Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
73%
 
8%
PAPA: IAKO PROGANJANA I POGREŠNO SHVAĆENA, CRKVA SE NIKADA NE UMARA PRIHVAĆATI

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 15. siječnja 2020.

Angelus2---naslovnica.jpg

Riječ Božja je „nezaustavljiva“, „želi trčati kako bi svima objavila spasenje“ – rekao je papa Franjo danas u katehezi tijekom opće audijencije u dvorani Pavla VI., govoreći, u nazočnosti oko 7000 vjernika, o navještaju Božje ljubavi ljudima i o pozivu Crkve, kao i o tome da se ohrabrimo te od svojega doma napravimo prostor za bratstvo. Bila je to zadnja kateheza u nizu o Djelima apostolskim koji je započeo 29. svibnja prošle godine.
 
Odlomak iz Djela apostolskih o kojem danas razmišljamo govori kako je sveti Pavao došao u Rim, u srce carstva. Bilo mu je dopušteno da u kući živi sam s vojnikom koji ga je čuvao – rekao je Papa i primijetio – Bio je u kući, te iako je bio zatvorenik, primao je one koji su mu dolazili i koji su htjeli upoznati Krista. Nije imao slobodu kretanja, no bio je slobodan govoriti jer riječ nije okovana. Radi se o riječi koja je spremna da bude velikodušno posijana od apostola Pavla.
 
Ta kuća, otvorena svim srcima u potrazi slika je Crkve koja se, iako progonjena, pogrešno shvaćena i okovana, nikad ne umara majčinskim srcem primiti svakog muškarca i ženu kako bi im objavila Očevu ljubav koja je postala vidljiva u Isusu – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Dakle, dolaskom apostola Pavla u Rim, završava pripovijedanje Djela apostolskih koja ne završavaju mučeništvom apostola, nego sijanjem Božje riječi. Tako evanđelist Luka završava svoje pripovijedanje u kojem se usredotočio na putovanje evanđelja po svijetu i sažeo dinamizam Božje riječi.
 
Naime, Pavao je imao priliku susresti ugledne Židove i vidjevši u evanđelju ispunjenje obećanja koja su dana izabranom narodu, nastojao ih je uvjeriti u ono što je govorio o Isusu – rekao je papa Franjo u današnjoj katehezi kojom je završio niz razmišljanja o Djelima apostolskim i istaknuo – Nakon tog neslužbenog susreta uslijedio je onaj službeni tijekom kojega je navijestio Božje Kraljevstvo, no budući da svi nisu povjerovali, osudio je tvrdoću srca Božjega naroda i slavio spasenje naroda koji su bili osjetljivi na Boga i sposobni slušati evanđeosku riječ.
 
Draga braćo i sestre, na kraju ovog putovanja koje smo zajedno prošli, slijedeći put evanđelja po svijetu, neka Duh Sveti u svakom od nas oživi poziv da budemo hrabri i radosni navjestitelji evanđelja. Neka i nas učini sposobnima poput svetoga Pavla da natopimo svoje kuće evanđeljem i da od njih učinimo prostor za bratstvo, gdje ćemo prihvaćati Krista živoga koji nam dolazi u susret u svakom čovjeku i u svakom vremenu – zaključio je Papa.
 
Nakon kateheze, na kraju opće audijencije, Sveti Otac je pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, a osobito mlade, stare, bolesne i mladence, te pozvao da otvorimo svoja srca potrebama Crkve i da po Isusovom primjeru budemo blizu braći, gradeći pravedniji svijet.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 15.1.2020. IPovratak
Božja riječ

DUHOVI

Uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Iv 20, 19-23
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora