Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
BEZ KRISTA ČOVJEK JE IZGUBLJEN

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 22. srpnja 2018.

Franjo_18_00---slider-(1).jpeg

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Današnje nam Evanđelje (usp. Mk 6, 30-34) govori da se apostoli, nakon svoje prve misije, vraćaju Isusu i izvješćuju ga „o svemu što su činili i naučavali" (r. 30). Nakon iskustva misije, koja je zasigurno bila uzbudljiva, ali i naporna, imaju potrebu za odmorom. A Isus, pun razumijevanja, brine se kako bi im pružio kratki predah i kaže: „Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo" (r. 31). Ali ovaj put Isusova namjera ne može se ostvariti, jer je mnoštvo, naslutivši koje bi to bilo osamljeno mjesto na koje je odlučio poći lađom sa svojim učenicima, došlo tamo prije njih.
 
Isto se može dogoditi i danas. Ponekad ne uspijemo ostvariti naše planove, jer dolazi do neočekivane izvanredne situacije koja poremeti naše planove i traži fleksibilnost i raspoloživost za potrebe drugih.
 
U tim situacijama pozvani smo ugledati se na Isusa: „Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu" (r. 34). U ovoj kratkoj rečenici, evanđelist nam nudi posebno snažan „bljesak", vjerno nam dočaravajući oči božanskog Učitelja i njegovo učenje. Promotrimo tri glagola ove slike: vidjeti, sažaliti se, poučavati. Možemo ih nazvati glagolima Pastira. Isusov pogled nije neutralan ili, još gore, hladan i distanciran, jer Isus uvijek gleda očima srca. I njegovo srce je tako nježno i puno samilosti, da zna shvatiti i najskrivenije potrebe ljudi. K tome, njegovo suosjećanje nije tek emotivna reakcija na nevolju ljudi, već je mnogo više: to je Božji stav i njegova naklonost prema čovjeku i njegovoj povijesti. Isus je ostvarivanje Božje brižne brige i skrbi za njegov narod.
 
Budući da je Isus bio ganut videći sav onaj narod koji je trebao vođu i pomoć, očekivali bismo da će sada izvesti neko čudo. No, umjesto toga, on ih je počeo poučavati u mnogim stvarima. To je prvi kruh koji Mesija nudi gladnom i izgubljenom mnoštvu: kruh Riječi. Svi trebamo riječ istine, koja će nas voditi i svijetliti nam na našemu putu. Bez istine, koja je sam Krist, nije moguće pronaći pravi smjer života. Kad se čovjek udalji od Isusa i njegove ljubavi on se gubi i život se pretvara u razočaranje i nezadovoljstvo. S Isusom uz nas možemo sigurna koraka kročiti kroz život, možemo nadvladati kušnje, napredujemo u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Isus je postao dar za druge, postavši tako uzor ljubavi i služenja za svakoga od nas.
 
Neka nam Presveta Marija pomogne preuzeti na sebe, kroz stav dijeljenja i služenja, probleme, patnje i teškoće našeg bližnjega.
 
Nakon Angelusa
Draga braćo i sestre,
proteklih su tjedana pristizale dramatične vijesti o brodolomima brodova prepunih migranata u vodama Mediterana. Izražavam svoju bol zbog tih tragedija i jamčim svoju molitvu za stradale i njihove obitelji. Upućujem usrdni apel međunarodnoj zajednici da djeluje odlučno i spremno kako bi se izbjeglo da se slične tragedije ponove i kako bi se zajamčilo sigurnost, poštivanje prava i dostojanstva sviju.

Izvor: ika.hr
Objavljeno: 23.7.2018. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: »Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.« Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: »Znate da oni koji se ­smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije ­tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslu­žitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin ­Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.« Mk 10, 35-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora