Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
73%
 
7%
TRIDESET GODINA RADOVA NA OBNOVI ZAGREBAČKE KATEDRALE

Odbor za obnovu katedrale objavio je za 2020. godinu prigodni dvanestlistni katolički kalendar sa zapovjedanim blagdanima, spomendanima Zagrebačke nadbiskupije, posebnim danima te državnim blagdanima i slobodnim danima, namijenjen svim prijateljima Zagrebačke katedrale.

katedrala1.png

Takav kalendar već je dugi niz godina zaštitni znak Odbora za obnovu Zagrebačke katedrale te zahvala i poticaj svim dobročiniteljima koji svojim financijskim prilozima i molitvama prate obnovu najveće hrvatske sakralne građevine i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine.

Na stranicama kalendara, uz fotografije zanimljivih detalja tijeka obnove pojedinih dijelova katedrale, objavljen je i prigodni tekst u kojem se javnosti predočuju faze radova na obnovi katedrale s pripadajućim podatcima. U tekstualnom dijelu na kraju kalendara, mons. Ivan Hren, kanonik kustos i predsjednik Odbora za obnovu katedrale, ističe da je nakon petogodišnjih radova, u protekloj 2019. godini završena IV. faza obnove južnog zvonika, koja obuhvaća cijelu III. galeriju, smještenu na visini od 65 m, kao i osam baldahina s fijalama koji se nalaze iznad galerije. Mons. Hren navodi da je „u taj dio obnove ugrađeno 130,27 m3 novih kamenih elemenata, a za njihovu nabavu, klesanje i ugradnju potrošeno je gotovo 10.000.000,00 kn“ te da razlog nešto dužeg tijeka ob¬nove leži u nedostatku financija.

S obzirom da se ove godine navršava i trideset godina od početaka radova na obnovi Katedrale, mons. Hren podsjeća da se o Božiću 1990. godine počela graditi skela, što je bio izniman građevinski pothvat, te da je tijekom triju godina ugrađeno 180.594 kg raznih željeznih cijevi i spojnica. Skela je tijekom tri godine montirana od katedralnog trga do visine I. galerije, a 1993. godine zagrebački nadbiskup kardi¬nal Franjo Kuharić svečano je blagoslovio početak radova na obnovi.

U prigodnom tekstu naveden je i razgovor kojeg je Hrvatska televizija prigodom početka obnove Katedrale napravila s kardinalom Kuharićem. O značenju zagrebačke katedrale kardinal Kuharić između ostalog je tada rekao: „Zagrebačka katedrala naziva se majkom svih crkvi u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ali ona ima svoje značenje i šire, izvan Nadbiskupije. Budući da je katedrala glavnog grada Hrvatske, onda ima značenje za cijelu Hrvatsku, za sav hrvatski narod, kao simbol du¬hovnog zajedništva, vjerskog zajedništva, a isto tako kao simbol stoljetne povijesti, kon¬tinuiteta povijesti... Identitet povijesti označen je tom našom Zagrebačkom katedralom.“

Na novinarsko pitanje zašto je važno kako izgleda pročelje katedrale, kardinal Kuharić je odgovorio: „... važno je da zaista reprezentira vjeru i ljubav hrvatskog naroda. Da se očituje koliko će hrvatski narod, hrvatski vjernici uložiti u njezinu obnovu!“
„Čini se da smo ušli u neka krizna vremena, koja kao da ne prepoznaju važnost Zagrebačke katedrale, njezinu iznimno veliku kulturnu i povijesnu slojevitost. Blagopokojni kardinal svekoliko je podržavao i nadgledao obnovu Katedrale koja je tada bila, a i danas je najviša građevina u Hrvatskoj“, piše mons. Hren u svojem osvrtu te izriče želju Odbora za obnovu katedrale „da posljednju III. fazu obnove južnog tornja završimo u što kraćem roku te da trideset godina od blagoslova početka radova ugledamo tornjeve Zagrebačke katedrale bez skela.“

Zahvaljujući od srca svim darovateljima i dobročiniteljima koji su u prošloj godini potpomogli obnovu katedrale i čestitajući blagoslovljenu novu 2020. godinu, mons. Hren uime svih članova Odbora poziva „sve crkvene, državne i gradske institucije i darovatelje da nas i u narednim godinama, u skladu s mogućnostima, podržite svojim darovima u nastavku radova i ko¬načnom završetku obnove naše Prvostolnice kako bismo je uskoro mogli vidjeti bez skela na tornjevima i pročelju“.

Kalendar se može nabaviti u sakristiji Zagrebačke prvostolnice, a uplate se mogu izvršiti na račune Odbora za obnovu katedrale kod Privredne banke IBAN: HR4723400091110099490, ili kod Zagrebačke banke IBAN: HR4423600001101559611, s naznakom za Obnovu katedrale (OIB: 78706060770).
U znak zahvalnosti za zauzetost kardinala Kuharića u brizi za zagrebačku prvostolnicu, uz gore navedeni prigodni tekst objavljena je i fotografija Kuharićeva spomenika u njegovoj rodnoj župi Pribić, kojeg je Zagrebačka nadbiskupija i Općina Krašić postavila prošle godine prigodom 100. obljetnice njegova rođenja.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 19.1.2020. IPovratak
Božja riječ

16.NKG

Iznese Isus narodu drugu pri­spodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Nepri­jatelj čovjek to učini.’ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’... Mt 13, 24-43
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h
09:30h

18:30h

RADNI DAN

18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora