosti, nego tražiti stvari koje imaju istinsku vrijednost: pravdu, solidarnost, prihvat, bratstvo, mir i sve stvari koje čuvaju istinsko čovjekovo dostojanstvo – rekao je Papa i dodao – Radi se o težnji za životom koji nije ostvaren po stilu ovoga svijeta, nego po evanđeoskom stilu; ljubiti Boga cijelim svojim bićem i ljubiti bližnjega onako kako ga je Isus ljubio, to jest u služenju i u daru samoga sebe. Pohlepa za materijalnim dobrima nikada ne ispunjava čovjekovo srce, nego izaziva još veću glad za njima.
 
Ljubav tako shvaćena i življena, izvor je istinske sreće, dok je nerazmjerno traženje materijalnih bogatstava često izvor nemira, nevolje, pronevjere i rata. Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne da se ne damo opčarati prolaznim sigurnostima, nego da svakodnevno budemo vjerodostojni svjedoci vječnih evanđeoskih vrijednosti – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 4.8.2019. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA DOŠAŠĆA

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propo­-vije­dajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; ­hranom mu bijahu ska­kavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordan­ska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ­ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, sije­če se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.« Mt 3, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora