Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
73%
 
7%
PROSLAVA 100. OBLJETNICE ROĐENJA ZA NEBO SLUGE BOŽJEGA BISKUPA ANTUNA MAHNIĆA

Kardinal Josip Bozanić predvodio je u krčkoj katedrali u subotu 14. prosinca 2019. godine svečano euharistijsko slavlje kojim je započelo obilježavanje 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega krčkoga biskupa Antuna Mahnića.

IMG_7496.jpg
 
Na ulazu u krčku katedralu Kardinal se, praćen krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom i postulatorom Mahnićeve kauze vlč. Sašom Ilijićem zadržao u molitvi na grobu sluge Božjega.
 
Mons. Petanjak u svom pozdravnom govoru izrazio je radost i zahvalnost što se ovom prigodom spominjemo osobe biskupa Antuna Mahnića koji je k nama došao iz Slovenije, ali je toliko zavolio hrvatski narod da je svojim zalaganjem u svemu nadišao granice krčke biskupije i postao neumornim radnikom za spasenje svakog čovjeka, ocem Hrvatskog katoličkog pokreta i Katoličke akcije. Citirao je i Mahnićevog suvremenika koji za njega kaže da je kao luč Božje svjetlosti razgonio tamu umova i modernog poganstva. Pozdravio je zatim uzoritog kardinala Josipa Bozanića, koji je kao krčki biskup bio treći nasljednik biskupa Mahnića, zatim biskupe Riječke metropolije: riječkog nadbiskupa i metropolitu mons. Ivana Devčića, biskupa gospićko-senjskog u miru mons. Milu Bogovića, biskupa porečkog i pulskog u miru mons. Ivana Milovana te krčkog biskupa u miru mons. Valtera Župana.
 
Pozdravio je g. Vladimira Lončarevića, predstavnika predsjednice Republike Hrvatske, koja je uz Hrvatsku biskupsku konferenciju pokroviteljica ove proslave; zatim sve gradonačelnike i načelnike s područja Krčke biskupije, provincijala franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivu Martinovića, rektora Riječke bogoslovije vlč. Marija Gerića, s. Dobroslavu Mlakić, vrhovnu predstojnicu Sestara Srca Isusova i postulatoricu u kauzi službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić, te Suradnice Krista Kralja duhovne sestre službenice Božje Marice Stanković.
 
Na jednom su mjestu tako bile okupljene tri postulature koje rade na postupcima beatifikacije službenika Božjih a koji su za svojega života bili usko povezani sa biskupom Mahnićem. Pozdravio je i sve svećenike, redovnike, redovnice, hodočasnike iz svih dijelova Krčke biskupije i gledatelje Laudata TV i slušatelje HKR-a. Kardinalu Bozaniću čestitao je 30. obljetnicu biskupstva, koju slavi ove godine, a čemu se Krčka biskupija u ovoj prigodi htjela pridružiti.
 
Održan je zatim prigodni program glazbeno-scenskog karaktera, pod nazivom Adventsko svjetlo, koji su sa dječjim zborovima Župe Krk „Kapima“ i „Kapljicama“ pripremile vjeroučiteljice Mirjana Žužić i Vesna Avsec.
 
Kardinal Bozanić pozdravio je djecu i mlade i zahvalio im na lijepom programu. Pozvao ih je da se pripreme na dolazak Onoga tko u zajednici Crkve nikad ne zaboravlja doći i biti s nama i zbog nas, a to je Isus Krist. Pozvao ih je da se rado s Njime susretnu i da s Njime svakodnevno razgovaraju.
 
Ulaznom pjesmom Presjajna luči, za koju je tekst napisao don Ante Mateljan, a glazbu don Šime Marović, i koja je skladana upravo za ovu prigodu, započelo je svečano euharistijsko slavlje, na kojem je, uz kardinala Bozanića i spomenute biskupe koncelebriralo šezdesetak svećenika i redovnika.
 
Na početku svoje homilije kardinal Bozanić istaknuo je kako je biskup Mahnić svoje posljednje mjesece života proveo u zagrebačkom nadbiskupskom dvoru, kao gost nadbiskupa Bauera, a tamo je i preminuo. „Biskup Mahnić udario je snažan pečat ne samo u krčkoj biskupiji, kojoj je bio pastir, nego i katoličkoj stvarnosti u hrvatskom i slovenskom narodu“, rekao je Kardinal. „On je ideal čovjeka duhovna i izdržljiva, čovjeka vjere i otvorene spremnosti na istupanje za dobro ljudi, koji su Božja stvorenja, uvijek idući naprijed i suočavajući se s novim izazovima; pa i onda kad su se nad njim nadvili tamni oblaci, ni oni ga nisu mogli svladati ni zaustaviti jer je bio ispunjen kršćanskom nadom. Zbog svog zalaganja za slobodu vjere i prava naroda morao je na kraju života pretrpjeti i progonstvo iz kojeg se vratio shrvan bolešću.“

IMG_7559.jpg
 
Nadbiskup Bozanić istaknuo je kako je biskup Mahnić kroz cijelu svoje biskupsko služenje vjerno slijedio geslo koje je na početku odabrao: „U križu je spas“. Isusove riječi „Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom nije me dostojan“ mi često ne želimo čuti, pokušavamo ih ublažiti ili mimoići, ili ih primamo bez svjetla Duha Svetoga pa osjećamo gorčinu, no u čovjeku se bez mudrosti križa i ljubavi prema Kristu javlja neprihvaćanje evanđeoske istine. Tko pak križ prihvaća ponizna srca, s povjerenjem u Duha Svetoga, može razumjeti da je u njemu tajna istinskog života - rekao je Kardinal. Odgovor na istinska i duboka pitanja čovjekova srca nalazimo zagledani u dubinu našega bića, ali i u pogled ljubavi Boga prema čovjeku.
 
Na kraju svoje homilije Kardinal je naglasio da nasljedovanje Krista vodi u cjelovito obzorje ljudske slobode. „Po Križu nam Bog govori da je prisutan u našem životu. Po Isusovom križu Bog nas poziva da prepoznamo i prihvatimo Božju ljubav i u najvećim poteškoćama svoga života. I u radostima i nadama, i u muci i tjeskobama ljudskog života, pogled vjere vidi istinsku slobodu i mogućnost za ljubav po Kristovoj mjeri. Biskup Antun Mahnić bio je do kraja života zagledan u privlačnost i smisao Kristova križa. Tako je mogao cijeli svoj život proživjeti u ljubavi prema ljudima“, rekao je Kardinal.

IMG_7591.jpg
 
Zaključujući svoju homiliju kardinal Bozanić istaknuo je da čovjeku nije toliko teško prihvatiti bol koliko besmisao, bol iza koje ne dodiruje ništa. “Sluga Božji je iza boli uvijek vidio Kristov dragi pogled, a u križu dar vjere da nas sve što se događa treba još više privlačiti i približiti Kristu".
 
Na kraju euharistijskog slavlja postulator kauze Sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića Ilijić zahvalio je svima prisutnima u katedrali i putem medija na sudjelovanju koje je uzveličalo slavlje početka obilježavanja 100. obljetnice. Predstavivši ukratko neke od budućih inicijativa, zahvalio je predvoditelju slavlja na velikodušnom odazivu te mu je u ime svih i sam čestitao 30. obljetnicu biskupstva, zaželivši mu još puno snage i krepčine. Potvrdio je kako je grob biskupa Mahnića postao pravo hodočasničko mjesto i kao takvo svjedočanstvo da se slugi Božjemu ne obraća samo domaći narod već i oni koji dolaze iz krajeva izvan granica biskupije pa i Hrvatske. Kardinalu Bozaniću poklonio je lik sluge Božjega biskupa Mahnića, rad akademskog slikara i dekana umjetničke akademije u Zagrebu prof. Tomislava Buntaka.

IMG_7669.jpg
 
Liturgijsko pjevanje predvodili su udruženi zborovi Krka i Vrbnika.
 
Kardinal Bozanić na samom je kraju misnog slavlja, na grobu sluge Božjega, predvodio molitvu za njegovo proglašenje blaženim i svetim i u znak poštovanja i zahvale položio buket ruža.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 16.12.2019. IPovratak
Božja riječ

16.NKG

Iznese Isus narodu drugu pri­spodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode. Kad usjev uzraste i isklasa, tada se pokaza i kukolj. Sluge pristupe domaćinu pa mu reknu: ‘Gospodaru, nisi li ti dobro sjeme posijao na svojoj njivi? Odakle onda kukolj?’ On im odgovori: ‘Nepri­jatelj čovjek to učini.’ Nato mu sluge kažu: ‘Hoćeš li, dakle, da odemo pa da ga pokupimo?’... Mt 13, 24-43
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h
09:30h

18:30h

RADNI DAN

18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora