Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
ISUSOVE PRISPODOBE

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 17. lipnja 2018.

Angelus2---naslovnica.jpg

Papa Franjo predvodio je u nedjelju 17. lipnja molitvu Anđeoskoga pozdravljenja te u nagovoru hodočasnicima okupljenima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu govorio o današnjem odlomku iz 4. poglavlja Evanđelja po Marku u kojem Isus pomoću kratkih prispodoba svojim učenicima nastoji približiti kraljevstvo Božje i dinamiku njegova rasta, izvještava Radio Vatikan.

U prvoj prispodobi Isus govori da je kraljevstvo Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju, a poruka je da se Isusovim propovijedanjem i djelovanjem naviješta kraljevstvo Božje, ono je ušlo u polje svijeta i raste te se razvija samo od sebe u skladu s vlastitim kriterijima koji čovjeku nisu dokučivi. Ono u svom rastu i klijanju u povijesti ne ovisi toliko o djelovanju ljudi, već je prije svega izraz Božje moći i dobrote, djelovanja Duha Svetoga koji nosi naprijed kršćanski život u narodu Božjem. Papa je napomenuo da se ponekad čini kako povijest sa svojim događajima i protagonistima ide u suprotnom smjeru od plana Oca nebeskoga koji želi pravdu, bratstvo i mir za svu svoju djecu. No mi smo pozvani živjeti ova vremena kao razdoblja kušnje, nade i budnog iščekivanja žetve. Kraljevstvo Božje raste u svijetu na otajstveni, iznenađujući način te otkriva skrivenu snagu malenog sjemena, njegovu pobjedničku životnost. Unutar preokreta osobnih i društvenih događaja koji ponekad kao da označavaju brodolom nade, trebamo se nastaviti pouzdavati u ponizno, ali moćno Božje djelovanje. Iz tog razloga u trenucima tame i u teškoćama ne smijemo klonuti duhom, nego ostati usidreni u vjernosti Bogu, u njegovoj prisutnosti koja uvijek spašava. Zapamtite ovo: Bog uvijek spašava, poručio je Sveti Otac. 

U drugoj prispodobi Isus govori kako je kraljevstvo Božje „kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske". Papa je napomenuo da nama nije lako shvatiti tu logiku Božje nepredvidivosti i prihvatiti je u našem životu. Međutim, Gospodin nas danas potiče na stav vjere koji nadilazi naše projekte, računice, prognoze. Bog je uvijek Bog iznenađenja. Riječ je o pozivu da se velikodušnije otvorimo Božjim planovima, kako na osobnoj tako i na razini zajednice. Autentičnost poslanja Crkve ne ostvaruje se po uspjehu ili rezultatima, nego tako što se hrabro ide naprijed s pouzdanjem i poniznim predanjem Bogu. To je svijest da smo malena i slaba oruđa koja u Božjim rukama i pomoću njegove milosti mogu činiti velika djela, noseći naprijed njegovo Kraljevstvo koje je pravda, mir i radost u Duhu Svetomu, zaključio je papa Franjo.

Istaknuo je zatim da sa zabrinutošću prati dramatični razvoj situacije u Jemenu, čiji je narod iscrpljen dugogodišnjim sukobom. Pozvao je međunarodnu zajednicu da dovede uključene strane za pregovarački stol kako bi se izbjeglo pogoršanje već tragične humanitarne situacije. Papa je zajedno s okupljenim vjernicima izmolio „Zdravo Marijo" za Jemen.

Također je podsjetio da se 20. lipnja obilježava Svjetski dan izbjeglica koji promiču Ujedinjeni narodi kako bi upozorili na tjeskobu i trpljenje koje proživljavaju oni koji su prisiljeni napustiti svoje domove zbog sukoba i progona. Papa je usmjerio pažnju na Global Compact inicijative u korist selilaca i izbjeglica koje bi se trebale usvojiti ove godine, izrazivši pritom nadu da će se postići dogovor koji će promicati sigurne, uređene i zakonite migracije. Također se nada da će se države uključene u te procese dogovoriti oko toga da odgovorno i s ljudskošću pruže pomoć i zaštitu onima koji su prisiljeni napustiti svoju zemlju. Sveti Otac istaknuo je da je svatko od nas pozvan približiti se izbjeglicama i susresti se s njima, vrednovati njihov prinos kako bi se mogli bolje integrirati u zajednice koje ih primaju. U tom se susretu te međusobnom poštovanju i potpori nalazi rješenje za tolike probleme, zaključio je Papa.

Izvor: ika.hr
Objavljeno: 17.6.2018. IPovratak
Božja riječ

33.NEDJELJA KROZ GODINU

Reče Isus svojim učenicima: »U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba. A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.« Mk 13, 24-32
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora