Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
73%
 
7%
U KUSTOŠIJI PROSLAVLJENO JUBILARNO 80. TAVELIĆEVO

Više stotina Kustošijanaca i hodočasnika proslavilo je u četvrtak 14. studenog župnu svetkovinu svetog Nikole Tavelića.

VB_0011.jpg

Euharistijsko slavlje u kustošijskoj župnoj crkvi predvodio je vlč. Tonči Matulić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, koji je na početku homilije podsjetio na važnije detalje iz života prvog kanoniziranog hrvatskog sveca. Osvrćući se na pročitani evanđeoski ulomak i Isusovo pitanje upućeno apostolima o tome što govori svijet tko je On za njih, vlč. Matulić primjećuje kako Isusovim učenicima ništa nije bilo transparentno.
 
Poznato je kako su svašta pričali. Jer, nitko ih nije poučio da će Sin Božji doći u tijelu, u ljudskom obliku, no Petar je to uspio pojmiti, Petar je to prvi prihvatio – kazao je vlč. Matulić. Mi danas, nastavio je, za razliku od apostola sve razumijemo, gledamo očima vjere, sve nam je jasno, ali jednako tako netko bi sa strane gledajući ovo naše svečano okupljanje mislio da je riječ o kazališnoj predstavi, a ne o najuzvišenijem činu predanja Gospodina našega Isusa Krista. Isus Krist nije neka djetinjasta utvara, nije puka kulturološka činjenica, nego je raspeti i uskrsli Gospodin. On je onaj, kao što stoji u Poslanici Rimljanima, koji je samoga sebe dragovoljno predao u muku i smrt. Sin Božji nas je tako ljubio da je u njemu sadržana sva ljubav koja govori tko jest i što jest Bog. Posrijedi je dakako samoodricanje, samouništenje, posvemašnje oduzimanje sebe – naglasio je vlč. Matulić.

VB_0043.jpg
 
Isus se potom, napominje propovjednik, okreće svojim učenicima i kaže: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom“. Drugim riječima, nastavlja, Isus govori: „Hoće li tko za mnom mora biti poput mene, ni više ni manje.“Mi ne možemo ispatiti patnju koju je Isus ispatio, već od nas traži samo vjernost, privrženost, ono što bih „bianco“ potpisao za svakoga od vas: da vam je najdraži Isus, da biste sve dali za njega. Grdno se vara onaj koji bi lupio šakom o stol i rekao: „Ja ljubim Isusa.“ Ne ljubiš ti Isusa, nego On ljubi tebe – poručio je vjernicima propovjednik. Valja nam ići za Isusom kako bismo na koncu bili zajedno s njim. Zato možemo razumjeti mučenike poput sv. Nikole Tavelića i bl. Alojzija Stepinca koji samo iz ljubavi prema Isusu Kristu odlaze kao janje na klanje, prihvaćaju i odriču se prividnog, ovozemnog života da bi zadobili vječnost – zaključio je vlč. Matulić.
 
U koncelebraciji euharistijskog slavlja, uz domaćeg župnika vlč. Ljubomira Vukovića i župnog vikara vlč. Ivana Braovca, bila su jedanaestorica svećenika, među kojima i bivši kustošijanski župnik, danas kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj. Euharistijsko slavlje pjesmom je uveličao Župni mješoviti pjevački zbor.

VB_0075.jpg
 
Proslavi župne svetkovine prethodila je trodnevnica koju je predvodio vlč. Tonči Matulić, a ovo, 80. Tavelićevo po redu bit će zaključeno u nedjelju 17. studenog kada će mladi župe poslije večernje mise u 18.30 sati izvesti predstavu koja će na zanimljiv način predstaviti starozavjetnog lika Joba.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 16.11.2019. IPovratak
Božja riječ

14.NEDJELJA KROZ GODINU

»Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti. Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.« Mt 11, 25-30
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora