Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
DUH SVETI PREOBRAŽAVA NAŠE SRCE I OTVARA GA ISTINI I LJUBAVI

Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 17. svibnja 2020.

Angelus3-naslovnica.jpg

Evanđelje nam današnje nedjelje prikazuje dvije temeljne poruke: izvršavanje zapovijedi i obećanje Duha Svetoga – rekao je papa Franjo danas prije molitve Kraljice neba u biblioteci Apostolske palače. Isus ljubav prema sebi povezuje s izvršavanjem zapovijedi i to ističe u svojem oproštajnom govoru – rekao je Papa i citirao – „ Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi“.

Isus od nas traži da ga ljubimo, no objašnjava nam da ta ljubav ne završava u želji za njim ili u nekom osjećaju – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Ne, traži da budemo spremni slijediti njegov put, to jest Očevu volju. A ona je sažeta u zapovijedi uzajamne ljubavi koju nam je sam Isus dao: „Kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge“. Nije rekao: „Ljubite mene, kao što sam ja vas ljubio“, nego „ljubite se uzajamno kao što sam ja vas ljubio“. On nas ljubi, ne tražeći uzvrat i želi da ta njegova besplatna ljubav među nama postane konkretan oblik života. To je njegova volja.

Da bi pomogao učenicima da idu tim putom, Isus obećava da će moliti Oca da pošalje „drugoga Branitelja“, to jest Tješitelja koji će uzeti njegovo mjesto, te im dati pamet da slušaju i hrabrost da izvršavaju njegove riječi – rekao je papa Franjo i napomenuo – To je Duh Sveti, dar Božje ljubavi koji se spušta u srce kršćanina. Nakon što je Isus umro i uskrsnuo, njegova se ljubav daruje onima koji vjeruju u njega i koji su kršteni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Sam ih Duh Sveti vodi, prosvjetljuje i jača, kako bi svatko u životu mogao ići kroz nevolje i teškoće, radosti i žalosti, ostajući na Isusovom putu – rekao je Papa i primijetio – To je moguće upravo slušajući Duha Svetoga, kako bi sa svojom djelatnom prisutnošću mogao ne samo tješiti, nego preobraziti naše srce, otvoriti ga istini i ljubavi. Suočeni s iskustvom pogrešaka i grijeha, koje svi činimo, Duh Sveti nam pomaže da ne podlegnemo, te nam daje da shvatimo i u potpunosti živimo smisao Isusovih riječi: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati“.

Zapovijedi nam nisu dane kao svojevrsno zrcalo u kojem se može vidjeti naša bijeda i nedosljednost – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Ne, Božja nam je riječ dana kao riječ života koja preobražava, obnavlja, ne sudi da bi osudila, nego liječi i cilj joj je oprost. To je riječ koja je svjetlo našim koracima. A sve je to djelo Duha Svetoga! On je dar Božji i sam Bog koji nam pomaže da budemo slobodni ljudi koji hoće i znaju ljubiti, koji su shvatili da je život poslanje kako bi naviještali čudesa koja Gospodin izvršava u onima koji mu vjeruju.

Neka nam Djevica Marija, model Crkve koja je znala Božju riječ slušati i dar Duha Svetoga prihvatiti, pomogne živjeti radost Evanđelja, svjesni da nas podržava Duh Sveti, božanski oganj koji grije srca i osvjetljava naše korake – zaključio je papa Franjo.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 17.5.2020. IPovratak
Božja riječ

PRESVETO TROJSTVO

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.« Iv 3,  16-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora