Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
CVJETNICA U VATIKANU

Papa Franjo predvodio je na Cvjetnicu 14. travnja na Trgu sv. Petra svečano liturgijsko slavlje Nedjelje Muke Gospodnje.

papa-1.PNG

U sredini trga, u blizini obeliska, Papa je blagoslovio palmine i maslinove grane, a po završetku procesije slavio je Misu Gospodinove muke.

Na slavlju su sudjelovali, u povodu biskupijske proslave XXXIV. Svjetskog dana mladih, na temu „Evo službenice Gospodnje: neka mi bude po tvojoj riječi“ (Lk 1, 38), mladi iz Rima i drugih biskupija. Na misi se okupilo četrdesetak tisuća vjernika, a na podnevnoj molitvi Anđeo Gospodnji još drugih desetak tisuća.

U homiliji je Papa potaknuo okupljene da po Isusovu primjeru mole, šute i budu ponizni kako bi pobijedili đavlov trijumfalizam i postigli Kraljevstvo Božje. Protiv trijumfalizma pobjeđuje Isusova šutnja, rekao je papa u homiliji na misi na Nedjelju Muke Gospodnje. Klicanje prilikom ulaska u Jeruzalem i Isusovo poniženje. Svečani poklici i žestoki bijes. Ta dvostruka tajna svake godine prati ulazak u Sveti tjedan – rekao je Papa i istaknuo – Dva su posebna trenutka toga slavlja: na početku procesija s palminim i maslinovim grančicama, a potom svečano čitanje izvještaja o muci. Trebamo se uključiti u to djelo nadahnuto Duhom Svetim kako bismo dobili ono što smo tražili u molitvi: pratiti našega Spasitelja na Njegovom putu te uvijek biti svjesni velike pouke Njegove muke kao uzora života i pobjede nad zloduhom.

Isus nam pokazuje kako se suočiti s teškim trenucima i najpodmuklijim napastima, čuvajući mir u srcu koji nije odvojenost, nije bešćutnost i nije nadmoćnost, nego pouzdano predanje Ocu i Njegovoj volji spasenja, života i milosrđa – rekao je Sveti Otac i napomenuo – U cijelom svojem poslanju, prolazio je kroz iskušenja, izvršavajući svoje djelo tako što je odabrao poslušnost Ocu. Od početka u četrdesetodnevnoj borbi u pustinji sve do kraja u muci, Isus odbacuje tu napast s poslušnim povjerenjem Ocu.

Pa i prilikom svojega ulaska u Jeruzalem, Isus nam pokazuje put – rekao je papa Franjo i objasnio – Jer u tom je događaju zloduh, knez ovoga svijeta imao kartu za odigrati, a to je trijumfalizam na koji je Gospodin odgovorio tako što je ostao vjeran svojem putu poniznosti. Trijumfalizam se pokušava približiti cilju pomoću prečaca i lažnih kompromisa. Cilja popeti se na pobjednička kola. Trijumfalizam živi od gesti i riječi koje, međutim, nisu prošle kroz kušnju križa. Hrani se uspoređujući se s drugima, procjenjujući ih uvijek gorim, manjkavim i neuspješnim.

Dovitljiv oblik trijumfalizma svjetovna je duhovnost koja je najveća opasnost, najpodmuklija napast koja prijeti Crkvi – rekao je Papa i nastavio – Svojom mukom Isus je uništio trijumfalizam. Gospodin se zaista radovao s narodom, s mladima koji su uzvikivali Njegovo ime i slavili ga kao Kralja i Mesiju. Njegovo srce uživalo je u promatranju oduševljenja i slavlja blagdana siromašnih Izraelaca. Do te mjere da je onim farizejima, koji su ga tražili da prekori svoje učenike zbog njihova sablažnjavajućeg uzvikivanja, odgovorio: „Kažem vam, ako ovi ušute, kamenje će vikati!“ (Lk 19,40). Poniznost ne znači nijekanje stvarnosti, a Isus je stvarno Mesija i Kralj.

No u isto vrijeme Kristovo je srce na drugom putu, na svetom putu koji samo On i Otac znaju – rekao je Sveti Otac i istaknuo – to je put koji ide od „Božjeg stanja“ do „stanja sluge“, put poniženja u poslušnosti „sve do smrti, smrti na križu“ (Fil 2,6-8). On zna da za postizanje istinskog trijumfa mora stvoriti mjesta za Boga, a da bi stvorio prostor za Boga postoji samo jedan način: osloboditi se i odreći sebe. Šutjeti, moliti, poniziti se. S križem se ne može pregovarati: ili ga se prihvaća ili ga se odbacuje. Svojim poniženjem Isus nam je htio otvoriti put vjere, hodeći njime pred nama.

Nakon Njega, prva koja je tim putom išla, bila je Njegova Majka Marija, prva učenica – rekao je papa Franjo i dodao – Blažena Djevica Marija i sveci morali su trpjeti kako bi hodili u vjeri i volji Božjoj, suočavajući se s teškim i bolnim životnim događajima, odgovarajući vjerom što zahtijeva „određeni napor srca“. To je noć vjere. No samo iz te noći nastaje zora uskrsnuća. Pod križem Marija je ponovno razmislila o riječima kojima je anđeo najavio njezina Sina: „On će biti velik; Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja“ (Lk 1,32-33).

Marija se na Golgoti suočila s potpunim nijekanjem tog obećanja – rekao je Papa i primijetio – njezin Sin umire na križu kao zločinac. Tako je trijumfalizam uništen Isusovim poniženjem, no jednako je tako uništen u srcu Njegove Majke. Oboje su znali šutjeti. Bezbrojni sveci i svetice predvođeni Marijom slijedili su Isusa na putu poniznosti i poslušnosti. Danas na Svjetski dan mladih, prisjećam se mnogih mladih svetaca i svetica, osobito onih koje samo Bog poznaje, a koje nam ponekad voli otkriti ​​kao iznenađenje.

Dragi mladi, nemojte se stidjeti pokazivati svoje oduševljenje za Isusa, klicati da On živi i da je naš život – rekao je Sveti Otac i potaknuo – No, istovremeno, ne bojte se slijediti ga na putu križa. A kad čujete da od vas traži da se odreknete sebe i svojih sigurnosti, da se potpuno povjerite Ocu koji je na nebu, onda se radujte i kličite! Na putu ste Kraljevstva Božjega.

Svečano klicanje i žestoki bijes. Dojmljiva je Isusova šutnja u muci kojom pobjeđuje iskušenje odgovoriti, biti „posrednik“ – rekao je papa Franjo i naglasio – U trenucima tame i velike nevolje treba šutjeti, imati hrabrosti šutjeti kako bi to bila blaga, a ne gorka šutnja. Blagost šutnje učinit će da izgledamo još slabiji i poniženiji, a onda će se đavao ohrabriti i izići na otvoreno. Treba mu se oduprijeti u šutnji, držeći svoj stav, no istim Isusovim ponašanjem. On zna da je rat između Boga i Kneza ovoga svijeta te da nije riječ o tome da stavimo ruku na mač, nego da ostanemo mirni i čvrsti u vjeri.

To je Božji čas u kojem Bog ulazi u bitku, moramo mu dopustiti da to učini. Naše sigurno mjesto bit će pod plaštom Svete Majke Božje. Dok čekamo da Gospodin dođe i smiri oluju (Mk 4,37-41), uz svoje tiho svjedočanstvo u molitvi, dajmo sebi i drugima „razlog nade koja je u nama“ (1 Pt 3,15). To će nam pomoći da živimo u svetoj napetosti između sjećanja na obećanja, stvarnosti bijesa koji je prisutan na putu križa i nade u uskrsnuće – zaključio je Papa.

Nakon svečane mise Papa je zajedno s vjernicima okupljenim na Trgu po običaju izmolio podnevni nagovor Anđelova pozdravljenja. Podsjetivši kako se na današnju Cvjetnicu u svim mjesnim Crkvama slavi Dan mladih, pozvao je mlade da usvoje i žive u svakodnevnom životu smjernice iz nedavne apostolske pobudnice Christus vivit, koja je, kako je rekao, “plod sinode u rad koje su bili uključeni također mnogi vaši vršnjaci. U tome tekstu svaki od vas može naći plodonosne poticaje za svoj život i put rasta u vjeri i služenju braći”, istaknuo je Sveti Otac.

Vjernicima na Trgu podijeljene su krunice od maslinovog drva izrađene u Svetoj zemlji za Svjetski susret mladih u Panami prošlog siječnja i za današnji dan. Te su krunice posebni Papin dar koji je još jednom uputio poziv mladima i svima da mole krunicu za mir, osobito za mir u Svetoj zemlji i na Bliskom istoku.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr

Objavljeno: 14.4.2019. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA DOŠAŠĆA

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propo­-vije­dajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; ­hranom mu bijahu ska­kavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordan­ska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ­ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, sije­če se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.« Mt 3, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora