Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
ZAVRŠETAK DRUGE EUROPSKE KONFERENCIJE „FORMACIJA I PREVENCIJA – MOĆ KAO SLUŽENJE"

Neka i ono što je ovih dana posijano u Zagrebu pomogne sveopćoj Crkvi da zasja u novom ruhu“, poručio je Kardinal vjernicima, pozvavši ih na molitvu na tu nakanu na hrvatskome i talijanskome jeziku.

kardinal1.PNG

U koncelebraciji s tridesetak svećenika, Veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) u Zagrebu, nadbiskup i metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić predslavio je u nedjelju 22. rujna u 10 sati svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava prigodom završetka Druge europske konferencije „Formacija i prevencija – Moć kao služenje".
 
U uvodnome dijelu euharistijskoga slavlja, pozdravivši i zahvalivši svim organizatorima, pokroviteljima, predavačima i sudionicima Konferencije, Kardinal je istaknuo kako je, slijedeći inicijative Papinske komisije za zaštitu maloljetnika, Konferencija u Zagrebu, zajedno s Prvom europskom konferencijom koja se 2017. održala u Firenci na temu Formacija svećenika i prevencija seksualnoga zlostavljanja maloljetnih, znak velikoga zalaganja Crkve kako bi se spriječilo i iskorijenilo zlostavljanje te zacijelile rane zlostavljanja, što pogađa suvremeno društvo, a nažalost je pogodilo i crkvenu stvarnost, izvještava Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 
Neka i ono što je ovih dana posijano u Zagrebu pomogne sveopćoj Crkvi da zasja u novom ruhu“, poručio je Kardinal vjernicima, pozvavši ih na molitvu na tu nakanu na hrvatskome i talijanskome jeziku.
 
Promišljanjem nad prispodobom o snalažljivome nepravednom upravitelju u homiliji je Kardinal, također na hrvatskome i talijanskome jeziku, protumačio Riječ Božju kojom na 25. nedjelju kroz godinu vjernicima Isus govori kako „nitko ne može služiti dvojici gospodara, jer ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti, ili će uz jednoga pristajati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!” (Matej 6,24).
 
Istaknuvši da Isus ne uzvisuje upravitelja, koji predstavlja primjer nepoštenja, već na nj ukazuje kao uzor snalažljivosti, Kardinal je naglasio kako bi kršćanin trebao biti jednako spreman, mudar i strastven u življenju Božje riječi i promicanju kraljevstva nebeskoga zbog čega se kršćanske zajednice ne bi trebale olako zatvarati u sebe i nostalgično ponavljati kako su nemoguće promjene na bolje, već se upravo odazvati pozivu Evanđelja na budnost, otvorenost i nemirenje s postojećim stanjem.
 
Nadalje, Kardinal je, osvrćući se na Isusov govor o bogatstvu, podsjetio kako poruka današnjega Evanđelja potiče na korištenje dobra i bogatstva u korist i pomoć drugima.
 
Naše istinsko blago je vječni život koji se postiže već na ovoj zemlji, ako se darujemo poput Isusa Krista. Davati iz ljubavi je Božja logika koja je zapečaćena na Križu. Skupljati pak iz sebičnosti je logika bogatstva“, kazao je Kardinal, napomenuvši da, iako je upotreba dobara nužna, važno je da ona ostanu sredstva koja uvode u logiku Kraljevstva Božjega što je davanje i dijeljenje.
 
„Isusov savjet: ‘Napravite sebi prijatelje’ najhumanija je solucija i najutješnija preporuka. Nema sretnijeg i humanijeg poziva. Sa svime što imaš, sa svime što jesi idi prema braći i sestrama, tražeći i gradeći prijateljstvo“, ustvrdio je Kardinal kazavši kako se Isus spušta do naše svakidašnjice i poziva nas: „Ako si i učinio zlo, pokrij to zlo čineći dobro. Ako si opterećen nečasnim bogatstvom, sada ga upotrijebi čineći dobro. Ako si prouzročio suze, učini sada nekoga sretnim. Negativna baština tvoje prošlosti neka te potakne da stvaraš oaze pozitivnog ozračja.“
 
Zaključivši kako poruka današnjega Evanđelja jasno pokazuje Božju strategiju, jer On dobro zna da je čovjek, nažalost, u svom životu često nevjerni upravitelj, „ono što nas tješi jest da na kraju Božji sud neće gledati toliko na zlo koje smo učinili, već na dobro što smo ga u svome životu posijali. Božji sud usredotočit će se na dobrotu i čuvanje života koji je prijateljski povezan s drugim životima“, naglasio je Kardinal na kraju homilije.
 
 Hvala Vam na svemu onome što osobno činite i što ste nas pratili ovih dana, ne samo molitvama, nego i aktivnom pomoći i još jednom pokazali koliko je Vama osobno i zagrebačkoj Crkvi stalo da svi osjećaju da su djeca Božja, a osobito oni koji su ranjeni, ugroženi, i koje su žrtve”, zahvalio je Kardinalu na hrvatskome i talijanskome jeziku rektor Sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić prije završnoga blagoslova uime svih organizatora i sudionika Konferencije. Na njegove se riječi Kardinal nadovezao kratkom zahvalom, istaknuvši kako se u Katoličkoj Crkvi uvijek svi trebamo osjećati i osjećamo kao kod svoje kuće.
 
Druga europska konferencija „Formacija i prevencija – Moć kao služenje”, u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije (HKB) i HKS-a, uz podršku Kongregacije za kler, Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu Gregoriana, Vijeća europskih biskupskih konferencija, znanstveno supokroviteljstvo Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te materijalnu podršku zaklada „Renovabis“ i „Kirche in Not“, održana je na HKS-u od četvrtka 19. do nedjelje 22. rujna. Njezin je cilj bio promišljati o razumijevanju moći kao služenja u Katoličkoj Crkvi, načinima suočavanja njezine zloupotrebe, ali i njegovanja duha autoriteta življenog u radosnom služenju.
 
Na Konferenciji je iz 21 europske zemlje sudjelovalo više od 130 sudionika, uključujući biskupe, svećenike, redovnike, redovnice, osobe u početnim faza redovničke formacije te laike-stručnjake koji sudjeluju u odgoju budućih svećenika, časnih sestara, redovnika i redovnica. Budući da se održavala na četiri jezika: hrvatskome, engleskome, talijanskome i ukrajinskom, bogatstvo održane Konferencije očitovalo se u mnogobrojnim susretima u različitosti pa su i jedinstvenost završnoga svečanoga euharistijskog slavlja bili liturgijski dijelovi, kao primjerice Molitva vjernika, izrečeni na različitim jezicima.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 22.9.2019. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA DOŠAŠĆA

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propo­-vije­dajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; ­hranom mu bijahu ska­kavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordan­ska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ­ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, sije­če se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.« Mt 3, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora