Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
11%
 
10%
 
70%
 
9%
PAPA: MATERIJALNA DOBRA KORISTE SAMO AKO IH MEĐUSOBNO DIJELIMO

Papin nagovor prije molitve molitve Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju 28. srpnja 2019.

Franjo_18_00---slider.jpeg

Materijalna dobra nam koriste, no samo ako ih međusobno dijelimo – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije koje počinje prizorom o čovjeku koji ustane iz mnoštva i traži Isusa da riješi pravno pitanje obiteljskog nasljeđa (Lk 12,13-21). No On se u odgovoru ne suočava s pitanjem, nego potiče da se držimo daleko od požude, to jest pohlepe za posjedovanjem.
 
Kako bi svoje slušatelje odvratio od tog tjeskobnog traženja bogatstva, Isus je ispripovijedio prispodobu o bezumnom bogatašu koji vjeruje da je sretan jer je imao sreće zbog izvanredno obilnog uroda ljetine i osjećao se siguran zbog dobara koja je skupio – rekao je Papa i istaknuo – Događaj počinje buditi zanimanje kada se pojavi suprotnost između onoga što bogataš planira za sebe i onoga što mu je Bog odredio.
 
Bogataš stavlja pred svoju dušu, to jest pred sebe, tri stvari: mnogo dobara koja je skupio, mnoge godine koje bi mu ta dobra mogla osigurati, te mir i razuzdano bogatstvo – rekao je Sveti Otac i objasnio – No riječ koju mu Bog upućuje briše te njegove planove. Umjesto mnogo godina, Bog mu pokazuje na neposrednost koja će se dogoditi te noći; umjesto uređenja života, pokazuje mu posljedice osiguravanja života. Što se tiče mnogo skupljenih dobara na kojima je bogataš trebao sve temeljiti, sarkastično ih dovodi u pitanje: „A što si pripravio, čije će biti?“
 
U toj je suprotnosti opravdanost opomene „bezumniče“, kojom se Bog obraća tom čovjeku – rekao je Sveti Otac i primijetio – Bezumnik je, jer u praksi je zanijekao Boga i nije računao s Njim. Zaključak prispodobe, kako ju je oblikovao evanđelist, odlikuje se jedinstvenom učinkovitošću: „Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu“. To upozorenje otkriva obzorje prema kojem smo svi pozvani gledati.
 
Materijalna su dobra potrebna za život, no ne smiju biti cilj našeg postojanja, nego sredstvo da živimo pošteno i u zajedničkom dijeljenju s najpotrebitijima – rekao je papa Franjo i napomenuo – Isus nas danas poziva da razmotrimo kako bogatstvo može okovati srce i odvratiti ga od istinskog blaga koje je na nebesima. Na to nas podsjeća i sveti Pavao u današnjem drugom čitanju: „Tražite ono što je gore! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! (Kol 3,1-2)
 
To ne znači odmaknuti se od stvarnosti, nego tražiti stvari koje imaju istinsku vrijednost: pravdu, solidarnost, prihvat, bratstvo, mir i sve stvari koje čuvaju istinsko čovjekovo dostojanstvo – rekao je Papa i dodao – Radi se o težnji za životom koji nije ostvaren po stilu ovoga svijeta, nego po evanđeoskom stilu; ljubiti Boga cijelim svojim bićem i ljubiti bližnjega onako kako ga je Isus ljubio, to jest u služenju i u daru samoga sebe. Pohlepa za materijalnim dobrima nikada ne ispunjava čovjekovo srce, nego izaziva još veću glad za njima.
 
Ljubav tako shvaćena i življena, izvor je istinske sreće, dok je nerazmjerno traženje materijalnih bogatstava često izvor nemira, nevolje, pronevjere i rata. Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne da se ne damo opčarati prolaznim sigurnostima, nego da svakodnevno budemo vjerodostojni svjedoci vječnih evanđeoskih vrijednosti – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 4.8.2019. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Kaza Isus svojim učenicima prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati: »U nekom gradu bio sudac. Boga se nije bojao, za ljude nije mario. U tom gradu bijaše i neka udovica. Dolazila k njemu i molila: ’Obrani me od mog tužitelja!’ No on ne htjede zadugo. Napokon reče u sebi: ’Iako se Boga ne bojim nit zaljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me.’« Nato reče Gospodin: »Čujte što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog ­obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k ­njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?« Lk 18, 1-8
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora