Anketa
Najdraža molitva mi je
 
37%
 
17%
 
4%
 
42%
NAPRAVIMO MJESTA ZA ISUSA KOJI DOLAZI!

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 10. prosinca 2017.

Angelus2---naslovnica-(1).jpg

Prošle smo nedjelje započeli došašće s pozivom da bdijemo – rekao je papa Franjo na počeku podnevnog nagovora na Trgu sv. Petra u Vatikanu i nastavio – danas na drugu nedjelju ovog vremena pripreme za Božić, liturgija nas upućuje na to da je vrijeme da prepoznamo praznine koje treba ispuniti u našem životu kako bismo ublažili hrapavost oholosti i napravili mjesta za Isusa koji dolazi.

Prorok Izaija obraća se narodu najavljujući kraj izgnanstva u Babilonu i povratak u Jeruzalem – podsjetio je Papa i primijetio – on prorokuje: "Glas viče: Pripravite put Gospodnji u pustinji... Svaka dolina nek se povisi...“ Doline koje treba povisiti predstavljaju sve praznine u našem ponašanju pred Bogom, sve naše grijehe propusta. Praznina u našem životu može biti činjenica da ne molimo ili molimo premalo. Došašće je, dakle, pravi trenutak da snažnije molimo, da odvojimo za duhovni život važno mjesto u našem životu koje mu pripada. Druga praznina mogla bi biti – nastavio je Sveti Otac i naglasio – nedostatak ljubavi prema bližnjem, posebice prema onima kojima je najpotrebnija pomoć, ne samo materijalna, već i duhovna. Pozvani smo da budemo osjetljivi na potrebe drugih, onih najbližih. Kao Ivan Krstitelj, na takav način možemo otvoriti putove nade u pustinji suhih srca mnogih ljudi.

"Svaka gora i brežuljak neka se spusti", potiče Izaija. Gore i brežuljci koje treba spustiti su oholost, obijest i bahatost. Gdje je oholost, bahatost i obijest – primijetio je papa Franjo i istaknuo – tamo ne može ući Gospodin jer to je srce puno oholosti, bahatosti i obijesti. Zato moramo smanjiti oholost. Moramo prihvatiti ponašanje u kojem vlada blagost i poniznost, bez vikanja na druge, moramo slušati druge, govoriti blago i na taj način pripremati dolazak našeg Spasitelja, Onoga koji je blaga i ponizna srca.

Od nas se zatim traži – dodao je Papa – da uklonimo sve prepreke kojima smo onemogućili naše jedinstvo s Gospodinom: "što je krivudavo, neka se izravna, što je hrapavo, neka se izgladi! Objavit će se tada slava Gospodnja – kaže Izaija – i svi će ju ljudi zajedno vidjeti“. Ta djela, međutim, moraju biti učinjena s radošću – upozorio je Sveti Otac i objasnio - jer su namijenjena pripremi Isusova dolaska. Kada čekamo kod kuće posjet drage osobe, sve pripremamo s pažnjom i radošću. Na isti se način želimo pripremiti za dolazak Gospodinov, brižno ga svakodnevno čekajući kako bismo bili ispunjeni njegovom milošću kada dođe.

Spasitelj kojeg čekamo može preobraziti naš život svojom milošću, snagom Duha Svetoga, snagom ljubavi – rekao je papa Franjo i potvrdio – doista, Duh Sveti ulijeva u naša srca Božju ljubav, neiscrpan izvor čišćenja, novoga života i slobode. Djevica je Marija živjela puninu te stvarnosti dopuštajući da bude "krštena" Duhom Svetim koji ju je ispunio svojom snagom. Ona, koja je pripremila Kristov dolazak čitavim svojim bićem, neka nam pomogne slijediti njezin primjer i neka upravlja naše korake u susret Gospodinu koji dolazi.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja – Sveti Otac je podsjetio – danas će biti dodijeljena Nobelova nagrada za mir Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja. To priznanje događa se u isto vrijeme kada i Dan Ujedinjenih naroda za ljudska prava i to naglašava snažnu vezu između ljudskih prava i nuklearnog razoružanja. Zapravo, rad za zaštitu dostojanstva svih ljudi, posebice najslabijih i najsiromašnijih, znači odlučno raditi za izgradnju svijeta bez nuklearnog oružja. Bog nam daje sposobnost da zajedno radimo na izgradnji našeg zajedničkog doma, imamo slobodu, pamet i sposobnost služiti se tehnologijom i možemo ograničiti našu moć, u službi mira i istinskog napretka.

Prekosutra će se u Parizu održati "Samit 'Naš planet'" – rekao je papa Franjo – dvije godine nakon usvajanja Pariškog sporazuma o klimi, što podrazumijeva da treba obnoviti zauzetost za njegovo ostvarivanje i ujediniti se oko zajedničke strategije za suzbijanje zabrinjavajuće pojave klimatskih promjena. Iskreno se nadam da će taj samit kao i drugi pothvati koji idu u istom smjeru, promicati jasnu svijest o potrebi usvajanja stvarno djelotvornih odluka u borbi protiv klimatskih promjena i istodobno u borbi protiv siromaštva te da će promicati cjelovit ljudski razvoj.

U ovom kontekstu želio bih izraziti svoju blizinu indijskoj populaciji koja je pogođena ciklonom Okhi, i narodu Albanije koji je pogođen teškim poplavama – rekao je Papa na kraju i zaključio pozdravivši sve vjernike i hodočasnike.

Izvor: radiovaticana.hr
Objavljeno: 10.12.2017. IPovratak
Božja riječ

ROĐENJE SVETOG IVANA KRSTITELJA

Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome. Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca – Zaharija, no mati se njegova usprotivi: »Nipošto, nego zvat će se Ivan!« Rekoše joj na to: »Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.« Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa »Ivan mu je ime!« Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga. Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: »Što li će biti od ovoga djeteta?« Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime.Dječak je međutim rastao i duhom jačao. Boravio je u pustinji sve do dana svoga javnog nastupa pred Izraelom. Lk 1, 57-66.80
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora