Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
GOSPODIN NAM DAJE MIR I OPROŠTENJE

Papa: Pred snažnom prisutnošću zla u svijetu, kršćani osjećaju da je Isus na našoj strani

Angelus---naslovnica.jpg

Posvudašnja prisutnost zla u svijetu i u samim našim srcima, stvarnost je kojoj je papa Franjo posvetio današnju katehezu tijekom opće audijencije, dovršavajući niz razmatranja o molitvi „Očenaš“ koji je započeo prije nekoliko tjedana. Unatoč lošem vremenu, oko 20 tisuća ljudi ispunilo je Trg svetoga Petra, kamo je Papa došao u pratnji osam malih izbjeglica, dječaka i djevojčica, korisnika centra Bolji svijet (Mondo Migliore), na periferiji Rima, i na čijim je kapama pisalo „pomoć“, a na majicama „prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati“.
 
Sedam je pitanja u „Očenašu“, rekao je Sveti Otac 27. veljače, a danas se osvrnuo na posljednje koje glasi: „oslobodi nas od zla“. Tko moli, osim što traži da ne bude napastovan, također moli da bude oslobođen od zla – rekao je papa Franjo i istaknuo – priznaje prisutnost Zloga i njegovu prijetnju. Naime, kršćanska molitva ne zatvara oči pred životom. To je sinovska molitva, a ne dječja molitva. Nije toliko zanesena Božjim očinstvom da bi zaboravila da je čovjekov put pun teškoća.
 
Kada ne bi bilo posljednjih stihova „Očenaša“, kako bi mogli moliti grešnici, progonjeni, razočarani i umirući? – upitao je Papa i odgovorio – Posljednji je zaziv naša molba kada smo na rubu. Zlo je u našem životu neosporna stvarnost, dovoljno je pogledati povijesne dokumente i naći ćemo razočaravajući popis o tome koliko je naš život na ovom svijetu često bio neuspjela pustolovina. Toliko da se ponekad prisutnost zla, koje nije Božje djelo, čini svjetlija od Božjeg milosrđa.
 
Tu prisutnost, koja smeta, nalazimo u prirodi, povijesti i u svojem srcu, te se ona pojavljuje kao suprotnost otajstvu samoga Boga – rekao je Sveti Otac i nastavio – Posljednji je vapaj „Očenaša“ upućen protiv toga zla koje pod svojim okriljem drži najrazličitija iskustva: čovjekovo žalovanje, nedužnu bol, ropstvo, iskorištavanje drugoga i plač nevine djece. Svi ti događaji protestiraju u čovjekovom srcu i vape u posljednjem dijelu Isusove molitve.
 
Papa Franjo je podsjetio da je sam Isus potpuno iskusio prodor zla u trenutku muke, te je i On molio „Abba! Oče! Tebi je sve moguće; oslobodi me od ovoga kaleža!“ Isus je umro na križu, iskusio je samoću, prezir, poniženje i okrutnost. To je čovjek; biće posvećeno životu koje sanja o ljubavi i dobru, no koje neprestano sebe i svoje bližnje izlaže zlu, do te mjere da možemo biti u iskušenju očajavati nad čovjekom.
 
Kršćanin poznaje moć zla, no također doživljava da je Isus na našoj strani i da nam dolazi u pomoć – rekao je Papa i dodao – Sin Božji nas je izbavio od zla, On koji je u trenutku posljednje borbe Petru naredio da stavi mač u korice, koji je razbojniku koji se pokajao osigurao raj i koji je zazivao: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine! Iz Isusovog oproštenja na križu proizlazi mir, istinski mir dolazi odande.
 
Mir je dar Uskrsloga, to je dar koji nam daje Isus – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Sjetite se da je prvi pozdrav uskrsloga Isusa „mir vama“, „mir vašim dušama, vašim srcima i vašim životima“. Gospodin nam daje mir i oproštenje, no mi moramo tražiti „izbavi nas od zla“ kako ne bismo upali u zlo. To je naša nada i snaga koju nam daje uskrsli Isus koji je ovdje među nama. 
 
Nakon kateheze Papa je pozdravio sve vjernike, osobito izaslanstvo organizacije Save the Children Italy koje je prigodom 100. obljetnice svoga djelovanja došlo na audijenciju. Potom se obratio Blaženoj Djevici Mariji. U ovom mjesecu svibnju koji je posvećen Gospi, pozivam vas da je oponašate. Budite hrabri i sposobni otvoriti srce Bogu i braći, kako biste mogli biti instrumenti Božjeg milosrđa i nježnosti.
 
Zatim je posebno pozdravio predstavnike sveučilišnih centara i instituta za proučavanje obitelji iz različitih zemalja koji su se okupili na svojem prvom susretu pod naslovom „Family International Monitor“, koji je organizirao Papinski institut Ivan Pavao II. Taj susret održava se prigodom Međunarodnog dana obitelji koji ove godine podsjeća na ulogu obitelji u brizi za stvoreno, za naš zajednički dom – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 17.5.2019. IPovratak
Božja riječ

3.NEDJELJA DOŠAŠĆA

Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.« Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: ‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’ Zaista, kažem vam, između rođenih od ­žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!« Mt 11, 2-11
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora