Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
9%
 
11%
 
69%
 
11%
GOSPODIN NAM DAJE MIR I OPROŠTENJE

Papa: Pred snažnom prisutnošću zla u svijetu, kršćani osjećaju da je Isus na našoj strani

Angelus---naslovnica.jpg

Posvudašnja prisutnost zla u svijetu i u samim našim srcima, stvarnost je kojoj je papa Franjo posvetio današnju katehezu tijekom opće audijencije, dovršavajući niz razmatranja o molitvi „Očenaš“ koji je započeo prije nekoliko tjedana. Unatoč lošem vremenu, oko 20 tisuća ljudi ispunilo je Trg svetoga Petra, kamo je Papa došao u pratnji osam malih izbjeglica, dječaka i djevojčica, korisnika centra Bolji svijet (Mondo Migliore), na periferiji Rima, i na čijim je kapama pisalo „pomoć“, a na majicama „prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati“.
 
Sedam je pitanja u „Očenašu“, rekao je Sveti Otac 27. veljače, a danas se osvrnuo na posljednje koje glasi: „oslobodi nas od zla“. Tko moli, osim što traži da ne bude napastovan, također moli da bude oslobođen od zla – rekao je papa Franjo i istaknuo – priznaje prisutnost Zloga i njegovu prijetnju. Naime, kršćanska molitva ne zatvara oči pred životom. To je sinovska molitva, a ne dječja molitva. Nije toliko zanesena Božjim očinstvom da bi zaboravila da je čovjekov put pun teškoća.
 
Kada ne bi bilo posljednjih stihova „Očenaša“, kako bi mogli moliti grešnici, progonjeni, razočarani i umirući? – upitao je Papa i odgovorio – Posljednji je zaziv naša molba kada smo na rubu. Zlo je u našem životu neosporna stvarnost, dovoljno je pogledati povijesne dokumente i naći ćemo razočaravajući popis o tome koliko je naš život na ovom svijetu često bio neuspjela pustolovina. Toliko da se ponekad prisutnost zla, koje nije Božje djelo, čini svjetlija od Božjeg milosrđa.
 
Tu prisutnost, koja smeta, nalazimo u prirodi, povijesti i u svojem srcu, te se ona pojavljuje kao suprotnost otajstvu samoga Boga – rekao je Sveti Otac i nastavio – Posljednji je vapaj „Očenaša“ upućen protiv toga zla koje pod svojim okriljem drži najrazličitija iskustva: čovjekovo žalovanje, nedužnu bol, ropstvo, iskorištavanje drugoga i plač nevine djece. Svi ti događaji protestiraju u čovjekovom srcu i vape u posljednjem dijelu Isusove molitve.
 
Papa Franjo je podsjetio da je sam Isus potpuno iskusio prodor zla u trenutku muke, te je i On molio „Abba! Oče! Tebi je sve moguće; oslobodi me od ovoga kaleža!“ Isus je umro na križu, iskusio je samoću, prezir, poniženje i okrutnost. To je čovjek; biće posvećeno životu koje sanja o ljubavi i dobru, no koje neprestano sebe i svoje bližnje izlaže zlu, do te mjere da možemo biti u iskušenju očajavati nad čovjekom.
 
Kršćanin poznaje moć zla, no također doživljava da je Isus na našoj strani i da nam dolazi u pomoć – rekao je Papa i dodao – Sin Božji nas je izbavio od zla, On koji je u trenutku posljednje borbe Petru naredio da stavi mač u korice, koji je razbojniku koji se pokajao osigurao raj i koji je zazivao: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine! Iz Isusovog oproštenja na križu proizlazi mir, istinski mir dolazi odande.
 
Mir je dar Uskrsloga, to je dar koji nam daje Isus – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Sjetite se da je prvi pozdrav uskrsloga Isusa „mir vama“, „mir vašim dušama, vašim srcima i vašim životima“. Gospodin nam daje mir i oproštenje, no mi moramo tražiti „izbavi nas od zla“ kako ne bismo upali u zlo. To je naša nada i snaga koju nam daje uskrsli Isus koji je ovdje među nama. 
 
Nakon kateheze Papa je pozdravio sve vjernike, osobito izaslanstvo organizacije Save the Children Italy koje je prigodom 100. obljetnice svoga djelovanja došlo na audijenciju. Potom se obratio Blaženoj Djevici Mariji. U ovom mjesecu svibnju koji je posvećen Gospi, pozivam vas da je oponašate. Budite hrabri i sposobni otvoriti srce Bogu i braći, kako biste mogli biti instrumenti Božjeg milosrđa i nježnosti.
 
Zatim je posebno pozdravio predstavnike sveučilišnih centara i instituta za proučavanje obitelji iz različitih zemalja koji su se okupili na svojem prvom susretu pod naslovom „Family International Monitor“, koji je organizirao Papinski institut Ivan Pavao II. Taj susret održava se prigodom Međunarodnog dana obitelji koji ove godine podsjeća na ulogu obitelji u brizi za stvoreno, za naš zajednički dom – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 17.5.2019. IPovratak
Božja riječ

21.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Isus je prolazio i naučavao gradovima i selima. Reče mu tada netko: »Gospodine, je li malo onih koji se spasa­vaju?« A on im reče: »Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći. Kada gospodar kuće ustane i zaključa ­vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ’Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgo­voriti: ’Ne znam vas odakle ste!’ Tada ćete početi govoriti: ’Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima naučavao!’ A on će vam reći: ’Kažem vam: ne znam odakle ste. Odstupite od mene, svi zlotvori!’ Ondje će biti plač i škrgut zubi kad ­ugled­ate Abrahama i Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjem, a sebe vani, izbačene. I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.« Lk 13, 22-30
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h
09:30h
18:30h

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora