Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
BUDIMO GRADITELJI MOSTOVA, A NE ZIDOVA

Neka nas Gospodar života ne nađe hladne i ravnodušne pred tolikim patnjama našega vremena

Franjo_18_00---slider-(1).jpeg

Pred tolikim patnjama našega vremena, neka nas Gospodar života ne nađe hladne i ravnodušne; neka nas učini graditeljima mostova, a ne zidova – rekao je papa Franjo danas, na Uskrs, prije tradicionalnoga blagoslova „Urbi et orbi“ koji je iz središnje lođe Bazilike svetoga Petra podijelio pred oko 70 tisuća vjernika .
 
Crkva danas obnavlja navještaj prvih učenika: „Isus je uskrsnuo!“ Od usta do usta, od srca do srca odzvanja poziv na slavlje: „Aleluja! Aleluja!“ – rekao je Papa i izrazio želju – Na ovo uskrsno jutro vječne mladosti Crkve i cijeloga čovječanstva, želio bih svakome od vas prenijeti početne riječi nedavne apostolske pobudnice posvećene osobito mladima.
 
„Krist živi. On je naša nada i najljepša mladost ovoga svijeta. Sve što dotakne postaje mlado, postaje novo, ispunja se životom. Stoga, prve su riječi koje želim uputiti svakom mladom kršćaninu i svakom drugom kršćaninu: On živi i želi da vi živite! On je u vama, On je s vama i nikada ne odlazi. Koliko god se vi udaljili od Njega, pored vas je Uskrsli koji vas poziva i čeka da počnete iz početka. Kada se zbog tuge, zlopamćenja, strahova, sumnji i neuspjeha osjećate starima, On je tu da vam da snagu i nadu” (Christus vivit, 1-2).
 
Ta je poruka istovremeno upućena svakoj osobi i svijetu – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Kristovo je uskrsnuće načelo novog života za svaku osobu, jer istinska obnova uvijek počinje od srca i od savjesti. No, Uskrs je također početak novoga svijeta koji je oslobođen od ropstva grijeha i smrti; svijet se konačno otvorio Kraljevstvu Božjem, Kraljevstvu ljubavi, mira i bratstva.
 
Krist živi i ostaje s nama – rekao je papa Franjo i naglasio – On pokazuje svjetlo svoga lica kao Uskrsli i ne napušta one koji su u kušnji, boli i žalosti. On, živi Bog, neka bude nada za voljeni sirijski narod, žrtvu stalnog sukoba koji prijeti da će nas učiniti sve više razočaranima, pa i ravnodušnima. Međutim, vrijeme je za obnovu zauzetosti za političko rješenje koje odgovara pravednim težnjama slobode, mira i pravde, koje će se suočiti s humanitarnom krizom i potaknuti siguran povratak raseljenih osoba, kao i onih koji su se sklonili u susjedne zemlje, posebno u Libanon i Jordan.
 
Uskrs nas potiče da gledamo na Bliski istok koji je rastrgan stalnim podjelama i napetostima – rekao je Papa i primijetio – Kršćani u tim krajevima strpljivo i ustrajno ne prestaju svjedočiti uskrslog Gospodina i pobjedu života nad smrću. Posebnu misao upućujem stanovništvu Jemena, osobito djeci koja su iscrpljena od gladi i rata. Uskrsno svjetlo neka prosvijetli sve vladare i narode Bliskog Istoka, počevši od Izraelaca i Palestinaca, neka ih potakne da ublaže tolike patnje i nastoje ostvariti budućnost mira i stabilnosti.
 
Neka oružje prestane prolijevati krv u Libiji gdje su posljednjih tjedana ponovo počeli umirati bespomoćni ljudi, a mnoge su obitelji prisiljene napustiti svoj dom – rekao je Sveti Otac i uputio apel – Pozivam sukobljene strane da umjesto nasilja izaberu dijalog, izbjegavajući ponovno otvaranje rana koje su nastale zbog desetogodišnjih sukoba i političke nestabilnosti.
 
Neka živi Krist daruje svoj mir cijelom ljubljenom afričkom kontinentu, još uvijek prepunom društvenih napetosti, sukoba i ponekad nasilnih ekstremizama koji ostavljaju nesigurnost, uništenje i smrt, osobito u Burkini Faso, Maliju, Nigeru, Nigeriji i Kamerunu – rekao je papa Franjo i nastavio – Moje misli idu u Sudan koji prolazi kroz trenutak političke neizvjesnosti i za koji se nadam da će se svi zahtjevi uvažiti, te da će se svatko zauzeti kako bi zemlja mogla postići slobodu, razvoj i blagostanje kojemu već dugo teži.
 
Uskrsli Gospodin neka prati napore građanskih i vjerskih vlasti Južnog Sudana, podržavane plodovima duhovne obnove koja se prije nekoliko dana održala ovdje u Vatikanu – rekao je Papa i dodao – Neka se otvori nova stranica u povijesti zemlje u kojoj će svi politički, društveni i vjerski čimbenici djelotvorno raditi za opće dobro i pomirenje nacije.
 
U ovom Uskrsu neka utjehu nađu stanovnici istočne Ukrajine – rekao je Sveti Otac – koja i dalje pati zbog sukoba koji je još uvijek u tijeku. Neka Gospodin ohrabri humanitarne pothvate i one koji su usmjereni prema postizanju trajnoga mira.
 
Neka radost uskrsnuća ispuni srca onih koji na američkom kontinentu trpe posljedice teških političkih i gospodarskih prilika – rekao je papa Franjo i nastavio – Posebno mislim na venezuelski narod; na tolike ljude koji su, zbog krize koja se nastavlja i produbljuje, lišeni osnovnih uvjeta za dostojanstven i siguran život. Neka Gospodin onima koji imaju političku odgovornost dade da rade kako bi zaustavili društvene nepravde, zlostavljanja i nasilje, te poduzeli konkretne korake koji će ukloniti podjele i stanovništvu pružiti pomoć koja mu je potrebna.
 
Uskrsli Gospodin neka prosvijetli napore koji se čine u Nikaragvi – rekao je Sveti Otac – kako bi se što prije pronašlo mirno i dogovoreno rješenje na dobrobit svih Nikaragvanaca.
 
Suočeni s mnogim patnjama našeg vremena, Gospodar života neka nas ne nađe hladne i ravnodušne – rekao je papa Franjo i molio – Neka nas učini graditeljima mostova, a ne zidova. On koji nam daruje svoj mir, neka zaustavi tutnjavu oružja, kako u ozračju rata tako i u našim gradovima, neka nadahne vođe naroda da rade na okončanju utrke u naoružanju i zabrinjavajućem širenju oružja, osobito u gospodarski najrazvijenijim zemljama. Uskrsli koji je otvorio vrata groba, neka otvori naša srca za potrebite, bespomoćne, siromašne, nezaposlene, odbačene, te one koji kucaju na naša vrata u potrazi za kruhom, utočištem i priznanjem svojeg dostojanstva.
 
Draga braćo i sestre, Krist živi! On je nada i mladost za svakoga od nas i za cijeli svijet. Dopustimo da nas On obnovi – rekao je na kraju Papa i svima čestitao –Sretan Uskrs!

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va

Objavljeno: 21.4.2019. IPovratak
Božja riječ

3.NEDJELJA DOŠAŠĆA

Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.« Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: ‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’ Zaista, kažem vam, između rođenih od ­žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!« Mt 11, 2-11
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora