Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
15%
 
4%
 
42%
PRVA KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA U SJEMENIŠTU

Treći po redu „Vikend u sjemeništu“ koji se održao ovoga vikenda, 16. i 17. veljače ove godine, okupio je do sada najveći broj dječaka sedmog i osmog razreda koji s novom školskom i vjeronaučnom godinom imaju želju doći u Sjemenište.

glavna.jpg

Voditelj ove prve korizmene duhovne obnove bio je vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama i duhovni asistent u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije te župnik župe Uzvišenja sv. Križa u Završju.
 
Duhovna obnova kao temu nosila je svjedočanstvo života ovog osebujnog svećenika koji je na temelju proživljenih iskustava pokušao sjemeništarcima i okupljenim „vikendašima“ dočarati ljepotu svećeničkog poziva i služenja te radosti zajedništva koju sjemeništarci već sada žive na poseban način.
 
Na susretu, uz sjemeništarce, sudjelovalo je i 38 dječaka iz različitih biskupija i nadbiskupija, a posebno nas raduje što je po prvi puta na „Vikendu u sjemeništu“ sudjelovala Šibenska i Požeška biskupija sa svojim kandidatima. Od 38 dječaka, 11 ih je bilo iz Zagrebačke nadbiskupije (župe Zagreb – Dugave, Zagreb – Sveti Duh, Zagreb – Špansko, Zagreb – Malešnica/Oranice, Zagreb – Vrapče, Kupinec i Vukovina), 8 dječaka iz Đakovačko – osječke nadbiskupije (župe Vrbanja, Ivankovo, Vinkovci, Cerna i Osijek), 2 kandidata iz Sisačke biskupije (župe sv. Križ - Sisak i Bučica), 4 kandidata iz Bjelovarsko – križevačke biskupije (župe Kaniška Iva i Garešnica), 6 kandidata iz Varaždinske biskupije (župe Lepoglava, Svibovec i Koprivnička Reka) te 2 kandidata iz Požeške biskupije (župa sv. Petar i Pavao – Kaptol) te 5 dječaka iz Šibenske biskupije (katedralna župa sv. Jakova).
 
Budući da je nekolicina sjemeništaraca predvođena preč. Rektorom na dan početka duhovne obnove bila spriječena prisustvovati zbog smrtnog slučaja u obitelji sjemeništarca Emanuela Bukovca, pozdrav voditelju duhovne obnove i srdačnu dobrodošlicu u ime Rektora uputio je vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu, nakon čega je uslijedio zaziv Duha Svetoga. Po završetku prvoga nagovora kojeg je održao vlč. Goričanec predstavljajući svoj svećenički put te Udrugu „Job“ čiji je osnivač i idejni začetnik, uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za sakramenat sv. Ispovijedi te potom pobožnost križnoga puta sa okupljenim vjernicima u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog.

8.jpg
 
Vrhunac ove duhovne pripreme bila je sv. Misa sa prigodnom homilijom koju je predvodio vlč. Goričanec u koncelebraciji s: vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom u sjemeništu, vlč. Matom Malekinušićem, prefetkom I. i II. godine, vlč. Željkom Šimićem, župnikom župe sv. Mihaela arkanđela u Drenovcima te nadbiskupijskim promicateljem pastorala svećeničkih i redovničkih zvanja Đakovačko – osječke nadbiskupije i don mr. Krešimirom Matešom, katedralnim župnikom iz Šibenika.
 
Po završetku sv. Mise uslijedila je večera tijekom koje se okupljenim gostima „Vikenda u sjemeništu“ obratio i preč. Rektor, izražavajući oduševljenje i radost što je „Vikend u sjemeništu“ tako dobro posjećen te je zahvalio okupljenjim svećenicima na angažmanu u pastoralu duhovnih zvanja. Iskoristio je svečanu prigodu kako bi kao zajednica čestitali i rođendan sjemeništarcu drugašu Gabrijelu Peziću uručivši mu prigodan poklon.
 
Prvi dan ove duhovne obnove završili smo gledanjem filma „Veliko čudo“ koji je progovorio o najvećem čudu koje mi kršćani imamo i koje ljubomorno čuvamo, a to je sv.Misa i upravo nas je taj film pripremio za cjelonoćno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je završilo u subotu u ranim jutarnjim satima molitvom jutarnjih pohvala i blagoslovom s Presvetim.
Posljednji dan duhovne obnove sadržavao je dva nagovora od kojih jedan za sjemeništarce, a drugi, poseban susret imao je vlč. Duhovnik sa vikendašima u sjemenišnoj kapeli.
 
Čitava duhovna obnova završila je sv. Misom u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog gdje je voditelj duhovne obnove posebno progovorio o svom iskustvu rada u spašavanju žena koje su okusile pakao prostitucije za što je vlč. Goričanec nagrađen i nagradom „Ponos Hrvatske“ prije nekoliko godina, što znači da je cjelokupno društvo prepoznalo njegov trud i angažman na tom polju rada s ljudima u potrebi.
Nakon sv. Mise i nagovora, „vikendaši“ zajedno sa sjemeništarcima, uputili su se prema sjemenišnoj blagavaoni gdje su blagovali zajednički ručak, tijekom kojega se okupljenima obratio preč. Rektor, zahvaljujući dječacima za dolazak i sudjelovanje, a okupljenim svećenicima (vlč. Šimić i don Mateša) te voditelju duhovne obnove i „Vikenda u sjemeništu“, vlč. Dragutinu Goričancu poklonio je prigodne darove sjemenišne zajednice.
 
Susret je završio sportskim igrama i podjelom nagrada svim sudionicima (poklon knjiga „Milosrđe na kotačima“ autorice Tanje Popec).

Sljedeći susret ovakvoga tipa bit će 23. i 24. ožujka ove godine.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 18.2.2018. IPovratak
Božja riječ

5.KORIZMENA NEDJELJA

Među onima koji su se ­došli klanjati na blagdan bijahu i neki Grci. Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: »Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa.« Filip ode i kaže to Andriji pa ­Andrija i Filip odu i kažu Isusu. Isus im ­odgovori: »Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac. Duša mi je sada potresena i što da kažem? Oče, izbavi me iz ovoga časa? No, zato dođoh u ovaj čas! Oče, proslavi ime svoje!« Uto dođe glas s neba: »Prosla­vio sam i opet ću proslaviti!« Mnoštvo koje je ondje stajalo i slušalo go­voraše: »Zagrmjelo je!« Drugi govorahu: »Anđeo mu je zborio.« Isus na to reče: »Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas. Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi.« To reče da označi kakvom će smrću umrijeti. Iv 12,20-33
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora