Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
„DOBRO JE NE ČINITI ZLO, ALI JE ZLO NE ČINITI DOBRO"

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 12. kolovoza 2018.

cq5dam-web-1280-1280.jpeg

Draga braćo i sestre i draga talijanska mladeži, dobar dan!

U današnjem drugom čitanju sveti Pavao nam upućuje usrdan poziv: „I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja!" (Ef 4, 30).
 
Ali pitam se: kako se to žalosti Duha Svetoga? Svi smo ga primili na krštenju i potvrdi, dakle, da ne bismo žalostili Duha Svetoga, nužno je živjeti dosljedno krsnim obećanjima, obnovljenim na potvrdi. Dosljedno, a ne dvolično: ne zaboravite to. Kršćanin ne može biti dvoličan: mora u svome životu biti dosljedan. Krsna obećanja imaju dva aspekta: odricanje od zla i prianjanje uz dobro.
 
Odreći se zla znači reći „ne" napastima, grijehu, sotoni. To konkretnije znači reći „ne" kulturi smrti koja se očituje u bijegu od stvarnosti prema lažnoj sreći koja se izražava u laži, prijevari, nepravdi, preziranju drugoga. Svemu tomu reći „ne". Novi život koji nam je dan na krštenju i koji ima Duha kao izvor odbacuje ponašanje kojim dominiraju osjećaji podjele i nesloge. Zato Apostol Pavao poziva ukloniti iz vlastitoga srca „svaku gorčinu, i srdžbu, i gnjev, i viku, i hulu sa svom opakošću!" (r. 31). Tako kaže Pavao. Tih šest elemenata ili poroka, koji narušavaju radost Duha Svetoga, truju srce i vode do kletvi protiv Boga i protiv bližnjega.
 
Ali da bi netko bio dobar kršćanin nije dovoljno da ne čini zlo, već mora prianjati uz dobro i činiti dobro. I sveti Pavao, dakle, nastavlja: „Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti" (r. 32). Koliko puta čujemo neke kako kažu: „Ja ne činim zlo nikome!". I misle da su sveti. U redu, ali činiš li dobro? Koliki samo ne čine zlo, ali ni dobro, i život im prolazi u ravnodušnosti, u apatiji, u mlakosti. To je vladanje suprotno evanđelju, i protivi se također prirodi vas mladih, koji ste po naravi dinamični, poletni i hrabri. Upamtite ovo – ako te zapamtili, možemo to ponoviti zajedno: „Dobro je ne činiti zlo, ali je zlo ne činiti dobro". To je rekao sveti Alberto Hurtado.
 
Danas vas pozivam da budete protagonisti u dobru! Protagonisti u dobru. Ne zadovoljavajte se time da ne činite zlo: na svakome leži krivnja za dobro koje je mogao učiniti a nije učinio. Nije dovoljno ne mrziti, treba opraštati; nije dovoljno ne gajiti mržnju, treba moliti za neprijatelje; nije dovoljno ne biti uzrokom podjele, potrebno je nositi mir tamo gdje ga nema; nije dovoljno ne govoriti loše o drugima, moramo prekinuti osobu kad čujemo da govori loše o drugima: zaustaviti onoga koji trača – to znači činiti dobro. Ako se ne odupremo zlo, hranimo ga na prešutan način. Potrebno je intervenirati tamo gdje se zlo širi; jer zlo se širi tamo gdje nema odvažnih kršćana koji mu se suprotstavljaju dobrom, „hodeći u ljubavi" (usp. 5, 2), prema opomeni svetoga Pavla.
 
Dragi mladi, ovih ste dana prešli veliki put! Zato ste uvježbani i mogu vam reći: hodite u ljubavi, hodite u ljubavi. I hodimo zajedno prema sljedećoj Biskupskoj sinodi. Neka nas Djevica Marija podupire svojim majčinskim zagovorom, da svaki od nas, svaki dan, svojim djelima, može reći „ne" zlu i „da" dobru.
 
Nakon Angelusa
 
Draga braćo i sestre,
pozdravljam sve vas, Rimljane i hodočasnike iz raznih dijelova svijeta.
Posebno pozdravljam mlade iz talijanskih biskupija, praćene njihovim biskupima, svećenicima i odgojiteljima. Ovih ste dana ulicama Rima pronosili svoj zanos i svoju vjeru. Zahvaljujem vam na vašoj prisutnosti i vašem kršćanskom svjedočenju! Jučer, dok sam upućivao riječi zahvale, zaboravio sam se obratiti svećenicima, koji su vam najbliži: velika hvala svećenicima, zahvaljujem im za ono što čine iz dana u dan, zahvaljujem za tu strpljivost – jer u radu s vama potrebna je velika strpljivost! Strpljivost svećenika… velika, velika, velika hvala. I vidio sam također mnogo redovnica koje rade s vama: i redovnicama velika hvala.
Svoju zahvalu upućujem i Talijanskoj biskupskoj konferenciji – koju ovdje predstavlja predsjednik kardinal Gualtiero Bassetti – koji je promicatelj ovog susreta mladih uoči predstojeće Biskupske sinode.
Dragi mladi, po povratku u svoje zajednice svjedočite svojim vršnjacima i svima onima koje budete susretali radost bratstva i zajedništva koje ste doživjeli u ovim danima hodočašća i molitve.
Svima želim ugodnu nedjelju. Želim vam dobar povratak kući. I, molim vas, ne zaboravite moliti za mene! Dobar tek i doviđenja!

Izvor: ika.hr
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 12.8.2018. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: »Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.« Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: »Znate da oni koji se ­smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije ­tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslu­žitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin ­Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.« Mk 10, 35-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora