Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
U SLUŽBU UVEDENI PREBENDARI PRVOSTOLNE CRKVE ZAGREBAČKE

Novi prebendari na službu stupaju s Prvom nedjeljom došašća, tj. 1. prosinca 2019.

_DSC6323.jpg

Službom riječi u koru iza glavnoga oltara Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zagrebačkoj katedrali, koju je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u petak 29. studenoga 2019. u službu prebendara Prvostolne crkve zagrebačke uvedena su četvorica novih članova: preč. dr. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, docent pri Katedri religijske pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) Sveučilišta u Zagrebu i katedralni ceremonijar; preč. dr. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i redoviti profesor iz područja humanističkih znanosti, polja teologije i grane pastoralne teologije na Katedri pastoralne teologije KBF-a; preč. dr. Ivan Štengl, sudski stručnjak pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu te pastoralni suradnik u Župi Presvetoga Trojstva u Svetoj Nedelji te preč. Konrad Žižek, pomoćnik Posebnog povjerenika za Zbor prebendara te pastoralni suradnik u Župi sv. Kuzme i Damjana, Vrhovac.
 
U uvodnoj riječi biskup Šaško istaknuo je kako «ovakva slavlja nisu česta, ali ipak pripadaju redovitosti života naše Zagrebačke nadbiskupije, a naše zajedništvo u ovoj apsidi i koru budi zahvalu i poštovanje, dok se spominjemo kako su stoljećima prije nas u sličnim procesijama dolazili kanonici i prebendari na molitvu Časoslova, na davanje hvalu Bogu i na upućivanje raznih prošnja koje su proizlazile iz povijesnih okolnosti u kojima je živjela naša mjesna Crkva.»

BQ5D3345.jpg
 
Rastumačivši etimologiju i značenje riječi kor (grč. horós), njegove nas tri odrednice: zajednička pjesma, vrt i kruna, kako je rekao, «upućuju na dublje značenje, na otajstvo našega spasenja koje ima početke u Božjoj trojstvenoj pjesmi ljubavi, u 'plesu i pjesmi' Božjega milosrđa koje je dovelo do utjelovljenja Isusa Krista, da bi čovjeku vratio dostojanstvo koje je izgubio u vrtu Stvaranja, a ponovno zadobio u vrtu uskrsnuća; da bi mogao primiti krunu pobjede nad grijehom i smrću krunu slave vječnoga života.» U uvodnoj je riječi mons. Šaško također podsjetio da je, zbog svoje predane ispovjedničke službe, zaštitnik prebendara sveti Leopold Bogdan Mandić, a njihovo geslo: Omnia ad maiorem Dei gloriam (lat. sve na veću slavu Božju).
 
Dekret zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojim je 2. listopada 2019. imenovao nove prebendare zatim je pročitao kanonik-lektor mons. Stjepan Večković, dok je njihove sažete životopise pročitao kanonik-kantor mons. Stjepan Kožul. Uslijedilo je ispovijedanje vjere te davanje obećanja novih prebendara o vjernome obavljanju prebendarske službe i savjesnome upravljanju crkvenim dobrima.

_DSC6302.jpg
 
Novim članovima Zbora prebendara zagrebačke katedrale pri uvođenju su u službu predani i znakovi prebendarske službe vidljivi u posebnosti ruha: moceta i biret. Budući da su pektoral, koji tvori uže ispleteno od crnih i zlatnih niti, te prsna medalja u obliku križa na kojemu će biti istaknut Krist-Pantokrator, Svestvoritelj i Svevladar, te lik Blažene Djevice Marije i sv. Leopolda Mandića, u izradi, oni će im se predati naknadno.
 
Uime novih članova Zbora prebendara zagrebačke katedrale svima je zahvalio preč. dr. Barić, dok su pjevanje slavljene Službe Božje riječi predvodili članovi Bogoslovskoga okteta.

BQ5D3416.jpg
 
Kao drugi zbor svećenika uz katedralu, nakon Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga, Zbor prebendara zagrebačke prvostolnice osnovan je u 13. stoljeću, a nove članove je, prema novome Statutu Zbora od 14. rujna 2019., zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovao 2. listopada 2019. Pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Bozanića 12. listopada 2019. održana je konstituirajuća sjednica novoga sastava Zbora prebendara u Nadbiskupskome dvoru na kojoj je za dekana izabran preč. dr. Denis Barić, za vicedekana dr. Josip Šimunović, za ekonoma preč. Konrad Žižek te za cenzora Zbora prebendara preč. dr. Ivan Štengl.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 1.12.2019. IPovratak
Božja riječ

PRESVETO TROJSTVO

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.« Iv 3,  16-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora