Anketa
Najdraža molitva mi je
 
37%
 
16%
 
4%
 
44%
PRVA KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA U SJEMENIŠTU

Treći po redu „Vikend u sjemeništu“ koji se održao ovoga vikenda, 16. i 17. veljače ove godine, okupio je do sada najveći broj dječaka sedmog i osmog razreda koji s novom školskom i vjeronaučnom godinom imaju želju doći u Sjemenište.

glavna.jpg

Voditelj ove prve korizmene duhovne obnove bio je vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama i duhovni asistent u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije te župnik župe Uzvišenja sv. Križa u Završju.
 
Duhovna obnova kao temu nosila je svjedočanstvo života ovog osebujnog svećenika koji je na temelju proživljenih iskustava pokušao sjemeništarcima i okupljenim „vikendašima“ dočarati ljepotu svećeničkog poziva i služenja te radosti zajedništva koju sjemeništarci već sada žive na poseban način.
 
Na susretu, uz sjemeništarce, sudjelovalo je i 38 dječaka iz različitih biskupija i nadbiskupija, a posebno nas raduje što je po prvi puta na „Vikendu u sjemeništu“ sudjelovala Šibenska i Požeška biskupija sa svojim kandidatima. Od 38 dječaka, 11 ih je bilo iz Zagrebačke nadbiskupije (župe Zagreb – Dugave, Zagreb – Sveti Duh, Zagreb – Špansko, Zagreb – Malešnica/Oranice, Zagreb – Vrapče, Kupinec i Vukovina), 8 dječaka iz Đakovačko – osječke nadbiskupije (župe Vrbanja, Ivankovo, Vinkovci, Cerna i Osijek), 2 kandidata iz Sisačke biskupije (župe sv. Križ - Sisak i Bučica), 4 kandidata iz Bjelovarsko – križevačke biskupije (župe Kaniška Iva i Garešnica), 6 kandidata iz Varaždinske biskupije (župe Lepoglava, Svibovec i Koprivnička Reka) te 2 kandidata iz Požeške biskupije (župa sv. Petar i Pavao – Kaptol) te 5 dječaka iz Šibenske biskupije (katedralna župa sv. Jakova).
 
Budući da je nekolicina sjemeništaraca predvođena preč. Rektorom na dan početka duhovne obnove bila spriječena prisustvovati zbog smrtnog slučaja u obitelji sjemeništarca Emanuela Bukovca, pozdrav voditelju duhovne obnove i srdačnu dobrodošlicu u ime Rektora uputio je vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu, nakon čega je uslijedio zaziv Duha Svetoga. Po završetku prvoga nagovora kojeg je održao vlč. Goričanec predstavljajući svoj svećenički put te Udrugu „Job“ čiji je osnivač i idejni začetnik, uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za sakramenat sv. Ispovijedi te potom pobožnost križnoga puta sa okupljenim vjernicima u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog.

8.jpg
 
Vrhunac ove duhovne pripreme bila je sv. Misa sa prigodnom homilijom koju je predvodio vlč. Goričanec u koncelebraciji s: vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom u sjemeništu, vlč. Matom Malekinušićem, prefetkom I. i II. godine, vlč. Željkom Šimićem, župnikom župe sv. Mihaela arkanđela u Drenovcima te nadbiskupijskim promicateljem pastorala svećeničkih i redovničkih zvanja Đakovačko – osječke nadbiskupije i don mr. Krešimirom Matešom, katedralnim župnikom iz Šibenika.
 
Po završetku sv. Mise uslijedila je večera tijekom koje se okupljenim gostima „Vikenda u sjemeništu“ obratio i preč. Rektor, izražavajući oduševljenje i radost što je „Vikend u sjemeništu“ tako dobro posjećen te je zahvalio okupljenjim svećenicima na angažmanu u pastoralu duhovnih zvanja. Iskoristio je svečanu prigodu kako bi kao zajednica čestitali i rođendan sjemeništarcu drugašu Gabrijelu Peziću uručivši mu prigodan poklon.
 
Prvi dan ove duhovne obnove završili smo gledanjem filma „Veliko čudo“ koji je progovorio o najvećem čudu koje mi kršćani imamo i koje ljubomorno čuvamo, a to je sv.Misa i upravo nas je taj film pripremio za cjelonoćno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je završilo u subotu u ranim jutarnjim satima molitvom jutarnjih pohvala i blagoslovom s Presvetim.
Posljednji dan duhovne obnove sadržavao je dva nagovora od kojih jedan za sjemeništarce, a drugi, poseban susret imao je vlč. Duhovnik sa vikendašima u sjemenišnoj kapeli.
 
Čitava duhovna obnova završila je sv. Misom u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog gdje je voditelj duhovne obnove posebno progovorio o svom iskustvu rada u spašavanju žena koje su okusile pakao prostitucije za što je vlč. Goričanec nagrađen i nagradom „Ponos Hrvatske“ prije nekoliko godina, što znači da je cjelokupno društvo prepoznalo njegov trud i angažman na tom polju rada s ljudima u potrebi.
Nakon sv. Mise i nagovora, „vikendaši“ zajedno sa sjemeništarcima, uputili su se prema sjemenišnoj blagavaoni gdje su blagovali zajednički ručak, tijekom kojega se okupljenima obratio preč. Rektor, zahvaljujući dječacima za dolazak i sudjelovanje, a okupljenim svećenicima (vlč. Šimić i don Mateša) te voditelju duhovne obnove i „Vikenda u sjemeništu“, vlč. Dragutinu Goričancu poklonio je prigodne darove sjemenišne zajednice.
 
Susret je završio sportskim igrama i podjelom nagrada svim sudionicima (poklon knjiga „Milosrđe na kotačima“ autorice Tanje Popec).

Sljedeći susret ovakvoga tipa bit će 23. i 24. ožujka ove godine.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 18.2.2018. IPovratak
Božja riječ

PRESVETO TROJSTVO

U ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: »Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.« Mt 28, 16-20
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora