Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
11%
 
69%
 
9%
OBLJETNICA SLUŽBE PAPE FRANJE

Crkva nije sastavljena od super junaka, pa ni od super papa i ne ide naprijed snagom svojih ljudskih sredstava ili strategija

Angelus---naslovnica-(1).jpg

Šesta godišnjica izbora pape Franje obilježena je važnim međunarodnim putovanjima. Početak i kraj godine obilježeni su dvama sinodskim događajima: susretom o zaštiti maloljetnika koji se održao u Vatikanu u veljači, uz sudjelovanje predsjednika biskupskih konferencija cijeloga svijeta i posebnom sinodom za Amazoniju koja će se održati u listopadu, u Vatikanu. Nedavni je put u Ujedinjene Arapske Emirate bio od velikog utjecaja; tom je prilikom rimski biskup potpisao s velikim imamom džamije Al-Azhara zajedničku deklaraciju. To je dokument koji će, nadamo se, imati posljedice na području vjerske slobode. Tema ekumenizma prevladavat će tijekom sljedećih putovanja u Bugarsku i Rumunjsku, dok će putovanje u Japan koje Papa želi, ali još nije službeno dogovoreno, pomoći da se prisjetimo razaranja koje je prouzročilo nuklearno oružje, kao upozorenje za sadašnjost i budućnost čovječanstva koje proživljava „treći svjetski rat u dijelovima“ o kojem Papa često govori.

No, pogled na prošlu godinu ne može zaobići ponovno pojavljivanje sablazni zlostavljanja i unutarnjih podjela koje je u kolovozu prošle godine izazvao bivši apostolski nuncij Carlo Maria Viganò koji je, upravo kada je papa Franjo u Dublinu slavio euharistiju s tisućama obitelji, potičući na ljepotu i vrijednost kršćanskog braka, javno zatražio ostavku Pape zbog njegovog odnosa prema slučaju kardinala McCarricka.

Suočen s takvim situacijama, rimski je biskup zatražio od svih vjernika svijeta da svaki dan mole krunicu kroz marijanski mjesec listopad 2018. godine, kako bi se ujedinili u zajedništvu i pokori kao Božji narod, u molitvi Majci Božjoj i svetom Mihaelu Arkanđelu da zaštite Crkvu od đavla koji nas uvijek nastoji odvojiti od Boga i podijeliti međusobno. Takvom detaljnom zahtjevu u najnovijoj povijesti Crkve nije prethodio neki drugi. Svojim riječima i pozivom Božjem narodu da moli za očuvanje jedinstva Crkve, papa Franjo je pomogao shvatiti težinu situacije i istodobno je izrazio kršćansku svijest da ne postoje ljudska sredstva koja bi mogla osigurati rješenje.

Još je jednom Papa pozvao na bitno. Crkva nije sastavljena od super junaka, pa ni od super papa i ne ide naprijed snagom svojih ljudskih sredstava ili strategija. On zna da je zli prisutan u svijetu, da izvorni grijeh postoji, i da nam za spasenje treba pomoć odozgo. To ponavljati ne znači umanjivati osobnu odgovornost pojedinaca, pa ni ustanova, nego smjestiti ih u njihov stvarni kontekst.

„Tom molbom za zagovor“, pisalo je u vatikanskom priopćenju, i zahtjevom Pape da se u listopadu moli krunica, Sveti je Otac tražio vjernike cijelog svijeta da mole Svetu Majku Božju da Crkvu stavi pod svoju zaštitu da bi je sačuvala od napada zloga, velikog tužitelja, a istovremeno je učinila svjesnijom zlostavljanja i pogrešaka počinjenih u sadašnjosti i prošlosti. U sadašnjosti i prošlosti, jer bilo bi pogrešno okriviti one koji su bili prije nas i sebe predstaviti čistima. I danas Crkva mora moliti nekog drugog da je oslobodi zla. To je stvarna činjenica na koju je Papa u zajedništvu sa svojim prethodnicima neprestano podsjećao.

Crkva se ne iskupljuje sama od zla koje je muči, pa ni od užasnog ponora seksualnih zlostavljanja koje su počinili svećenici i redovnici. Iz toga se ne izlazi na temelju procesa samočišćenja, niti povjeravajući se onima koji su preuzeli ulogu onoga koji pročišćava. Potrebne su sve učinkovitije mjere, odgovornost i transparentnost, dapače neizbježne, no nikada neće biti dovoljne.

Crkva – podsjeća papa Franjo – nije samodostatna i svjedoči evanđelje mnogim ranjenim ljudima našega vremena upravo zato što i ona uviđa da je potrebita ozdravljenja, Gospodinovog milosrđa i oproštenja. Možda nikad kao u prošloj godini, šestoj svojeg pontifikata, u kojoj se predstavlja kao „grešnik kojem je oprošteno“, slijedeći nauk crkvenih otaca i svojeg neposrednog prethodnika Benedikta XVI.,  papa Franjo nije svjedočio tu bitnu činjenicu koja za kršćansku vjeru nikad nije bila aktualnija.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 15.3.2019. IPovratak
Božja riječ

25.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Govoraše Isus svojim učenicima: »Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: ’Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!’ Nato upravitelj reče u sebi: ’Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad ­budem maknut s uprave.’ I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: ’­Koliko duguješ gospodaru mojemu?’ On reče: ’Sto ­bata ulja.’ A on će mu: ’Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.’ Zatim reče drugomu: ’A ti, koliko ti duguješ?’ On odgovori: ’Sto korâ pšenice.’ Kaže mu: ’Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.’ I pohvali go­spodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti. I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore. Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam ­vaše dati? Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.« Lk 16, 1-13
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora