Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
71%
 
8%
IZABERITE VELIKE NEBESKE STVARI, A NE MALE STVARI ZEMALJSKOG ŽIVOTA

Svetkovina je Marijina Uznesenja svima poziv, posebno onima koji su pogođeni sumnjama i tugom, te žive gledajući prema dolje – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Pogledajmo gore, nebo je otvoreno; ono ne budi strah, nije više daleko, jer na nebeskom je pragu majka koja nas čeka.

Capture.PNG

Izaberimo velike nebeske stvari, a ne male stvari zemaljskog života – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije u kojem, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Presveta Djevica moli: „Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju“ (Lk 1, 46-47).
 
Glagoli su u toj molitvi veliča i klikće – rekao je Papa i objasnio – Klikće se kada se dogodi tako lijepa stvar da nije dovoljno radovati se u nutrini svoje duše, nego se sreća mora izraziti cijelim tijelom. Dakle, tada se kliče. Marija se raduje zbog Boga. Možda se i nama dogodilo da se radujemo zbog Gospodina; da kličemo zbog postignutog rezultata i zbog lijepe vijesti koju smo primili, no Marija nas danas uči radovati se u Bogu, jer On čini velike stvari.
 
Na velike stvari podsjeća nas glagol veličati – rekao je Sveti Otac i nastavio – Naime, veličati znači uzdizati neku stvarnost zbog njene veličine i ljepote. Marija uzdiže Gospodinovu veličinu, hvali ga govoreći da je zaista velik. U životu je važno tražiti velike stvari, inače se izgubimo u malim stvarima. Marija nam pokazuje da ako želimo da nam život bude sretan, na prvo mjesto moramo staviti Boga, jer samo On je velik.
 
Koliko smo puta umjesto toga živjeli slijedeći stvari koje malo vrijede: predrasude, bijes, suparništvo, zavist, suvišna materijalna dobra... Koliko je bilo sitnica u našem životu! – rekao je papa Franjo i napomenuo – Marija nas danas poziva da pogledamo na velike stvari koje je u njoj učinio Gospodin, a to su one koje danas slavimo. Marija je uznesena na nebo; mala i ponizna, prva je primila najveću slavu.

Ona koja je ljudsko biće, jedna od nas, postigla je vječnost u duši i tijelu – rekao je Papa i dodao – I tamo nas čeka poput majke koja čeka da se njezina djeca vrate kući. Zapravo, Božji je narod zaziva kao „vrata neba“. Na putu smo hodočasnici prema kući koja je „gore“. Danas gledamo Mariju i vidimo cilj. Vidimo da je jedno stvorenje uzneseno u slavu Isusa Krista uskrsloga i to stvorenje nije moglo biti doli ona, Majka Otkupiteljeva. Vidimo da je u nebu zajedno s Kristom, novim Adamom, i Marija, nova Eva, i to nam daje utjehu i nadu u našem hodočašću na zemlji.
 
Svetkovina je Marijina Uznesenja svima poziv, posebno onima koji su pogođeni sumnjama i tugom, te žive gledajući prema dolje – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Pogledajmo gore, nebo je otvoreno; ono ne budi strah, nije više daleko, jer na nebeskom je pragu majka koja nas čeka. Ona je Kraljica neba i naša majka. Ona nas ljubi, smiješi nam se i brižljivo nam pomaže. Kao svaka majka svojoj djeci želi sve najbolje i kaže: „Dragocjeni ste u Božjim očima; niste stvoreni za mala zadovoljstva ovoga svijeta, nego za velike nebeske radosti“.
 
Da, jer Bog je radost, a ne dosada. Dopustimo da nas Marija uzme za ruku. Svaki put kad uzmemo krunicu i molimo se njoj, činimo korak naprijed prema velikom cilju života. Dopustimo da nas privuče istinska ljepota, ne dopustimo da nas obuzmu sitnice života, nego izaberimo velike nebeske stvari. Neka nam Presveta Djevica, Vrata nebeska, svaki dan pomogne s povjerenjem i radošću gledati tamo gdje je naš istinski dom – zaključio je papa Franjo.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 16.8.2019. IPovratak
Božja riječ

NEDJELJA KRISTA KRALJA

Podrugivali se Isusu glavari s narodom: »Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!« Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: »Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!« A bijaše i natpis ponad njega: »Ovo je kralj židovski.« Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđi­vao: »Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!« A drugi ovoga prekoravaše: »Zar se ne ­bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo ­djelima ­zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.« ­Onda reče: »Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.« A on će mu: »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!« Lk 23, 35-43
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora