Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
ISUS JE BLAGOSLOV ZA SVAKU OSOBU I ZA ČITAVU LJUDSKU OBITELJ

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, 1. siječnja 2019.

Angelus2---naslovnica-(1).jpg

Draga braćo i sestre, dobar dan i svima sretna nova godina!

Danas, osmog dana nakon Božića, slavimo Svetu Mariju Bogorodicu. Poput betlehemskih pastira ostajemo pogleda uprta u nju i Dijete koje drži u naručju. I na taj način, pokazujući nam Isusa, Spasitelja svijeta, ona, majka, blagoslivlja nas.
 
Danas nas Majka Božja sve blagoslivlja. Blagoslivlja put svakog muškarca i svake žene u ovoj godini koja započinje i koja će dobra u mjeri u kojoj svaki od nas bude prihvatio Božju dobrotu koju je Isus došao donijeti u svijet.
 
Božji je blagoslov ono što daje suštinu svim dobrim željama koje se ovih dana razmjenjuju. I danas liturgija prenosi drevni blagoslov kojim su izraelski svećenici blagoslivljali narod. Poslušajmo dobro, glasi ovako: „Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!“ (Br 6, 24-26). To je drevni blagoslov.
 
Svećenik je, ispruženih ruku nad okupljenim narodom, tri puta ponavljao Božje ime, „Gospodin“. Naime, u Bibliji, ime predstavlja samu stvarnost koja se priziva, i tako, „staviti ime“ Gospodinovo na osobu, obitelj, zajednicu znači pružiti im blagotvornu snagu koja potječe od Njega.
 
U tom istom obrascu, dva puta se spominje „lice“, lice Gospodinovo. Svećenik moli da Bog njime „obasja“ i „da ga svrati“ na svoj narod, i tako mu udijeli milost i mir.
 
Znamo da je prema Svetom pismu čovjeku nedostupno lice Božje: nitko ne može vidjeti Boga i ostati na životu. To izražava Božju transcendenciju, beskrajnu veličinu njegove slave. Ali Božja slava je sva Ljubav, i stoga, premda ostaje nedostupna, poput Sunca koje se ne može gledati, zrači svoju milost na svako stvorenje i, na poseban način, na muškarce i žene, u kojima se ponajvećma zrcali.
 
„A kada dođe punina vremena“ (Gal 4, 4), Bog se objavio u licu jednoga čovjeka, Isusa, „rođena od žene“. I ovdje se vraćamo slici današnjeg blagdana, od koje smo na početku krenuli: slici Svete Bogorodice, koja nam pokazuje Sina, Isusa Krista, Spasitelja svijeta. On je Blagoslov za svaku osobu i za čitavu ljudsku obitelj. On, Isus, izvor je milosti, milosrđa i mira.
 
Zato je sveti papa Pavao VI. htio da prvi siječanj bude Svjetski dan mira; a danas slavimo pedeset i drugi, koja ima za temu: Dobra politika je u službi mira.
 
Ne mislimo da je politika pridržana samo za vladajuće: svi smo odgovorni za život „grada“, za opće dobro; i politika je također dobra u mjeri u kojoj svatko ispuni svoju zadaću u služenju miru. Neka nam Sveta Bogorodica pomogne u ovoj svakodnevnoj zadaći.
 
Želim da je svi sada pozdravimo, ponavljajući tri puta: „Sveta Bogorodice“. Zajedno: „Sveta Bogorodice“, „Sveta Bogorodice“, „Sveta Bogorodice“.
 
Nakon Angelusa
Draga braćo i sestre,
na Božić sam uputio Rimu i svijetu poruku bratstva. Danas je ponavljam kao želju za mirom i blagostanjem. I molimo svakoga dana za mir.
 
Zahvaljujem Predsjedniku Republike Italije na čestitkama koje mi je sinoć uputio. Neka Gospodin uvijek blagoslivlja njegovo uzvišeno i dragocjeno služenje talijanskom narodu.
 
Srdačne pozdrave upućujem posebno vama, dragi Rimljani i hodočasnici koji ste se danas u tako velikom broju okupili ovdje na Trgu svetoga Petra! Ovo izgleda kao kanonizacija! Pozdravljam sudionike manifestacije „Mir u svim zemljama“ koju organizira Zajednica Svetog Egidija. I ovdje želim izraziti svoju zahvalnost i svoju blizinu bezbrojnim inicijativama molitve i zauzimanja za mir koje se održavaju na ovaj dan u svim dijelovima svijeta, koje promiču crkvene zajednice; želim podsjetiti posebno na onu koja se održala jučer navečer u Materi.
 
Neka nam Gospodin, po zagovoru Djevice Marije, udijeli da budemo mirotvorci – a to počinje kod kuće, u obitelji: mirotvorci – svaki dan nove godine. I želim vam, još jednom, sretnu i svetu godinu. Molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i do viđenja.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 1.1.2019. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA DOŠAŠĆA

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propo­-vije­dajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; ­hranom mu bijahu ska­kavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordan­ska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ­ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, sije­če se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.« Mt 3, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora