Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
15%
 
5%
 
42%
PROSLAVA BLAGDANA GOSPE OD ZDRAVLJA U SPLITU

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje na blagdan Gospe od Zdravlja, u srijedu 21. studenoga, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, poručivši: „Pred Majkom se ne predstavlja, ali zato joj iznosimo ono što osjećamo, doživljavamo, planiramo.

barisic_1.PNG
 
U koncelebraciji bili su provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kondžoman, gvardijan fra Jako Begonja, župnik fra Ante Udovičić, dekan katedralnoga dekanata don Tomislav Ćubelić te brojni župnici okolnih župa. Na misi su se okupili predstavnici županijske i gradske vlasti i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Nadbiskup Barišić u duhu pročitanoga evanđeoskog teksta u propovijedi je govorio o Sv. obitelji, ali i o poteškoćama s kojima se susreću suvremene obitelji: nedostatak poštovanja i strpljivosti, zajedničke molitve i razgovora. „Obitelj je još uvijek temeljna zajednica. I važno nam je da je obitelj zdrava. Ali važno nam je da je i društvo zdravo jer na odgoj djeteta utječe i okolina, mediji i dr.“, naglasio je nadbiskup.

Kada je Isus imao dvanaest godina, Josip i Marija su zajedno s njim, kao i svake godine, išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Međutim, Isus se izgubio, a Josip i Marija pronašli su ga nakon tri dana u hramu. Majka mu se s poštovanjem obratila pitanjem: „Sinko, zašto si nam to učinio? Otac tvoj i ja zabrinuti smo te tražili.“ U tom je svjetlu nadbiskup Barišić nazočnima podcrtao način na koji je Marija postavila Isusu pitanje i činjenicu da su ga Josip i ona zajedno tražili.

barisic_2.PNG

Djeca traže zajedništvo i međusobnu ljubav oca i majke“, istaknuo je nadbiskup te dodao da najbolje što jedan otac može učiniti za svoju djecu je da voli njihovu majku, svoju suprugu i da je najbolje što jedna majka može učiniti za svoju djecu da ljubi njihova oca, svoga supruga. Naglasio je da su svađe i obračuni oca i majke pred djecom opasnije nego duže odsustvo jednog od roditelja radi posla.

Pozvao je nazočne da više uključe Boga u svoju obitelj i odnose, da budu strpljivi jedni prema drugima i pristupaju s više razumijevanja jedni drugima, da naprave most između vjere i života, molitve i rada, nedjelje i radnoga tjedna. Na kraju propovijedi zamolio je Gospu od zdravlja da pomogne obiteljima gajiti zdrave odnose.

Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale nadbiskupu, i svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja i sudjelovali u devetodnevnoj pripravi za blagdan (zborovima, djeci iz škole, ministrantima, svećenicima) uputio je gvardijan fra Jakov Begonja.

Za vrijeme mise pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem fra Stipice Grgata i s. Zorislave. Tijekom cijeloga su jutra brojni hodočasnici posjećivali omiljenu splitsku crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 21.11.2018. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA KROZ GODINU

Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana. Iv 2, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora