Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
11%
 
10%
 
70%
 
9%
ISUS JE BLAGOSLOV ZA SVAKU OSOBU I ZA ČITAVU LJUDSKU OBITELJ

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, 1. siječnja 2019.

Angelus2---naslovnica-(1).jpg

Draga braćo i sestre, dobar dan i svima sretna nova godina!

Danas, osmog dana nakon Božića, slavimo Svetu Mariju Bogorodicu. Poput betlehemskih pastira ostajemo pogleda uprta u nju i Dijete koje drži u naručju. I na taj način, pokazujući nam Isusa, Spasitelja svijeta, ona, majka, blagoslivlja nas.
 
Danas nas Majka Božja sve blagoslivlja. Blagoslivlja put svakog muškarca i svake žene u ovoj godini koja započinje i koja će dobra u mjeri u kojoj svaki od nas bude prihvatio Božju dobrotu koju je Isus došao donijeti u svijet.
 
Božji je blagoslov ono što daje suštinu svim dobrim željama koje se ovih dana razmjenjuju. I danas liturgija prenosi drevni blagoslov kojim su izraelski svećenici blagoslivljali narod. Poslušajmo dobro, glasi ovako: „Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!“ (Br 6, 24-26). To je drevni blagoslov.
 
Svećenik je, ispruženih ruku nad okupljenim narodom, tri puta ponavljao Božje ime, „Gospodin“. Naime, u Bibliji, ime predstavlja samu stvarnost koja se priziva, i tako, „staviti ime“ Gospodinovo na osobu, obitelj, zajednicu znači pružiti im blagotvornu snagu koja potječe od Njega.
 
U tom istom obrascu, dva puta se spominje „lice“, lice Gospodinovo. Svećenik moli da Bog njime „obasja“ i „da ga svrati“ na svoj narod, i tako mu udijeli milost i mir.
 
Znamo da je prema Svetom pismu čovjeku nedostupno lice Božje: nitko ne može vidjeti Boga i ostati na životu. To izražava Božju transcendenciju, beskrajnu veličinu njegove slave. Ali Božja slava je sva Ljubav, i stoga, premda ostaje nedostupna, poput Sunca koje se ne može gledati, zrači svoju milost na svako stvorenje i, na poseban način, na muškarce i žene, u kojima se ponajvećma zrcali.
 
„A kada dođe punina vremena“ (Gal 4, 4), Bog se objavio u licu jednoga čovjeka, Isusa, „rođena od žene“. I ovdje se vraćamo slici današnjeg blagdana, od koje smo na početku krenuli: slici Svete Bogorodice, koja nam pokazuje Sina, Isusa Krista, Spasitelja svijeta. On je Blagoslov za svaku osobu i za čitavu ljudsku obitelj. On, Isus, izvor je milosti, milosrđa i mira.
 
Zato je sveti papa Pavao VI. htio da prvi siječanj bude Svjetski dan mira; a danas slavimo pedeset i drugi, koja ima za temu: Dobra politika je u službi mira.
 
Ne mislimo da je politika pridržana samo za vladajuće: svi smo odgovorni za život „grada“, za opće dobro; i politika je također dobra u mjeri u kojoj svatko ispuni svoju zadaću u služenju miru. Neka nam Sveta Bogorodica pomogne u ovoj svakodnevnoj zadaći.
 
Želim da je svi sada pozdravimo, ponavljajući tri puta: „Sveta Bogorodice“. Zajedno: „Sveta Bogorodice“, „Sveta Bogorodice“, „Sveta Bogorodice“.
 
Nakon Angelusa
Draga braćo i sestre,
na Božić sam uputio Rimu i svijetu poruku bratstva. Danas je ponavljam kao želju za mirom i blagostanjem. I molimo svakoga dana za mir.
 
Zahvaljujem Predsjedniku Republike Italije na čestitkama koje mi je sinoć uputio. Neka Gospodin uvijek blagoslivlja njegovo uzvišeno i dragocjeno služenje talijanskom narodu.
 
Srdačne pozdrave upućujem posebno vama, dragi Rimljani i hodočasnici koji ste se danas u tako velikom broju okupili ovdje na Trgu svetoga Petra! Ovo izgleda kao kanonizacija! Pozdravljam sudionike manifestacije „Mir u svim zemljama“ koju organizira Zajednica Svetog Egidija. I ovdje želim izraziti svoju zahvalnost i svoju blizinu bezbrojnim inicijativama molitve i zauzimanja za mir koje se održavaju na ovaj dan u svim dijelovima svijeta, koje promiču crkvene zajednice; želim podsjetiti posebno na onu koja se održala jučer navečer u Materi.
 
Neka nam Gospodin, po zagovoru Djevice Marije, udijeli da budemo mirotvorci – a to počinje kod kuće, u obitelji: mirotvorci – svaki dan nove godine. I želim vam, još jednom, sretnu i svetu godinu. Molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i do viđenja.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 1.1.2019. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Kaza Isus svojim učenicima prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati: »U nekom gradu bio sudac. Boga se nije bojao, za ljude nije mario. U tom gradu bijaše i neka udovica. Dolazila k njemu i molila: ’Obrani me od mog tužitelja!’ No on ne htjede zadugo. Napokon reče u sebi: ’Iako se Boga ne bojim nit zaljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me.’« Nato reče Gospodin: »Čujte što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog ­obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k ­njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?« Lk 18, 1-8
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora