Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
SRETAN USKRS!

Kardinalova uskrsna čestitka posredstvom elektroničkih medija

kardinal_2019.PNG

Draga braćo i sestre, poštovani gledatelji i slušatelji u Domovini i inozemstvu!

1. U Velikom tjednu priprave za najveću kršćansku svetkovinu, za Uskrs, odjeknula je vijest o strašnom požaru koji se dogodio u katedrali Notre Dame u Parizu.
Vijest o toj tragediji zaokupila je pozornost svjetske javnosti. Govorilo se i pisalo o Katedrali kao o spomeniku općeg povijesnog i kulturološkog značenja za čovječanstvo, o umjetničkom remek-djelu, o jedinstvenom simbolu francuskog nacionalnog identiteta, o pariškoj turističkoj atrakciji, spominjalo se i da je to umjetničko djelo kršćanske europske civilizacije.
Suosjećajući sa svima koji žale zbog velike tragedije koja je teško pogodila mnoge, a posebno Francusku i Katoličku Crkvu, poslao sam pismo kršćanske blizine i zajedništva pariškom Nadbiskupu.
Katedrala Notre Dame, u kojoj su se stoljećima uzdizale molitve i vapaji Bogu, izgrađena je da bi u njoj vjernici doživljavali Božju blizinu i duhovnu pomoć.
Ta Katedrala postala je svojevrsno pariško marijansko svetište. Ona, kao i tolike kršćanske crkve po svijetu, a posebno predivne katedrale u Hrvatskoj i diljem Europe govore o kršćanskim korijenima našega drevnog kontinenta. One su građene iz vjere da bi služile za duhovne potrebe kršćanskih vjernika.
Pariška katedrala podignuta je u čast Isusovoj Majci Mariji, koja je svoga Sina pratila do Kalvarije i s apostolima dočekala radost Kristova uskrsnuća.

2. Draga braćo i sestre, da je poslije muke i smrti na Veliki petak sve završilo u Isusovu grobu, da Krist nije uskrsnuo, danas ne bi bilo prekrasnih katedrala. Da Krist nije uskrsnuo, ne bi bilo ni kršćanske vjere, ni Evanđelja, niti sakramenata; ne bismo imali Euharistiju.
Da Krist nije uskrsnuo, ne bi bilo Crkve, niti nas kršćana. Da Krist nije uskrsnuo, ne bismo danas slavili Uskrs.

3. Isusovo uskrsnuće jest središnji događaj ljudske povijesti. Po Kristovom uskrsnuću dogodilo se nešto novo, ljudskom naumu nepredvidivo. Kristovo uskrsnuće je Božja revolucija u povijesti, kojom se otvara nova dimenzija ljudskoga života.
Isusovo uskrsnuće je pobjeda života nad smrću; pobjeda dobra nad grijehom i zlom. Po Isusovom uskrsnuću dogodio se novi Božji prodor dobra u svijet, koji na jedinstven način izaziva niz preobrazbi koje uistinu mijenjaju i obnavljaju svijet.
Kristovo uskrsnuće daje čovjeku mogućnost novog odnosa s Bogom, uvodi nas u novost života.

4. Sveti Ivan evanđelist kaže da su se učenici obradovali kad su vidjeli Isusa Uskrsloga. Na tu uskrsnu radost Bog poziva čovjeka, svakoga čovjeka, koji se u dubini svoga bića želi otvoriti Bogu.
Stoga, braćo i sestre u vjeri i svi vi ljudi dobre volje, ne bježimo od Isusova­ uskrsnuća, jer nas nitko ne može tako nadahnuti kao Isus, uskrsnuli i živi, koji nas potiče da idemo dalje i savjetuje nam da nikad ne odustanemo, ma što se dogodilo.
Isus neće nikada razočarati ljudsko biće koje traži Boga. Isus uskrsli može čovjeku vratiti radost. On nam omogućuje podići glavu i ponovno krenuti ispočetka.

5. Dragi prijatelji, kako je utješno poslušati ove riječi pape Franje: »Kristovo uskrsnuće posvuda širi klice (…) novoga svijeta; i ako ih se odreže one ponovno niču, jer je Gospodinovo uskrsnuće već prodrlo u skriveno klupko ove povijesti, jer Isus nije uskrsnuo uzalud. Ne ostanimo na margini te povorke žive nade!« (EG, 278).
Braćo i sestre, to je vjera koja nas oslobađa od straha i životnih praznina, to je sigurna nada koja nas ispunja Isusovom ljubavlju. To je najbolji put koji preobražava našu, često sumornu, osobnu, obiteljsku i domovinsku zbilju. U vjeri u Krista Spasitelja nitko nije daleko. Ako prihvatimo Uskrs kao polazište, naše će odredište postati bolji život, i to odmah, već sada.

Zato svima vama, dragi vjernici u Domovini i vama izvan nje, bili u Gospodinu blagoslovljeni uskrsni blagdani.

Sretan Uskrs želim i svim ljudima dobre volje.
Svima Sretan Uskrs!


Objavljeno: 20.4.2019. IPovratak
Božja riječ

3.NEDJELJA DOŠAŠĆA

Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.« Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: ‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’ Zaista, kažem vam, između rođenih od ­žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!« Mt 11, 2-11
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora