Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
EUHARISTIJA – SAVEZ LJUBAVI

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 3. lipnja 2018.

Angelus---naslovnica-(1).jpg

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas se u mnogim zemljama, među kojima je i Italija, slavi svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, ili, prema najpoznatijem latinskom izrazu, svetkovina Corpus Domini. Evanđelje nam donosi Isusove riječi, koje je uputio učenicima na posljednjoj večeri: „Uzmite, ovo je tijelo moje". A zatim: „Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva" (Mk 14, 22.24). Upravo se zbog tog saveza ljubavi kršćanska zajednica okuplja svake nedjelje, i svaki dan, oko euharistije, sakramenta Kristove otkupiteljske žrtve. I privučeni njegovom stvarnom prisutnošću, kršćani mu se klanjaju i promatraju ga pod skromnom prilikom kruha koji je postao njegovo Tijelo.
 
Svaki put kad slavimo euharistiju, po tom tako skromnom i u isti mah tako svečanom sakramentu, mi proživljavamo iskustvo novog Saveza koji u punini ostvaruje zajedništvo između Boga i nas. I kao dionici ovog Saveza, mi, premda maleni i siromašni, surađujemo u izgrađivanju povijesti kakvu Bog želi. Zato svako euharistijsko slavlje, dok predstavlja čin javnog bogoštovlja, ima poveznicu sa životom i konkretnim događajima našeg života. Dok se hranimo Kristovim tijelom i krvlju, postajemo jedno s njim, primamo u sebe njegovu ljubav, ne zato da bi je ljubomorno čuvali za sebe, nego da bi je dijelili s drugima. Ova je logika upisana u euharistiju: primamo u sebe njegovu ljubav i dijelimo je s drugima. To je euharistijska logika. U njoj promatramo Isusa, kruh koji se lomi i daruje, krv prolivenu za naše spasenje. To je prisutnost koja poput vatre svojim plamenom sagorijeva sebične stavove, pročišćava nas od sklonosti da dajemo tek kad primimo i užiže u nama želju da i mi također, u jedinstvu Isusom, postanemo kruh koji se lomi i krv koja se prolijeva za našu braću.
 
Blagdan Tijelova je, prema tome, otajstvo privlačenja Kristu i preobrazbe u njega. To je i škola konkretne, strpljive i požrtvovne ljubavi, poput Isusa na križu. Uči nas da postanemo spremniji prihvatiti i više raspoloživi prema onima koji traže razumijevanje, pomoć, ohrabrenje i marginalizirani su i sami. Prisutnost živog Isusa u euharistiji je poput vrata, otvorenih vrata između hrama i ulice, između vjere i povijesti, između Božjega grada i čovjekova grada.
 
Izraz pučke euharistijske pobožnosti je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom, koja se na današnju svetkovinu održava u mnogim zemljama.
 
I ja ću večeras u Ostiji – kao što je učinio blaženi Pavao VI. prije 50 godina – slaviti misu, nakon koje će slijediti procesija s Presvetim. Pozivam sve da sudjeluju, također duhovno, posredstvom radija i televizije. Neka nas Majka Božja prati u ovome danu.
 
Nakon Angelusa
Draga braćo i sestre, dobar dan!
Jučer je, u Napulju, blaženom proglašena sestra Marija Raspeta od Božje ljubavi (Maria Crocifissa del Divino Amore), svjetovnog imena Maria Gagani, utemeljiteljica sestara apostolkinja Presvetog Srca. Ta duhovna kći oca Pija bila je prava apostolkinja na polju obrazovanja i župnog pastorala. Neka njezin primjer i zagovor budu potpora njezinim duhovnim kćerima i svim odgojiteljima. Svi zaplješćimo novoj blaženici, svi: pozdravimo je!
 
Pridružujem se mojoj braći biskupima Nikaragve u izražavanju žalosti zbog teških nasilja, u kojima je bilo mrtvih i ranjenih, a koja su počinile oružane skupine kako bi ugušile prosvjede. Molim za žrtve i njihove obitelji. Crkva je uvijek za dijalog, ali to zahtijeva djelatno zauzimanje oko poštivanja slobode i nadasve života. Molim da prestane svako nasilje i da se što je prije moguće osiguraju uvjeti za nastavak dijaloga.

Izvor: ika.hr
Objavljeno: 3.6.2018. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: »Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.« Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: »Znate da oni koji se ­smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije ­tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslu­žitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin ­Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.« Mk 10, 35-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora