Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
11%
 
69%
 
9%
IZABERITE VELIKE NEBESKE STVARI, A NE MALE STVARI ZEMALJSKOG ŽIVOTA

Svetkovina je Marijina Uznesenja svima poziv, posebno onima koji su pogođeni sumnjama i tugom, te žive gledajući prema dolje – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Pogledajmo gore, nebo je otvoreno; ono ne budi strah, nije više daleko, jer na nebeskom je pragu majka koja nas čeka.

Capture.PNG

Izaberimo velike nebeske stvari, a ne male stvari zemaljskog života – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije u kojem, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Presveta Djevica moli: „Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju“ (Lk 1, 46-47).
 
Glagoli su u toj molitvi veliča i klikće – rekao je Papa i objasnio – Klikće se kada se dogodi tako lijepa stvar da nije dovoljno radovati se u nutrini svoje duše, nego se sreća mora izraziti cijelim tijelom. Dakle, tada se kliče. Marija se raduje zbog Boga. Možda se i nama dogodilo da se radujemo zbog Gospodina; da kličemo zbog postignutog rezultata i zbog lijepe vijesti koju smo primili, no Marija nas danas uči radovati se u Bogu, jer On čini velike stvari.
 
Na velike stvari podsjeća nas glagol veličati – rekao je Sveti Otac i nastavio – Naime, veličati znači uzdizati neku stvarnost zbog njene veličine i ljepote. Marija uzdiže Gospodinovu veličinu, hvali ga govoreći da je zaista velik. U životu je važno tražiti velike stvari, inače se izgubimo u malim stvarima. Marija nam pokazuje da ako želimo da nam život bude sretan, na prvo mjesto moramo staviti Boga, jer samo On je velik.
 
Koliko smo puta umjesto toga živjeli slijedeći stvari koje malo vrijede: predrasude, bijes, suparništvo, zavist, suvišna materijalna dobra... Koliko je bilo sitnica u našem životu! – rekao je papa Franjo i napomenuo – Marija nas danas poziva da pogledamo na velike stvari koje je u njoj učinio Gospodin, a to su one koje danas slavimo. Marija je uznesena na nebo; mala i ponizna, prva je primila najveću slavu.

Ona koja je ljudsko biće, jedna od nas, postigla je vječnost u duši i tijelu – rekao je Papa i dodao – I tamo nas čeka poput majke koja čeka da se njezina djeca vrate kući. Zapravo, Božji je narod zaziva kao „vrata neba“. Na putu smo hodočasnici prema kući koja je „gore“. Danas gledamo Mariju i vidimo cilj. Vidimo da je jedno stvorenje uzneseno u slavu Isusa Krista uskrsloga i to stvorenje nije moglo biti doli ona, Majka Otkupiteljeva. Vidimo da je u nebu zajedno s Kristom, novim Adamom, i Marija, nova Eva, i to nam daje utjehu i nadu u našem hodočašću na zemlji.
 
Svetkovina je Marijina Uznesenja svima poziv, posebno onima koji su pogođeni sumnjama i tugom, te žive gledajući prema dolje – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Pogledajmo gore, nebo je otvoreno; ono ne budi strah, nije više daleko, jer na nebeskom je pragu majka koja nas čeka. Ona je Kraljica neba i naša majka. Ona nas ljubi, smiješi nam se i brižljivo nam pomaže. Kao svaka majka svojoj djeci želi sve najbolje i kaže: „Dragocjeni ste u Božjim očima; niste stvoreni za mala zadovoljstva ovoga svijeta, nego za velike nebeske radosti“.
 
Da, jer Bog je radost, a ne dosada. Dopustimo da nas Marija uzme za ruku. Svaki put kad uzmemo krunicu i molimo se njoj, činimo korak naprijed prema velikom cilju života. Dopustimo da nas privuče istinska ljepota, ne dopustimo da nas obuzmu sitnice života, nego izaberimo velike nebeske stvari. Neka nam Presveta Djevica, Vrata nebeska, svaki dan pomogne s povjerenjem i radošću gledati tamo gdje je naš istinski dom – zaključio je papa Franjo.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 16.8.2019. IPovratak
Božja riječ

25.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Govoraše Isus svojim učenicima: »Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: ’Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!’ Nato upravitelj reče u sebi: ’Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad ­budem maknut s uprave.’ I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: ’­Koliko duguješ gospodaru mojemu?’ On reče: ’Sto ­bata ulja.’ A on će mu: ’Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.’ Zatim reče drugomu: ’A ti, koliko ti duguješ?’ On odgovori: ’Sto korâ pšenice.’ Kaže mu: ’Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.’ I pohvali go­spodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti. I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore. Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam ­vaše dati? Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.« Lk 16, 1-13
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora